Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Graviditeten

Gravid vecka 19

23 jan , 2019, 17.35 Jenna Matintupa

 

Idag går jag in i ny vecka så tänkte köra med en liten genomgång över hur läget ser ut just nu.

Passade att ta en bild av le mage under lunchen när det ännu fanns lite dagsljus. Nu är det mörkare än mörkast och omöjligt att till en bra bild.

Dagar kvar: Jättemånga, 154 för att vara mer exakt. Känns som en evighet.

Bebisen: Borde vara kring 20 cm och väga mellan 170-220 gram. Ingen stor typ med andra ord men växer så det knakar (hoppas jag!). Buffar och sparkar.

Mitt mående: Är trött. Hade tänkt att jag skulle kolla järnvärdet när jag var hos läkaren förra veckan, men glömde förstås bort det. Gissar att järnvärdet är lite lågt för sover annars helt bra och relativt tillräckligt. Jag är nästan inte alls illamående mera vilket är skönt. Ser dock inte framemot imorgon och sockerbelastningen. Den har tendens att dra fram illamåendet ur mig igen. Annars har jag väldigt nära till mina känslor, eller rättare sagt tårarna. För någon vecka sen skällde jag och började gråta mitt i Iso Omena för att min man hade kastat in våra fastlagsbullar i tygpåsen med flaskor och burkar så de blivit mosiga och fula. Blev väldigt sur för att han inte respekterade att jag vill att våra fastlagsbullar ska vara fina när vi äter dem senare. Han förstod mig konstigt nog inte alls, jag var upprörd i över en timme efteråt. Igår grät jag på väg hem från jobbet när jag gick för att jag var så trött och hade så ont i bäckenet. Mitt tålamod med Agnes är ganska kort och har svårt att inte hota med valfria ”du får lämna hemma ensam då”, ”okej nu går jag hejdå” eller ”synd för dig men jag bryr mig inte” när hon vägrar alla möjliga saker. Väldigt opedagogiskt, onödigt och helt effektlöst.

Kroppen: Magen gör sig påmind och likaså bebisen. Känner rörelser nu som då, vilket är stor skillnad från förra gången. Dock hade jag moderkakan i framvägg med Agnes så det påverkade en hel del. Blir lite paranoid när jag inte känner dem varje dag men känner ju förstås inte om hen sparkar inåt eller bara ligger långt inne i livmodern. Så försöker chilla mitt sinne lite. Brösten har börjat läcka lite, inte så mycket ännu som tur men alltid lika sjukt. Brösten har också växt, vilket de inte gjorde förra gången. Antar att det beror på att de blev lite mindre efter amningen med Agnes.

Sugen på: Allt och ingenting. När jag ska äta är jag inte suget på något, men när vi till exempel ser på Sveriges Mästerkock vill jag äta allt de lagar. Är ofta sugen på typ bulle eller liknade, men så fort jag äter det blir jag lite smått illamående. Godaste hittills är grönsaker med dipp, cokis och ja, kommer just nu inte på något annat. För någon vecka sen var surskorpor med ost och gurka det godaste jag visste, men så föråt jag mig lite så nu är det borta. Hade extremt sug efter fastlagsbullar men efter typ 5 stycken på en relativt kort tid känns det som om jag fyllt min kvot för i år. Bara en månad i förtid hehe.

Besvärligheter: Huvudvärk får jag lätt, det har varit lite bättre den senaste tiden men åtminstone en till två dagar i veckan har jag så att det stör. Värst just nu är bäckenbesvär. Den senaste veckan har jag så så ont i blygdbenet, lite i ryggen och ljumskarna. Det känns som om någon sticker knivar mellan benen på mig ungefär. Värst när jag stiger upp och går mycket. Med Agnes har jag riktigt ont där kring vecka 25-3o någonting, så lite väl tidigt tycker jag det är nu. Ligamentsmärtor har jag haft från och till sen ganska tidigt, men nu har det verkligen eskalerat.

Kissa på nätterna: Äntligen har det tagit en paus! Hatar att vara tvungen att gå upp och kissa på nätterna, och sprang minst en gång per natt i november/december men nu behöver jag sällan. Om jag råkar vara uppe med Agnes mitt i natten kan jag gå, men vaknar inte av det längre. Så skönt att få lite paus från det innan det kommer tillbaka.

Tänker på: Ultraljudet om två veckor och vad det månne är för liten typ som bor i min mage.

2 kommentarer

  1. Lollo skriver:

    Såå kul att läsa dina gravid uppdateringar! är själv gravid i v.18 nu, så följer dej med spänning 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *