Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Till Agnes

Böcker till bebben

7 feb , 2016, 18.27 Jenna Matintupa

 

Böcker är något som jag tycker om väldigt mycket, och jag bestämde redan från början att jag ska försöka föra vidare (tvinga på) mitt intresse för litteratur på ungen. Har redan haft lite högläsning med Harry Potter för magen så att hen ska vara bekant med berättelsen från början och lära sig älska den snabbt så vi kan börja läsa de tillsammans sedan.

Till skillnad från kläder har jag faktiskt inte köpt såå mycket åt bebben ännu, men under bokmässan kom jag hem med några, och så har några kommit till vart efter. Under nästa vecka ska vi upp till Österbotten för att hälsa på familjen, så tänkte gå igenom våra böcker där och ta med några ner. Kan visa vad jag hittar där senare, men nu tänkte jag visa lite vad jag har här hemma! 

SAMSUNG CSC

Det här är faktiskt en bok som jag köpte för flera år sedan. Den beställdes hem efter en kväll hemma hos en av mina studiekompisar i Åbo. Vi satt och drack vin och kollade in böcker på Adlibris (som de litteraturstuderande vi var) och snubblade över dessa fashion fairy talls. Vi beställde alla hem varsin bok till våra framtida barn och nu får jag äntligen användning för den! Illustrationerna i den är så ljuvliga och kombinationen av den franska modeskaparen Christian Lacroix och den klassiska sagan Törnrosa är väldigt häftig. Kanske inte en typisk barnbok men ganska rolig ändå!

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Jag älskar Mumin och det är självklart att bebben ska läsa Mumin. Tänkte de här är passliga till hen är så stor att vi kan börja läsa mina exemplar av muminböckerna. Stort plus för väldigt fina böcker!

SAMSUNG CSC

Dessa böcker är så härliga! I dem finns alltså samlat repliker av olika karaktärer från böckerna. Lilla My är, enligt mig, en av de mest underhållande och gillar att hennes kommentarer alltid är ärliga och rakt på sak. Lättläst och funkar både för små och större barn.

SAMSUNG CSC

Sista boken ut är egentligen inte en barnbok i den klassiska bemärkelsen utan en ”mina första” bok! Mamma hade en sådan åt mig också och har alltid tyckt det var spännande att läsa i den så vill förstås att bebben också ska få ha en sådan. Det finns tusen olika versioner av sådana här böcker, men tyckte att det här var den finaste. Elsa Beskows illustrationer är fantastiska och något som jag starkt kopplar med min barndom. Nu krävs det bara att komma ihåg att fylla i den sedan när ungen är född också…

Har ni några speciella böcker som ni köpt/tänker köpa åt er barn? Eller några som ni tycker att jag absolut borde skaffa? Berätta gärna!

6 kommentarer

  1. Sophia skriver:

    Köpte en del böcker till julklapp åt Nike, mest pekböcker. Jag ÄLSKAR Lennart Hellsings böcker med olika ramsor, mamma läste dem för mig och min lillasyster då vi var små. Ticke-tack och ABC-boken har vi redan (vill köpa Krakel spektakel), några Mumin-pekböcker och klassikerna Vad hände sen? och Vem ska trösta Knyttet?. en annan favorit är Allan & Udo som jag ska läsa för henne då hon är lite äldre. Handlar om två gamla farbröder som är ett par 🙂 En ”min första bok” har vi också åt henne och den är jag ganska ivrig att få fylla i varje gång något nytt händer!

  2. ANNIKA skriver:

    Böcker av Carin och Stina Wirsén! 🙂

  3. camilla skriver:

    Kanske inte aktuell på ett par år åt er än men boken ”kaninen som så gärna ville sova” är en poppis här då vår 3 åring hatar att sova, men hon brukar t.o.m somna innan jag läst boken klar!! (Score) annars är mumin, nalle puh, samt böcker om troll omtyckta här hemma 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *