Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Graviditeten

En lista om graviditeten

25 jan , 2016, 17.42 Jenna Matintupa

 

 

Det verkar vara en babyboom på gång i bloggvärlden just nu. Både i den svenska och den finlandssvenska. Och så fort det är någon sorts boom på gång så brukar det börja dyka upp blogglistor. Så även denna gång. Den här hittade jag inne hos Elsa Billgren och tänkte att den passar ju bra för att sammanfatta graviditeten och hur den sett ut hittills!

SAMSUNG CSC

 

När blir du mamma?
✰ Den 3 april är det datum som vi utgår från, men när hen tänker titta ut vet vi ju förstås inte. Förhoppningsvis går det inte allt för många veckor över tiden…

Var graviditeten planerad?
✰ Inte precis. Det sägs ju att livet inte alltid går som planerat, och det är väl det som gör livet spännande.

När berättade du om graviditeten?
✰ Vi gjorde testet på en måndag i slutet av juli, dagen efter berättade jag åt min bästis Sannah. För våra föräldrar och syskon berättade vi under helgen och veckan efter det vart efter vi såg dem. För våra närmaste vänner och resten av familjen berättade vi efter första ultraljudet i slutet av september och efter det berättade vi för vänner och bekanta vart efter vi såg dem. På bloggen skrev jag om det när halva graviditeten gått.

SAMSUNG CSC

 

Hur många barn vill du ha?
✰ Jag har en bror och har alltid tyckt att två varit en bra mängd. Killen har däremot tre bröder och tycker att vara fyra var jätte härligt. Så något där emellan blir det säkert, om det nu är möjligt vill säga.

Tätt ihop eller långt isär?
✰ Just nu känns det som att jag inte vill vara gravid på en lång tid framöver, så kanske inte jätte nära på, men det kan ju ändras. Mellan mig och min bror är det 2 år och 3 månader och det har jag tyckt varit passligt.

Har du oroat dig mycket under graviditeten?
✰ Ja, men då är jag också en som oroar mig ganska mycket. Inför första ultraljudet var jag helt säker på att det antingen inte skulle vara något alls där inne eller att hjärtat inte skulle slå. Men så var det inte alls utan där fanns en liten krabat som studsade upp och ner genom hela ultran. Fram till vecka 12 var jag nervös varje gång jag gick på wc och kollade alltid att det inte kommit blod. I början var jag också livrädd för förlossningen men det gick över( även om det kommit tillbaka nu…). Men utöver det så oroar jag mig inte så jätte mycket för tillfället.

Hur har graviditeten känts hittills?
✰ Jag började må illa egentligen helt från första sekund och det höll i sig tills ungefär halva graviditeten gått. Så den första tiden var väldigt jobbig. Gick ner i vikt, spydde så gott som varje dag, hade ingen aptit och hade ganska mycket migrän. Dessutom tog det ganska länge innan jag kände fosterrörelser vilket var lite jobbigt, men moderkakan ligger i framvägg så det berodde väl på det. Något annat som var ganska jobbigt var sockerbelastningen. I och med att vi har diabetes i familjen måste jag göra det två gånger, första gången i vecka 16 och sedan i vecka 27. Första gången mådde jag illa från förut och fasta + vätskan man skulle dricka gjorde det till två timmars lidande. Spydde minuten efter att sista blodprovet var taget och grät på vägen hem när jag pratade med mamma eftersom det varit så jobbigt. Inför andra gången hade jag alltså lite trauma och det gick ungefär på samma sätt som första med ända skillnaden att jag inte mådde riktigt lika illa. Men spydde nog ändå. Som tur var sockret normalt båda gångerna.

Nu mår och känner jag mig helt okej. Har lite ont i ryggen och hade riktigt hemsk foglossning för några veckor sedan men nu har det blivit lite bättre. Har lite svårt att röra mig och komma upp från sängen/soffan och känner mig lite otymplig men lider inte så mycket. Gillar att ha en mage som syns. Det tog ett tag innan magen började synas så nu när den växt till sig ordentligt känns allt mer ”på riktigt”.

SAMSUNG CSC

Gillar du att vara gravid?
✰ I början sade jag nej. Tyckte det var väldigt jobbigt och förstod inte alls när alla pratade om hur härligt det är att vara gravid. Nu kan jag förstå det lite bättre, men kan nu inte säga att det är det roligaste jag varit med om. Så mycket som man inte får göra, äta och så obekväm man är hela tiden. Visst är det mysigt nu när bebisen sparkar och man känner hur den rör sig, men utöver det så njä.

Ska ni ta reda på vilket biologiskt kön det blir?
✰ Ja och det har vi redan gjort. Mest för att, ett det är möjligt och två för att vi båda är så nyfikna att vi inte orkade vänta tills barnet föds. För våra nära och kära har vi berättat det men för resten (det vill säga i bloggen och så) så håller vi det hemligt tills hen kommer ut. I och för sig är det vi vet följt av ett ”troligtvis” men så måste de ju alltid säga. Vi får väl en bättre titt när vi ska på ultraljud i mars.

Hur tänker du kring förlossning?
✰ Som jag sa så var jag livrädd i början. Kunde inte förstå hur ett barn ska kunna komma ut ur min vagina. Sedan insåg jag att barnet ju inte är SÅ stort när det kommer ut så då lugnade jag mig lite. Blev mer fascinerad av förlossningar och började knarka förlossningsberättelser. Men så för någon vecka sedan kom paniken tillbaka. Mest rädslan för smärtan. Jag har (enligt mig själv) väldigt låg smärtgräns och har absolut ingen aning hur jag ska hantera den smärta som jag förstått kommer med en förlossning. Och så är jag rädd för att spricka.

Processed with VSCOcam with c2 preset

Hur tänker du kring första bebistiden?
✰ Jag måste säga att varken jag eller vi tillsammans har tänkt på det så mycket. Tar det lite som det kommer. Jag har så svårt att föreställa mig vad det ens innebär så kan inte tänka mig hur det kommer vara. Vi vet absolut ingenting om hur man tar hand om en nyfödd eller vad de behöver (det är väl lite därför mammalådan finns men ändå!). Får väl panikringa alla vi känner när hen kommit och fråga vad ska vi gööööra, haha!

Har ni bestämt namnen sedan innan?
✰ Både ja och nej. Mellannamnen har vi ganska långt på klart men förnamnet är ännu inte bestämt. Vi har några alternativ men inget som vi är hundra på. Tänker att vi vet sedan när vi ser hen.

 

3 kommentarer

  1. Sannah N skriver:

    <3

  2. Sannah N skriver:

    Hahah förlåt att jag kommenterar så mycket!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *