Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Till Agnes

Hur hittar man rätt i vagndjungeln?

26 jan , 2016, 14.13 Jenna Matintupa

 

Alltså det här med vagnar. Nödvändigt men åh så förvirrade. Det finns som tusentals olika sorter och märken. Välbekanta men också sådana som man aldrig ens hört om förut. Hur ska man då veta vilken som är bäst, vilken som är säkrast och kanske framför allt: vilken som är mest prisvärd?

När vi fick veta att vi skulle få barn var barnvagn typ det första jag googlade. Började kolla runt på utbudet, vilka som är mest populära och så. Många sidor kunde man bygga ihop sin egen vagn och testa olika kombinationer. Underhållande men det gav egentligen ingenting eftersom jag visste (okej vet) absolut ingenting om vagnar. I och med att det var så tidigt så lämnande jag det lite. Tänkte att får väl ta det problemet när det är aktuellt.

Vi bestämde att efter jul ska vi börja ta tag i det, eftersom jag hört att många vagnar kan ha 12 veckors (!!!) leveranstid, och då är det helt okej med tid tills ungen kommer men ändå inte allt ”för tidigt”.  Så då var det att börja fundera på det kanske viktigaste av allt: Hur mycket tycker vi är vettigt att betala för en vagn?

För det är helt sjukt hur mycket vagnar kostar! Och helt ärligt så tycker jag inte riktigt det är rimligt att betala över 1000 euro för en vagn… Jag menar visst, de som kostar mycket är utseendemässigt snygga och så, men att betala 12oo känns lite i överkant. Speciellt när det finns vagnar som ser så gott som likadana ut och har samma funktioner för hälften mindre. För utöver vagnen ska man ju köpa bilstol och massa annat som kostar flera hundra lappar. Varför har ingen föresten berättat hur mycket ett barn kostar, före det ens är fött?

Nåja, tillbaka till vår vagnshopping. I och med att jag visste att många som läser min blogg har barn, passade jag på att fråga läsarna vilka vagnar de har haft och vilken de rekommenderar. Några tipsade om Bugaboo, någon om Stokke men de flesta rekommenderade Brio. Så med dessa i åtanke åkte vi och kollade på vagnar i lördags. Vi hittade en superbra vagnbutik i Gräsviken som hade flera olika modeller och kunniga försäljare. Vi testkörde, tittade på de olika modellerna och konstaterade ännu en gång att vi har absolut ingen aning vad vi ska titta efter. Men i och med att så många tipsat om Brio, då närmare bestämt Smile, så var det den vi tittade lite extra på.

Så efter att fått en ordentlig genom gång av vagnen av försäljaren kom vi fram till att den verkade bra och fyllde de ändamål vi hade. Att den ska vara prisvärd, smal och smidig att ha i stan. Utöver det tog vi också ett babyskydd och fäste till bilden som passade till Smilen. Än så länge känns det som ett vettigt val och jag tror (och hoppas!) att den kommer funka bra. Dessutom blev vi nu inte helt ruinerade heller vilket var skönt.

Ni som har barn: Hur ser ni på hela den här vagndjungeln? Tycker ni det är rimligt att betala 1200 för en vagn och vilken/vilka vagnar har ni haft? Har ni ångrat ett vagnköp någon gång? Ni som väntar barn: Hur har ni resonerat inför vagnköpet? Skulle vara intressant att höra era tankar kring det!

Hälsningar från ett regnigt Helsingfors! 

10 kommentarer

 1. Jessica skriver:

  Håller med dig till 100% tycker det är sinnessjukt att betala just 1000-1200€ för en barnvagn. Eftersom många rekommenderade emmaljunga till oss så googlade jag runt för att hitta någon som skulle motsvara den emmaljunga som vi gillade men som inte skulle kosta så mycket. Och jag hittade en ABC design vagn som vi köpte. Hittils har vi varit nöjda med den ända minuset som vi har märkt med den så är att den är superbred mellan hjulen och var superklumpig att köra i stan med mellan alla smala hyllor i butikerna så vi beställde en vagn att ha i stan och det var en beemo jogger och den är vi mer en nöjda med! 🙂

  • Jenna Vierinen skriver:

   Jo Emmaljunga verkar vara populär, speciellt i Österbotten! Vi hade först en Emmaljunga på gång men i och med att jag ska röra mig i stan och på bussar/spårvagnar insåg vi att de blir alldeles för bred.

   Bra att ni är nöjda med era köp!

 2. Sophia skriver:

  Jättebra val tycker jag! Har bara hört och läst gott om Brio Smile. De jag känner som har en har inget att klaga på heller. Vi har ju den äldre versionen av Smile (Sing) och där är enda minuset bredden och fjädringen. Smile är betydligt smalare och vad jag har förstått är fjädringen mycket bättre också. Även om vi skulle ha råd vet jag faktiskt inte om jag skulle vilja betala så mycket för en vagn som dessutom inte kommer användas i såå många år egentligen. Man FÅR vagnar av bra kvalité och säkerhet för lägre priser, både nya och begagnade. 🙂

  • Jenna Vierinen skriver:

   Jo det verkar som om alla de som har smilen har varit riktigt nöjda, hoppas vi också blir det! Nä vi tänkte lite samma. Det är ändå så himla myki andra saker som ska köpas så…

 3. Hanna skriver:

  Jag har köpt båda mina bugaboos i andra hand, på så sätt får man ner priset rejält. Och det som är mer ekonomiskt med en riktigt dyr vagn är andrahandsvärdet. För min första vagn betalade jag 750€, den var då använd lite på ett år. Två år senare sålde jag den för 550€. Så jag räknar nästan att jag gick på plus 🙂 Det gör man inte om man köper en billigare vagn. Andrahandsvärdet är så gott som obefintligt på dem…

  • Jenna Vierinen skriver:

   Det var ju en bra deal! Det beror väl också lite på hur välkänt märket är på den billigare vagnen, om det är något väldigt okänt så är väl inte folk villiga att betala…

 4. Carolina skriver:

  Vi valde att köpa en Emmaljunga vagn. Dyr, ja, men den uppfyllde våra krav. Vi bor i en mindre stad med lång vinter och mycket snö. Vi behövde en vagn som man kan köra med ute i snön och i lätt terräng. Emmaljungan kändes dessutom väldigt stabil och det var en stor orsak till att vi valde den. Så hoppas vi på fler barn i framtiden och tänker att nästa syskon får ”ärva” emmaljungan. 🙂

 5. Rebecka skriver:

  Hej, vi har en Smile och är såååå nöjda! både liggdelen och sittdelen så praktiska. Dessuomt smidig och lätt att fälla ihop och älskar att babyskyddet går att lätt klicka på chassit. Bra val 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *