Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Föräldralivet

Mammalistan 2.0

13 mar , 2018, 13.06 Jenna Matintupa

 

Hur många barn har du, och hur många planerar du att skaffa?
– Vi har ett barn och planerar väl ingenting. Efter höstens missfall blev vi väldigt medvetna om det att man inte bara kan räkna med att ”få” fler barn, så min inställning ändrades lite. Men vi skulle gärna ha kanske tre? Min kille har tre syskon och han vill gärna ha många, jag är dock inte lika övertygad. Mest pga gravidillamående och tvättmängd med fyra barn (tycker vi har tillräckligt med tvätt på tre personer!!).

Något du älskar att göra med ditt/dina barn?
– Läsa böcker, busa. Jag njuter mest av våra lugna stunder, då hon sitter med oss i soffan, pratar vid matbordet och berätta en massa. Och att få henne att kikna av skratt är också ljuvligt.

Trivdes du som gravid?
– Både ja och nej. Första halvan var en plåga, fram till ungefär sista månaden var ljuvligt, sista månaden var tungt. Men överlag tyckte jag nog ändå att det var ganska mysigt. Kände mig snygg och fräsch stor del av tiden. Ja, förutom när jag spydde som en gris då.

Har ditt liv förändrats sedan du fick barn?
– Eh ja. Eftersom vi fick vårt första barn relativt unga (22 och 26) så var det kanske inte det som stod som nästa på vår to do-lista i livet. Men så är det ibland, man kan inte alltid veta vad som kommer ske till näst.

Det bästa som finns med att vara mamma?
– Den enorma kärlek man känner till den lilla personen. Och att se hur mycket vi betyder för henne. Hur vi är hennes allt. Det känslan alltså.

Något mindre roligt med att vara mamma?
– Att sällan ha egentid, och ångesten över att något ska hända henne. Visst är också dåliga nätter och små strider om jackor, blöjor och val av kläder jobbigt, men vi har ganska lite av sånt så det gör inte så mycket.

Ditt bästa tips för en ny mamma?
– Visst är tips och råd tacksamt när man är helt ny  i rollen, men det är faktiskt du som känner ditt barn bäst och du behöver inte ta till dig något om det inte känns bra. Om du är osäker, gå efter vad du känner är bäst.

Något du inte hade förväntat dig att skulle komma med mammarollen?
– Att jag skulle känna mig så säker i min roll som mamma. Jag har sällan tvivlat på min egen förmåga att ta hand om mitt barn, utan från början känt att vi gör ett bra jobb.

Känner du dig bekväm med att visa bilder och skriva om dina barn på sociala medier?
– Relativt. Försöker att välja bilder där man inte ser hela hennes ansikte och skriver inte privata saker om henne, eftersom vi bestämt att hon inte ska synas så mycket. Tycker den nivån jag har nu är helt bra.

Topp 3 vardagsrätter du gör till till barn/barnen?
– Lasagne, risotto och köpis spenat- och morotsplättar.

Ger du ditt barn/dina barn sötsaker? 
– Agnes får smaka/en egen liten bit av bullar, kakor och sånt om vi äter, och lite glass har också fått smaka, men inget godis ännu. Chips har hon smakat på en gång och älskade, men det är nog något som hon inte kommer få äta speciellt mycket av ännu (därför äter vi det när hon gått och lagt sig hehe).

Hur mycket ensamtid tar du och din partner för varandra sen ni fick barn?
– Dejter och sånt händer inte speciellt ofta, kanske sex gånger i året? Men vi sitter så gott som varje kväll och ser på serier/tv/film i typ två timmar efter att Agnes gått och lagt sig, så det är ju en viss sorts egentid. Men vi försöker också boka barnvakt nu som då så att vi får gå ut och äta eller på drinkar ibland, dock inte så lätt i och med att våra föräldrar bor flera 100 km bort.

Umgås du ofta med andra mammor + barn?
– Jo. Har turen att Agnes har tre kusiner som är ett halvt, två och tre år så vi umgås ganska ofta. Kusinerna älskar att leka tillsammans så det är så härligt, speciellt eftersom jag växte upp med nära relation till mina kusiner och vet vilken glädje det är. Sen har jag några kompisar med barn i ganska samma ålder som vi träffas med nu som då, dock har det blivit mindre sen jag började jobba och Agnes började i dagis. Men saknar dem hela tiden!

Känner du en press att du borde vara på ett visst sätt som mamma?
– Inte egentligen, som jag skrev så känner jag mig ganska säker och trygg i min roll som mamma och känner sällan press över hur jag borde göra eller inte göra. Agnes och en nöjd och trygg två åring så det känns som ett ganska bra bevis på att vi iallafall hittills gjort rätt.

Listan från Carola.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *