Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Första bebistiden,Vardagslivet

Hur vi gör för att få dygnet att gå runt

12 jan , 2017, 23.30 Jenna Matintupa

 

Fick ett önskemål på instagram om jag kunde skriva lite om hur våra dagar ser ut. Sedan jag skrev sist har vi haft tre nätter när hon sovit så gott som hela natten. Hon har vaknat till en gång per natt ungefär men det har tagit max femton minuter att få henne att somna om. Nu tror vi att vi ha knäckt koden i hur vi får henne att sova natten igenom, nämligen bara en dagssömn (möjligtvis två men då ska båda vara på eftermiddagen och gärna tätt efter varandra, förklarar längre ner!).

Så hur får vi våra dagar att gå ihop? Hur funkar det med en sömn, mat och trött bebis? Som med allt när det gäller barn så är det individuellt, så vad som funkar för Agnes kanske inte funkar för andra barn, men så här gör vi i alla fall:

Morgnarna ser ut ungefär så här: hon sover antingen till sex-sju tiden, äter bröst och så går vi i vår säng och sover till nio-tiden eller till ca. åtta och då får hon bröst och så busar vi lite i vår säng och går sedan upp. Till näst brukar vi gå på aamupesu, det vill säga potta, påklädning och borta tänderna. Efter det får hon leka på golvet medan jag klär på mig, plockar ur diskmaskin och fixar frukost. Nio – halv tio äter vi gröt och efter det pottdags igen.

Sedan får hon leka (det vill säga hänga efter mig och dra mig i byxbenet) så länge hon orkar. Ibland blir det gnäll redan kring halv elva, ibland är hon nöjd längre. Om hon blir gnällig snabbt får hon vara i min famn och pilla på min telefon eller liknande. Helt enkelt underhålla henne för att hålla henne nöjd. Tolv-tiden får hon lunch och sedan går vi på pottan och sedan bröstet. Om vi ska någonstans så klär vi på oss och så lägger jag henne i vagnen där hon somnar direkt, om vi är hemma lägger jag henne i sängen.

I vagnen sover hon drygt en timme (ifall jag stannar till lite) och efter det är hon vaken någon timme, sitta i vagnen och titta runt eller komma upp om vi är hos någon/på café. Runt två-tre äter hon mellanmål och sedan får hon vara i vagnen igen. Om den är i rörelse brukar hon somna om och då sover hon nästan alltid tills vi kommer hem och vaknar precis när vi kommer fram till ytterdörren.

Om vi är hemma kan sömnen variera, med god tur sover hon två timmar. När hon vaknar får hon bröstet igen om hon vill annars går vi på pottan och sedan äter hon mellanmål tre-tiden. Efter mellanmål är det fri lek och jag brukar försöka jobba lite om hon är nöjd på golvet.

Killen kommer hem fem-tiden och i samband med det äter hon sin middag. Sedan underhåller vi henne, leker och sådant fram till sju-tiden då hon får kvällsgröt. Onsdagar och söndagar är det tvättdag, det vill säga att vi går i duschen eller hon får bada efter gröten, annars har vi bara iltapesu med potta, tvätt och tandborstning. Beroende på hur trött hon är får hon antingen sitta och leka en stund eller så läser vi kvällsaga och så får hon bröstet. Sedan vaggar jag henne om det behövs och lägger henne i sin säng.

De senaste dagarna har sett ut så att hon har somnat mellan 20-21, vaknat till några gånger så vi att vi behöver gå in och vagga en stund. Vissa kvällar fler gånger vissa mindre. Igår behövde vill t.ex. inte gå en enda gång och ikväll har jag redan varit fyra gånger. Med god tur sover hon till morgonen, vilket hon alltså gjort sedan vi slutade med förmiddagssömnen.

Så ungefär ser våra dagar ut just nu. Om det här är något som håller i sig vet vi inte, men nu har det funkat i några dagar och vi hoppas att det ska fortsätta på det här viset. Det är verkligen värt att få nätterna att fungera. För tillfället är vi båda (Agnes däremot är hur nöjd som helst) dödströtta men förhoppningsvis så vänjer vi oss snart med rytmen och vi kan äntligen börja känna känslan av att vara utvilad någon gång snart. Fast sedan kommer väl någon annan fas som sabbar det hela, men vi får ta det då.

Nu ska jag gå och lägga mig, för i värsta fall vaknar lilla damen som idag, det vill säga halv sju och då blir det lite jobbigt för mig som aldrig kan lägga mig i tid. Om ni har några frågor kring det hela så är det bara att kommentera, lovar att svara asap!

En kommentar

  1. hanna, förbanna skriver:

    tack för inlägget! Jag skulle också vilja få till endast en dagssömn, men när Tova blir tröttgnällig på förmiddagen (där som även Agnes gnäller) är det bara att gå och försöka vila, annars resulterar det i en vrålande unge som vägrar äta. Det går inte att underhålla henne på något annat sätt än att ta upp henne i famnen och gå runt med henne heller i det läget och min rygg klarar inte det. Försöker hålla förmiddagsvilan kort, max en halvtimme i alla fall… Svårt det här, med de små!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *