Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Föräldralivet,Vardagslivet

Om nappar, tygblöjor och att ge vidare en hälsosam livssyn

19 feb , 2016, 14.59 Jenna Matintupa

 

Fredag och ledig dag för min del. Har gjort absolut ingenting hittills. Eller jo var till butiken men annars har jag inte flyttat mig från soffan. Igår var jag på första vattengympan för gravida och det var så härligt, bra nivå på träningen och avslappnande.  Önskar att jag skulle ha börjar med det tidigare, men nu har jag åtminstone något att se fram emot de kommande veckorna. Men det var inte det jag skulle skriva om idag, utan tänkte svara på resten av frågorna från frågestunden.

Fast först tänkte jag tipsa om mitt Instagram-konto. Där kan man följa med min vardag ur en lite annan vinkel än här och på den andra bloggen. Om ni vill följa mig heter jag @jennalinneav. Här nere ser ni mina fyra senaste bilder!

IMG_0977_Fotor_Collage 

Nu vidare till frågorna:

Dop eller namngivningsfest?

– Dop. För mig har det egentligen ingen skillnad, men i och med att vi nu båda hör till kyrkan (även om jag inte skulle klassa mig som troende) så känns det naturligast. Har nog föreslagit att skippa dopet men killen vill gärna ha ett så då får det bli så.

Tygblöjor eller ”vanliga”?

– För miljön (och ekonomins) skull borde vi väl satsa på att försöka med tygblöjor, men helt ärligt så vet jag att det inte skulle bli till något. Dels är jag lite för lat och det skulle krävas för mycket av mig för att jag skulle orka med det och dels för att det känns enklare med vanliga blöjor. Men vi får se hur det slutar, man ska aldrig säga aldrig!

Napp åt bebisen?

– Tidigare tänkte jag att napp (eller tutt som jag säger) var nu som vilken vardaglig sak som helst, men i något skede började jag förstå att det är en helt värld kring denna lilla sak. Tydligen är det skillnad på olika märken och modeller, tydligen får man (enligt vissa) inte ge tutt före efter några veckor och så vidare. Så är lite förvirrad när det kommer till tuttar, men tänker att det är som med allt annat att man får testa sig fram. Ger tutt när vi känner att den behövs, och om bebben inte vill ha den så då är det så. Det är inte hela världen.

Hur har ni tänkt att barnet ska äta hälsosamt och röra på sig?

– Nå i och med att vi just och just har insett att vi kommer få ett barn, så är det här nog något som vi inte tänkt på överhuvudtaget. Det är något vi får ta när barnet är lite större och det känns mer nödvändigt. Vi börjar med att fundera på hur man byter blöjor, badar en bebis och tröstar och så får allt annat komma senare.

Har ni någon plan på hur ni visar gott exempel på hälsosam livssyn och att vara positiv?

– Inte en så länge nej. Som jag skrev på förra så är det här inte något som känns relevant just nu, i och med att allt med att få ett barn är så nytt. Men visst är det något som är värt att funderas på. Jag är till exempel väldigt påverkad av väder och dåligt väder kan förstöra hela min dag plus att jag kan vara väldigt dramatisk. Om något skiter sig så kan jag ibland känna att precis allt är förstört, så det här är kanske något jag borde fundera på hur jag ska göra för att inte barnet börjar ta efter. Men överlag så tycker jag att vi har en hälsosam livssyn. Killen är mer av en realist medan jag är lagd åt de andra hållet så tror hen får en bra mix av dem båda, att det går att både vara en drömmare och en realist. Och största delen av tiden är jag en väldigt positiv person (förutom vissa dagar med PMS och dåligt väder) så tror inte det blir något problem med det heller.

Tänker ni bo kvar i Helsingfors när barnet växer upp?

– Just nu trivs vi väldigt bra här och har inte planer på att flytta (förutom till en större lägenhet) på ett bra tag. Men hur det ser ut om 5 eller 10 år har jag ingen aning om, det får vi ta då!

4 kommentarer

  1. Ida-Marie skriver:

    Så roligt att få följa med din graviditet, och ditt instakonto är absolut en stor favorit nu just!

  2. Ida skriver:

    Var har du gått på vattengympa? Låter som nåt för mig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *