Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Föräldralivet,Jämställdhet

Det är vi som skall lära våra pojkar respekt

18 feb , 2017, 21.12 Jenna Matintupa

 

I veckan gick både penkkis och abikryssningarna av stapeln. Det är några år sedan det var aktuellt för mig men jag kommer ännu så väl ihåg hur vi fick höra att vi skulle vara försiktiga. Det hade hänt att ungdomar föll av båten för att de var så fulla, att folk fick piller i glasen och flickor blivit utsatta för sexuella övergrepp, men det sista var inte lika omtalat som de två första då. Idag när vi lever i en värld där människor vågar prata om sexuella övergrepp har de förstås blivit det som får mer fokus.  I år var det dags för min kusin att få åka iväg på sin abikryssning och hon skrev så här på sin blogg inför kryssningen. Tyckte hon satte huvudet på spiken när de gäller ansvar.

Varför säger vi främst åt flickorna att vara försiktiga? Varför ligger det på deras ansvar att inget ska hända? På samma sätt som samhället frågar den som blir utsatt för sexuella övergrepp vad hon hade på sig och så vidare, alltså lägger ansvaret på den utsatta, lägger vi nu ansvaret på de unga flickorna. Jag undrar hur många föräldrar som sade åt sina söner före de åkte på kryssningen att ”nej är alltid ett nej” och ”visa respekt”? Hur många föräldrar pratade om sexuella övergrepp med sina söner innan de åkte?

Precis som de stod i Annas inlägg tänker jag vara den generationens mamma som pratar med mina eventuella söner om hur de måste lära sig om respekt när det kommer till sex. Att visa respekt, att inte pressa och att ett nej alltid är ett nej. Oavsett alkoholmängd, påtryckningar från kompisar eller andra yttre faktorer. Eftersom vi har det klimat vi har idag kommer jag tyvärr också behöva prata med Agnes om att hon ska vara försiktig, eftersom jag inte vill att hon ska bli utsatt. Jag önskar verkligen inte att jag skulle behöva.

Visst skall man alltid vara försiktigt. Oavsett om det gäller mängden alkohol, att ha koll på sin dricka eller gå ensam i mörka korridorer. Och visst ska ALLA vara försiktiga. Inte bara flickorna.å Men det är inte flickornas ansvar. Det ska inte behöva hänga på om de varit försiktiga eller inte. Sexuella övergrepp sker inte för att flickorna inte var tillräckligt försiktiga, de sker för att pojkarna inte lärt sig respekt.

Jenna 18 år på abikryssning, helt utan oro över risken för sexuella övergrepp. Idag skulle det kanske sett annorlunda ut. 

PS. Jag vet att jag generaliserar i texten gällande kön och läggningar. Det är inte bara flickor som blir utsatta och det är inte bara pojkar som utsätter, men för det mesta är de så. Ville bara förtydliga att det även sker utanför heteronormen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *