Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Föräldralivet

Jag tänker visa mina bröst

16 maj , 2016, 19.03 Jenna Matintupa

 

Jonna skrev ett inlägg om amning idag som jag tyckte var så intressant. Det är också något jag funderat på nu i och med att jag ammar största delen av dagen just nu. Som hon skriver så är bröst väldigt sexuella idag och av någon anledning så tycker också många att det är ”äckligt” med kvinnor som ammar sina barn. Det tycker jag är helt sjukt. Jag menar det om något är det mest naturliga sättet att ge mat åt barn, och människor (kvinnor) har gjort det sedan urminnes tider. Ändå är det ännu inte helt acceptabelt att en kvinna tar fram sitt bröst för att ge föda åt sitt barn när hen är bland människor, utan ska helst gå undan för att inte göra andra obekväma.

Processed with VSCO with hb1 preset

Det här var något som vi diskuterade lite här hemma innan Agnes föddes och jag sade direkt att om någon av våra nära bekanta blir obekväm det att jag sitter och ammar hemma medan vi umgås är det deras problem, inte mitt. Jag tänker inte gå undan hela tiden bara för att det ska känna sig bekväma. Om mitt barn är hungrigt så ska det få mat. Punkt. Dock kan jag förstå om man vill gå undan i ett större sällskap så att barn får äta i lugn och ro, men då är det en helt annan sak!

Ännu har vi inte varit ute i allmänheten med Agnes så att jag behövt amma, eller jo på morsdag men då var vi så gott som ensamma i cafét, men när det väl händer så tänker jag amma om Agnes kräver det. Möjligtvis en sjal över om det är mycket folk men jag tänker sitta kvar vid min plats. Och om det blir en liten nipslip eller en full out flashning då so be it. Jag tänker inte skämmas eftersom jag inte har något att skämmas över!

Processed with VSCO with hb1 preset

Hur tänker ni kring amning? Är ni bekväma med att dra fram bröstet bland andra människor eller tycker ni det är smaklöst? I sådana fall, varför?

5 kommentarer

 1. Sophia skriver:

  Tre veckor efter att Nike föddes satt jag på kafé och ammade för fullt! I början var jag obekväm och var rädd att flasha inför okända människor, men ju oftare jag gjorde det desto mer naturligt blev det för mig. Det var dessutom mitt i sommaren så jag hade tunna kläder på mig (= mycket mer att ”se”) och därför var det väldigt varmt om jag skulle börja skyla mig. Använde tygtrasan ibland, men mest för att Nike skulle få ro. Ju äldre hon blev desto svårare att amma in public för hon blev såå distraherad av allt omkring! Så då var det lättare att gå undan, om det var möjligt. Tuttflaska tog hon inte förrän efter ett halvår, då blev det lite lättare att ge mjölk om vi var någonstans.

 2. Stig Westerholm skriver:

  Bravo tjejer, att ni tar ställning för det enda naturliga sättet att ge mat åt ett spädbarn. Och barnet ska få mat när och där det är hungrigt oavsett vilka som råkar befinna sig i närheten! Om någon stör sig på att en mamma ammar sitt barn så behöver man väl inte titta! Det är ju bara att gå därifrån i så fall. De som gnäller om amning är nog sådana som bara ska gnälla för gnällandets skull, och sådana är det bäst att ignorera. Stå på er tjejer! 🙂

 3. Carro skriver:

  Jag tycker precis som du, det är väl självklart att man ska amma om barnet är hungrigt, var man än befinner sig. Det är en självklarhet för mig och jag kan inget annat än fnysa åt dom som tycker nåt annat.. Efter att jag fick barn ser jag inte bröst som nåt sexuellt längre, och jag tycker att en mamma som ammar sitt barn är det finaste man kan se. Speciellt när barnet blundar då man riktigt ser hur det njuter.. (det är så gulligt så jag blir ju t.o.m. tårögd vissa gånger, hehe)

 4. Mira skriver:

  Håller helt med dig! det är som att förpassa kvinnan till hemmet om man inte tycker att det är ok att barn ska få amma offentligt. Varför skulle inte mitt barn ha rätt att äta/mysa bara för att jag råkade befinna mig på ett kafé eller på en plats med många människor? Hoppas att detta är en icke-fråga om några år, att det blir så normaliserat att ingen på riktigt bryr sig om man drar fram bröstet på ett fullsatt kafé. Och vad spelar det egentligen för roll om man råkar flasha bröstvårtan? Det är väl inte precis första gången som den människan som råkar få syn på den ser en sån 🙂

 5. Jennika Grankulla skriver:

  http://www.amningshjalpen.se/mycket-mjolk-2 här har du att läsa ☺

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *