Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Graviditeten

vecka trettiosju och närmare bebis än vi trott

7 mar , 2016, 19.25 Jenna Matintupa

 

Vecka 37 (36+1) är vi i idag och enligt min preggoapp så är det endast 10% av graviditeten kvar. Det står också att 95% av alla födslar sker mellan vecka 37 och 42, alltså kan bebben komma när som helst nu, och det fick vi dessutom bekräftat på ultraljud idag. Sedan förra veckan har jag varit på ett läkarbesök och tillväxtultraljud där läkaren dessutom gjorde en snabb undersökning och tur var det för det hade hunnit hända lite sedan torsdagens läkarbesök!

Den här veckans bebirelaterade program är familjeförberedelse kursen imorgon. Vi ska prata om förlossning. Äntligen! Tycker det är lite knasigt att vi hittills inte alls tagit upp något om förlossningen på rådgivningen så är väldigt pepp på att få lite info. Ni som varit med förr, när pratade ni om förlossning på rådgivningen? Vi har alltså inte pratat om det alls ännu, så om det skulle ske nu vet jag inte ens till vilket sjukhus vi ska åka till (även om vi väl nu säkert bara blir skickad till det som har rum för oss…). Tycker att man kanske borde ha pratat om det vi det här laget. Eller?

SAMSUNG CSC

Vad har hänt sedan sist? För en gångskull har det faktiskt hänt lite sedan sist. I torsdags var jag till läkaren och då låg bebben med huvudet som vanligt neråt, och hade dessutom börjat ”åka ner” (vet inte alls hur man säger…) och det var endast två centimeter kvar av cervix. Ännu var allt stängt men livmoderhalsen var mjuk. Så till dagens besök. Vi hade alltså ett tillväxtultra bokat med en läkare. Eftersom jag har haft mycket ont mellan benen och sammandragningar ville hon också undersöka innan vi började ultran. Då visade det sig att jag var öppen två centimeter och hon konstaterade att bebben knappast stannar inne tills 3.4 och att jag nästan säkert inte kommer gå över tiden (tack och lov!). Så mera simning blir det alltså inte, lite deppigt över det faktiskt, det är så skönt för kroppen. Men annars spännande att det kan komma en bebis fortare än vi trott!

Hur mår bebisen? Bebisen mår bra. Hen är just nu normalstor och väger lite över 2700 g. Vi skrattade lite efter ultran för varken killen eller jag såg bebisen på skärmen. Kändes lite som i  Vänner-avsnittet när Ross och Rachel är på det första ultraljudet. ”I can’t see it!”, haha! Fast för oss var det ju svårt att se på grund av att hen är så pass stor nu att man kunde bara se en del i gången. Hörde hjärtljud och läkaren sa att allt såg bra ut så litar på henne!

Och kroppen? Kroppen är verkligen gravid. Det gör ont att gå, jag för sammandragningar och bebben trycker på så det gör ont. Dessutom har det också börjat göra ont när hen rör på sig. Alltså till exempel om jag sitter i soffan och hen börjar härja kan jag både känna sparkarna uppåt men också ont mellan benen när hen rör på huvudet. Väldigt obehagligt. Det var okej medan det var bara sparkar men det här är inte alls lika skoj. Så blev ordinerad att vila massa nu så inte bebben kommer allt för tidigt och det känns faktiskt ganska skönt, för det är ganska jobbigt att röra på sig. Jag orkar inte ens plocka ur en diskmaskin i ett sträck. Och då har vi en liten diskmaskin!

Skillnad mot veckan innan? Mycket mera ont och mera sammandragningar. Det är väl främst det som är annorlunda. Och att det börjar öppna sig då. Ja och så har jag börjar bli jätte råddig! Hör fel, går åt fel håll, glömmer saker och missförstår lätt. Hjärnan är en enda gröt. Så om det står massa ologiska saker i det här inlägget beror det troligtvis på det!

v. 29 // v. 32 // v.33 // v.34 // v.35 // v.36

7 kommentarer

 1. Bettina skriver:

  Roligt att läsa om någon i samma situation med gravidkrämporna… Vi har vecka 36+4 nu så vem vet om vi träffas på förlossningsavdelningen ännu? Vår ”tregångerskurs” med föräldraförberedelse tog just slut och den första gången diskuterades förlossningen. På rådgivningen har förlossningen knappt alls diskuterats.
  Lycka till där med slutspurten!

  • Jenna Vierinen skriver:

   Oj ni är bara tre dagar före oss, vad roligt! Ja det kan bra hända 🙂 Nå de låter som för oss då, fast vi hade bara en två gångers kurs.
   Tack desamma! 🙂

 2. Angelina skriver:

  Oj, vad jag får flashbacks till min egna graviditet då jag läser! Jag ha fatta flrst efteråt att de va sammandragningar jag fick då de spännde åt flera veckor före förlossningen. Å minns den jobbiga foglossningen då man var tvungen att sig ur sängen för att gå up på wc x antal ggr. Eller då jag längta efter en Rennie efter varje måltid. Haha!
  Kämpa det sista nu, snart kommer lyckoruset 🙂

 3. hanna, förbanna skriver:

  åh, vad spännande att det är så nära nu! 😀

 4. Jenny skriver:

  Vi var på föräldraförberedelse och talade om förlossning då jag var i v 32 och jag tyckte nästan det kändes sent… I och för sig fick jag inte ut så mycket av den förberedelsen så gick en privat förlossningsförberedelse också som gav mig och min man betydligt mer (tack och lov eftersom vi betalade för det)!

  • Jenna Vierinen skriver:

   Okej, lite tidigare än för oss, men då var vi i och för sig de som hade närmast till beräknad tid i vår kurs. Många i vår kurs får först i slutet av april och mitten av maj så.

   Okej nåmen tur att ni gick på den isf, vi tyckte båda att vi fick veta allt vi behövde veta under vår kurs idag. Såg en svensk kortfilm om förlossning som faktiskt var jätte bra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *