Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Föräldralivet

Ändlösa diskussioner i kommentarsfälten

6 aug , 2017, 21.52 Jenna Matintupa

 

Ibland är det väldigt tröttsamt och tungt att följa med diskussionerna på sociala medier, men ändå känns vissa diskussioner som så viktiga att ta ställning i. Nu senast har det handlat om först amning och nu i slutet av veckan vaccin.

Amningen har jag skrivit om tidigare och när jag skrev inlägget hade jag bara ammat i drygt en månad så jag visste inte ännu riktigt hur det skulle bli. Jag ammade till slut enda fram till att Agnes var 11 månader. Mycket längre än jag hade trott att jag skulle göra, men eftersom Agnes fanns en sådan trygghet i det, och det dessutom var det enda som dög, så fick det bli så. Jag såg aldrig att amma bland människor, oavsett om det var på stan eller hemma bland familj och vänner, som något problem. Om mitt barn ville ha mat så skulle hon få det, slut på diskussionen. Jag hade också turen att aldrig behöva bli bemött med varken kommentarer eller blickar, även om jag nog hade väntat mig en del.

Så när jag nu läser kommentarerna gällande restaurangen i Åbo med sitt ”amningsrum” önskar jag verkligen att jag ännu skulle amma. Att jag skulle kunna gå dit, sätta mig mitt i restaurangen och langa fram brösten till mitt barn. Visst visst om man själv är obekväm med det är det ju helt fint att det finns ett ställe att sätta sig på och amma, men ingen har rätt att tvinga dig till ett rum. Och än mindre ha en åsikt om det. Kommentarerna om att det är som att bajsa och ha sex är bland människor är helt sinnesjuka. HUR kan man ens jämföra dessa saker? De finns absolut noll liknelser mellan att bajsa och ge bröstmjölk åt ett barn. Jag hoppas verkligen att de mammor som för tillfället ammar inte känner sig träffade eller blir påverkade av dessa kommentarer och denna meningslösa diskussion, för det finns absolut inget fel i att amma när ens barn behöver mat. Oavsett om det är hemma, på en resturang eller i matbutiken. Det är mamman och barnets ensak, punkt slut.

Vaccin är alltid ett känsligt ämne och så fort någon har en åsikt om det så bryter helvetet löst. Och jag blir så himla ledsen för att det ska gå ut över de som redan har det jobbigt nog. Amanda skrev ett jätte bra inlägg om varför man skall vaccinera, och om Oliver som lider av sjukdomen INCL. Olivers mamma skrev ett inlägg om varför det är ur deras perspektiv livsviktigt att alla vaccinerar sig, vilket resulterande i att människor tog sig friheten att skriva både elaka och onödiga kommentarer direkt till henne. Hon bad flera gånger att de kunde ta diskussionen annanstans eftersom de har det jobbigt nog, men ändå kände människor att de hade ”rätt” att sätta henne och alla som är emot vaccinmotståndare på plats. På samma sätt som i alla frågor har man rätt till sin åsikt, men varför måste man försätta pressa pressa pressa? Varför kan man inte bara acceptera att just nu Olivers familj inte är intresserade av att höra mera, deras liv är ett helvete från förut, och de behöver inte människor som säger att de dessutom är hemska människor som vill skydda sitt barn. Om någon vill tycka det, varsågod, men tyck det för dig själv inom ditt hems fyra väggar och låt bli att trakassera. Vaccin är ett känsligt ämne, och det finns säkert flera sidor av detta mynt, men ta diskussionen någon annanstans. Snälla.

Det var allt jag hade att komma med idag, kanske lite flummig och otydligt. Det är ändå söndag och jag är helt slut som vanligt. En återkommande känsla atm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *