Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Agnes outfits,Alla inlägg

En modern Elsa Beskow-figur

24 jan , 2018, 16.40 Jenna Matintupa

 

Det här är kanske den mest random rubriken i världshistorien. Och vad menar jag då med den? Jo Agnes garderob och mina ledord för den. För många är det här kanske den mest fåniga och onödiga att lägga tid på, sitt barns garderob. Men det bryr vi oss inte i nu. Jag tycker nämligen att hitta på outfits och klä mitt barn i olika kläder är en av de roligaste sakerna jag vet. Och även om hon nu redan börja bli så pass stor och medveten att hon mer än gärna väljer själv vad hon ska ha på sig, så är det än så länge jag som styr vad som finns i den. Och dessutom är hon ganska lätt att lura (förlåt framtida Agnes!) eftersom hon alltid tar det som är högst upp i lådan, så kan jag bara lägga det jag tycker hon skall ha där. Det viktiga för henne verkar vara att få själv ta ur garderoben.

Nå väl, så länge jag har någon tala i saken kör jag alltså då på ledorden ”en modern Elsa Beskow-figur”. Vad menar jag då med det? Stickat, relativt praktiskt (med relativt menar jag att jag har en tendens att köpa plagg som har jobbiga tvättråd…), enkla färger och mönster och en mix mellan typ barnkläder från början/mitten av 1900-talet och grafiska mönster. Herregud så pretto det där lät, men kan nu inte riktigt beskriva det bättre än så. Helt enkelt som om det skulle kunna vara taget ur en modern version av någon Elsa Beskow eller Astrid Lindgren bok/film. Hittills i Agnes liv har det varit ganska trikåer och mjukt pga hon inte rört sig så mycket osv, men nu när hon härjar om kring och så tycker jag det är lite lättare att hitta på andra grejer. I och med flytten grävde jag fram de plagg i 92 som jag haft i förvar, och tyckte att de alla funkade bra in i mina ledord. Så här nere kommer nu lite bilder för att illustrera min tanke (ursäkta för lite tveksam bildkvalité men dagsljuset just nu är inte det bästa…).

Vill ändå påpeka att alla plagg som finns i Agnes plagg får och skall användas i alla sammanhang. Okej den vita blusen och vita sparkbyxorna är kanske inte det första som väljs till en dag på dagis, men det gör ändå inget om det kommer lite fläckar. Blåbärsfläckar är mer regel än undantag i vårt hushåll just nu. Så länge man lägger kläderna i blöt (Vanish och gall tvål är två av mina bästa vänner!) och följer tvättrekommendationerna så går allt bort. Har ännu inte stött på någon fläck som inte gått bort (eller jo, om de först legat i tvättkorgen i två veckor och jag inte lagt dem i blöt, då är de lite knepigare att få bort), och då tvättar jag ändå så gott som alla hennes kläder i 30 grader. Och visst har vi också lite mera mjukiskläder som ofta används på dagis som kanske inte syns på de här bilderna, men tycker ändå de funkar ganska bra också i mina ledord.

Så ja, lite tankar kring barnkläder så här mitt i snökaosiga januari. Någon som jag också försöker tänka lite på är att välja snälla och miljövänliga material, det lyckas just förstås inte alltid. Men köper gärna Mini Rodini som kör på återvunnet och ekologiskt, försöker välja 100% bomull så långt det går och gärna från kedjornas ekologiska alternativ. Just nu har ju så gott som de flesta kedjor (t.ex. Ellos, Zara, Lindex, H&M) ekologiska alternativ vilket jag tycker är jättebra. Vad har ni för tankar kring det här? Hur tänker ni kring kläder till era barn? Eller tänker ni alls utan bara kör på plockar lite av allt ni gillar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *