Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Föräldralivet,Graviditeten

Tankar kring stilen som gravid och att klä sig efter graviditeten

10 feb , 2016, 20.22 Jenna Matintupa

 

Skrev det här inlägget på förra bloggen för ett tag sedan men i och med att det flyttat in lite nytt folk hit tänkte jag dela med mig av det här också (plus lägga till lite nya tankar kring det!).

Gnällde ju om mammakläder för några månader sedan. Är fortfarande av den åsikten att mammakläder som finns i butiken är så långt från min stil man bara kommer. Visst kan man hitta några enstaka bra plagg på Asos eller Zalando men annars är förutsättningarna inte så bra.

Sparade bilder1(1)källa.

Trots det här tycker jag att jag hittat min (gravid)stil. Byxor gillar jag fortfarande inte (dels för att de jag har bara hasar ner och dels för att jag ännu inte hittat ett par bra svarta) så klänningar och strumpbyxor är det jag kör mest på. Dessutom har jag nu insett det fenomenala i pennkjolar så det har öppnat en helt ny värld för mig. Är också väldigt glad över att vanliga kläder i min egen storlek fortfarande funkar. Så tänker mig att det jag köpt nu under graviditeten kommer funka efteråt också i och med att jag varken behövt köpa preggokläder eller gå upp i storlek.

Jag känner mig (än så länge) bekväm i min gravidkropp och har hittat en stil som känns ”jag” (så töntigt uttryck!). Om jag sen känner samma om en månad blir spännande att se…

Har tidigare haft lite ångest över att jag inte hittat min egen stil ännu men nu tycker jag att jag börjar vara där. Ganska sjukt att detta skulle ske under graviditeten. Nåja, här ovan ser ni iallafall min inspiration för 2016 som preggo. Sneakers, klänningar och enkla byxor med en snygg tröja.


När jag skrev det här så kändes tanken om ett liv som icke gravid väldigt långt borta, men nu börjar jag inse att det snart är här. Jag menar, om mindre en två månader kommer bebben hänga på utsidan och plötsligt måste man ta massa andra saker i beaktande. På samma gång som jag längtar ihjäl mig tills bebben ska komma, så känner jag inte är redo att lämna gravidmagen riktigt ännu. Nu när jag äntligen fått en magen liksom!

Många tycker säkert att det här är det mest fåniga att fundera över, men för mig är kläder ett viktigt uttryckssätt och en stor faktor i att man känner sig bekväm. Är inte någon sådan som bara kan dra på mig vad som helst utan att reflektera över det varje dag, utan om jag inte känner mig snygg i det jag har på mig så kan det sabba självkänslan för dagen.

Sparade bilder9

källa.

Den första tiden efter förlossning är man kanske inte lika sugen på att visa magen med tighta klänningar och pennkjolar som man varit under graviditeten. Plus att jag förhoppningsvis kommer att amma, vilket man också måste ta i beaktande gällande klädval. Känner nu plötsligt lite skrämmande att lämna gravidkroppen, nu när jag är så bekväm i den. Hur kommer jag känna inför hur kroppen kommer att se ut? Och hur annorlunda kommer kläderna plötsligt att sitta?

Som jag skrev tidigare så har jag hittat min stil väldigt långt nu under graviditeten, men hur den kommer funka efter har jag inte tänkt på så mycket. Tills nu då. En vill ju vara bekväm men ändå stylish när man bär runt på en liten unge (ja förutom när man hänger hemma, då har det faktiskt ingen betydelse var man har på sig tycker jag!). Som tur finns Pinterest! Så jag kollade runt lite efter snygga outfits och hittade de här ovan. Sommaren kommer (förhoppningsvis) ganska snabbt så då kan en hänga runt i tunna lösa klänningar och birkenstocks. Sedan tänker jag mig också sneakers till typ allt. Har samlat på mig ett gäng snygga som funkar till det mesta. Men kan ju inte gå runt i bara skor…

Ni som har barn redan, hur tänkte ni kring allt det här? Vad tycker ni funkade bäst när man ammade/hade ett litet knytte? 

2 kommentarer

  1. Sophia skriver:

    Gick inte ut bland folk så ofta den första tiden, dvs de tre fyra första veckorna ungefär. Hemma var det mest tights och amningstoppar som gällde. Och bekväma vardagsklänningar, var ju mitt i sommaren. När jag var ute på kafé eller nåt var det amningsvänliga kläder som gällde. Ammar man så ammar man typ konstant den första tiden – också på kafeen 😉 tyvärr finns det typ noll snygga amningskläder, så jag körde på lösa tskjortor som jag bara vek upp då jag skulle amma. Jag tänker att det är viktigare att mitt barn ska få mat än hur jag ser ut, även om jag också gillar kläder och stil. Så den första tiden tänkte jag inte så mycket på att vara ”stylish” (haha) utan tänkte mera bekvämt. (Gick ju såklart inte och såg ut som en sopsäck, men tänkte inte alltför mycket på smink, hår och att ha den snyggaste outfiten. Även om det inte ska ha betydelse hur jag som nybliven mamma ska se ut, finns ändå så mycket krav på den fronten) I dag, snart 8 månader senare, har jag börjat kunna/vilja tänka mer på hur jag klär mig och tycker också det är kul + att jag har mera tid för det. Den första intima tiden med spädbarn är ändå en så pass kort tid egentligen, så jag tycker inte att det är så ”farligt” att de första månaderna ”bli tvungen” att lägga sin stil som prioritet två, tre, fyra eller fem. 😉 Jag tror det är viktigt att tänka på att inte ha för höga krav på hur en ska se ut och vara som nybliven mamma. för det är ändå så mycket annat att tänka på (+amningshjärna) + påtryckningar från omgivningen att ”komma igång/i form” efter graviditeten som bara kan ge en ännu mera stress på hur en ”borde” vara.

    • Jenna Vierinen skriver:

      Så bra input. Ha inte tänkt på det på de sättet! Märker att man ibland är helt lost i vad allt det här innebär, haha! Har massa t-shirtor från före graviditeten som jag tänker är lätta att lyfta upp och liksom ta fram bröstet i, om nån stör sig kan de väl då titta åt något annat håll! Första tiden går väl också sedan så fort och är så omtumlande i sig, så kommer väl glömma bort att reflektera kring det då 🙂 Annat nu när man inte har något annat än tid att tänka 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *