Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Kultur,Till Agnes

In i böckernas värld

30 okt , 2016, 23.46 Jenna Matintupa

 

I helgen gick Helsingfors bokmässa av stapeln och jag var där och jobbade under lördagen. Blir lite extra varm i själen just på evenemang som det här, när tryckt media och kultur ligger i fokus. Jag älskar böcker (studerade ju faktiskt litteratur ett år!) och det känns fint att se att folk faktiskt fortfarande uppskattar den trycka konsten.

Även om jag sedan Agnes kom lärt mig att uppskatta smidigheten i ljudböcker och att läsa tidningar på ipadden så är det ändå mycket mysigare att läsa en fysisk bok eller tidning. Det kräver ens uppmärksamhet på ett helt annat sätt.

SAMSUNG CSC

Eftersom jag älskar böcker vill jag gärna för vidare läsningen till Agnes. Vi läser saga så gott som varje kväll och på dagarna brukar vi titta i böcker och läsa lite. Än så länge är hon alldeles för liten för att orka med när man läser en bok, men tittar på bilderna gillar hon. Och även om hon är för liten för att läsa så betyder det inte att man behöver lämna bort att läsa helt, utan jag försöker ändå välja ungefär en bok per dag som vi läser. Även om hon nu bara lyssnar i två sekunder.

Jag vill att böcker ska vara något som känns självklart för henne. Och så vill jag visa henne böckernas ljuvliga värld. Fylld av drömmar och fantasi.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

I helgen passade jag förstås på att köpa hem lite böcker, både till Agnes och till mig. Tror varje år jag varit på bokmässan i Helsingfors (vilket börjar vara ett antal gånger nu) så har jag köpt Tove Janssons, och då främst mumin, böcker. I år var inget undantag, det blev ”Vem ska trösta knyttet?” till Agnes och ”Meddelande” till mig.

Förlaget har börjar trycka nya upplagor av Muminböckerna. När jag fick veta att de skulle börja trycka nya tänkte jag att de skulle vara perfekta att samla åt Agnes tills hon blir större. I höst har de släppt ”Kometen kommer” och ”Trollkarlens hatt” och de fanns självklart på bokmässan. Förlaget var dessutom gulliga nog att ge oss böckerna när vi var och hängde vid deras monter, så nu har Agnes de två första i sin samling. Än så länge är hon lite för att vi ska kunna läsa dem, men hon gillade att titta på omslagen (som ju är skitsnygga!) åtminstone. Och kasta dem i golvet, det hände ett x-antal gånger när jag tog de här bilderna…

Tänkte att vi kunde ta en titt i Agnes bokhylla senare, så ska jag visa mina favoriter. Hon har redan fått en del böcker av oss, men där finns också mina gamla böcker. Det ska bli så roligt att få visa henne mina favoritböcker från när jag var liten!

*Inlägget innehåller bloggåvor*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *