Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Graviditeten

Bröst, bristningar och kroppens förändring

27 jan , 2016, 19.18 Jenna Matintupa

 

Att vara gravid är verkligen en stor och fin sak. Att ens kropp kan odla fram en liten människa. Inifrån! Hur sjukt är inte det egentligen? Sedan finns det ju vissa konsekvenser som kommer med graviditeten, och då syftar jag på det hur ens kropp förändras under de nio månader som man bär på ett foster. För många kan det kännas jobbigt att se hur ens kropp plötsligt blir stor. Hur man ofrivilligt ser ens kropp gå från att vara din till en du inte ens känner igen.

IMG_0642

En 30 veckors gravid människa, som känner sig snyggare än någonsin!

Brösten då. Det är kanske de som alla pratar mest om hur de förändras. Vet inte om det har att göra med att jag har ganska stora bröst från förut, men mina bröst har inte växt något överhuvudtaget! Alltså inte ens lite. Bröstvårtorna har ändrat utseende och blivit större, men jag har fortfarande samma kupstorlek som jag hade innan. Antar att de kommer explodera sedan när amningen kommer igång, även om det redan nu rinner en hel del vätska ur dem. Det är en annan sak som ingen berättar åt en innan man själv är gravid, att brösten kan börja läcka redan i vecka 22! Gissa om jag blev chockad första gången det kom vätska. Förstod ingenting!

I och med att jag inte heller gått upp i vikt så betyder det alltså att min kropp bara har ändrats på ett enda ställe. Magen. Men där har det dock hänt ganska mycket, och då syftar jag inte på storleken. Där har det nämligen flyttat in bristningar. Och då menar jag inte en eller två utan MÅNGA. När jag blev gravid läste jag väldigt mycket om 1: Hur man förebygger dem, 2: Hur hemskt ”alla” tycker det är med bristningar och 3: Hur det inte finns något sätt att förebygga dem. I och med att jag visste att min mamma haft det när hon väntade, och att jag fått det i puberteten, så var jag från början beredd på att de skulle dyka upp.

Och nu när jag sitter (jaja ligger i soffan..) med magen full så kan jag berätta: Jag bryr mig inte ett skit i det! Jag menar, herregud det är ett livs levande barn som växer i min mage! Om följden av det är att jag får bristningar är det nu det minsta jag kan stå ut med.

Magen med tillhörande bristningar i vecka 28.

Magen med tillhörande bristningar i vecka 28.

Nu har jag ännu där kring 10 veckor kvar med bebis i magen (beroende på hur länge hen tänker stanna där inne) så min kropp kommer säkert hinna ändras massor ännu, och hur den kommer se ut efter graviditeten har jag absolut ingen aning om. Men jag tycker det är viktigaste att fokusera på det fina med att min kropp klarar av att skapa ett liv, och inte på små saker som bristningar och exploderande bröst.

För det är ju fortfarande min kropp, den har bara ändrats lite. I min kropp ingår det nu bristningar och det kommer för alltid vara ett bevis på det magiska som den åstadkommit: Nämligen en sprillans ny människa. Och som ett stort plus har jag dessutom aldrig känt mig snyggare!

12 kommentarer

 1. Marika skriver:

  Jag har oxå fått massa bristningar under mina 2 graviditeter. Vilket inte är så konstigt eftersom jag båda gångerna blev jätte stor. Mina bristningar har aldrig stört mig. Varken under eller efter graviditeten. Det är ett bevis och ett ”minne” av vad jag burit i min mage. Nu när jag väntar 3dje antar jag att det kommer att dyka upp ännu mer. Och det stör mig inte ett skvatt. Däremot har jag lite ångest med vikten. Är en som hela livet kämpat med övervikt och för ett tag sen lyckades komma från just 100 kg till 68kg. Klart att varje kilo är värt det. Allt är värt den fina gåva man får. Men ibland kan man bara inte styra tankarna. Skrev nyss ett inlägg just angående detta.

 2. Bettina skriver:

  Vi har beräknat 30.3 och jag känner precis likadant för tillfället! Själv har jag int fått några bristningar än så länge men viktökning en känns skrämmande 😟, speciellt som det känns att ”alla” på olika forum och fb-grupper gått upp bara en bråkdel…

  Allt är väl värt det i slutändan, trots allt! ☺️

  • Jenna Vierinen skriver:

   Va roligt att ni har så nära oss! Ja har tvärt om, tycker alla jag hört om har gått upp massa mer än vad jag gjort, vilket ha gjort att jag funderat över om det är något fel när jag gått upp så lite. Men det är väl som allt i graviditeten, individuellt! 🙂

 3. A skriver:

  Då jag var gravid fick jag supermörka armhålor! Jag såg orakad ut fast jag nyss rakat mig. Det visste inte jag att man kunde få. Som tur försvann det 😉

 4. Mira skriver:

  Haha, jag började också läcka bröstmjölk tidigt, tror det var i vecka 18! Blev helt chockad för jag trodde att mjölken skulle komma först efter förlossningen. Ingen hade heller berättat om hur mycket mjölk som kunde rinna (eller SPRUTA!!) ut ur brösten efter förlossningen och jag som inte ens hade med amningsbh till BB. Men glad för att jag hade mycket mjölk är jag nog 🙂

 5. Saragunmarie skriver:

  Helt rätt inställning! Under största delen av min graviditet hade jag inte en enda bristning, men mot slutet dök de upp, både på brösten, magen, ryggen och låren. Jag bar dom med stolthet och vägrade må dåligt över dom, det var ju ändå småsaker jämfört med alla andra krämpor jag bar på. Ett par månader efter förlossningen blev jag lite ledsen då jag såg hur mycket bristningar jag hade över stora delar av kroppen och då de dessutom var knallröda. Men nu, 10 månader efter förlossningen är dom så ljusa att jag inte tänker på dom längre. Visst syns dom, men jag mår absolut inte dåligt över dom! 🙂

 6. Jenna Vierinen skriver:

  Tack! Klart i vissa svaga stunder så kan man sörja över dem lite, men som du sa så bleknar de med tiden och de är ju verkligen inte hela världen!

 7. Sophia skriver:

  Tänk att det kan vara så olika för alla. Jag gick inte heller så mycket upp i vikt, och det lilla jag gick upp satte sig runt magen. Mina bröst växte knappt alls, inte ens efter förlossningen då mjölken rann till! Men ändå har jag haft alldeles tillräckligt med mjölk så hon vuxit normalt. Jag hade inga bristningar på magen, men fick några små på brösten efter förlossningen! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *