Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Föräldralivet,Första bebistiden

En månad gammal Agnes och fyra veckor som förälder

3 maj , 2016, 23.23 Jenna Matintupa

 

Idag för prick fyra veckor sedan låg vi på sjukhuset med en nykläckt liten unge. På natten hade vi äntligen fått träffa vår dotter och allt var väldigt nytt och spännande. Nu har vi varit föräldrar i fyra veckor och på torsdag blir Agnes en månad. Som säkert många som fött ett barn känner igen sig i så känns det både som det är en evighet och en sekund sedan allt hände.

SAMSUNG CSC

En några timmar gammal Agnes. 

Nu är hon inte längre lika liten och hjälplös som hon var för fyra veckor sedan. Hon har nu tydligt en personlighet och börjar få in någon sorts rytm i sitt liv. Agnes är en bestämd liten typ som kan bli ganska förbannad om hon inte får som hon vill direkt, men utöver det är hon väldigt nöjd och glad. I dagarna har hon börjat le lite mera och hon kan till och med ligga för sig själv i babygymmet utan att bli arg direkt. Hon älskar att ligga i vagnen och sover oftast flera timmar per dag i den. Sin egen säng gillar hon däremot inte speciellt mycket och den har vi inte haft någon större framgång med. Så hon sover i sängen med oss, vilket är ganska skönt för då behöver jag inte stiga upp när det är matdags.

Hon äter en gång per natt och sover ungefär från halv tolv till fem och sedan från sex till nio. Så hon är helt tydligen en sömntuta precis som sina föräldrar. Hon är också ett matvrak och älskar att ligga vid bröstet och kan äta en timme i sträck för att sedan somna och vakna fem minuter senare och vilja äta igen. Tutten tar hon ibland, inte så ofta och hon har inte riktigt tekniken för att hålla den kvar i munnen men det går framåt. Även fast alla som kommer och hälsar på tycker hon är så liten så tycker vi att hon är jätte stor nu, men vi kommer ju bara ihåg det lilla knyttet som vi höll i för fyra veckor sedan. I dag plockade jag bort alla kläder med storlek 50 och hon väger nu nästan 4000 g, så det har hänt en hel del sedan hon föddes!

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Det har också gått fyra veckor sedan min kropp utsattes för något den aldrig gjort tidigare. Jag tycker den har återhämtat sig förvånansvärt bra. Jag har egentligen inte haft några smärtor alls. Den första veckan kände jag mig lite öm men utöver det så ingenting. Jag har kunnat sitta normalt sedan nästan direkt efter förlossningen och det enda jag haft lite problem med är nummer två, men det hatt varit mer psykiskt än fysiskt tror jag. Så för en tredje gradens ruptur har jag nog haft ganska tur! Magen har dragit ihop sig helt bra och visst ser den annorlunda ut men det är ju inte så konstigt.

Att vara förälder är ljuvligt, förvirrande och både lätt och svårt på samma gång. Samtidigt som hon inte kräver speciellt mycket av oss så känner man sig ändå lite hjälplös ibland. Visst är det lite frustrerande nu som då när hon ska vara konstant klistrad vid mig men sedan är hon plötsligt världens gulligaste och så glömmer man frustrationen.

image

En outfit från tidigare idag. Haklapparna, dreglisar eller vad de nu kallas är guld värda när spymaskinen sätter igång. De minskar på klädbyten med åtminstone hälften!

Nu är klockan jätte mycket och vi ska börja sova. Imorgon kommer mormor och morfar på besök i några dagar och dessutom lovas det nästan 20 grader så det ska bli väldigt skönt! Så det skulle inte vara helt fel att vara relativt utvilad tills dess, men sådant kan man ju tyvärr inte styra över…

2 kommentarer

  1. Andrea skriver:

    Hej! Så kul att jag nu råkade hitta din blogg av en slump, fick nämligen första barnet den 1.4. 😊 En liten tjej det också, så det ska bli roligt att följa er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *