Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Kultur,Tips

Kulturkonsumenten

7 jun , 2018, 17.35 Jenna Matintupa

 

Vi lever ännu i någon sorts sjukdomsbubbla. Agnes har slutat ha feber och hostar bara istället, men vi var nu ännu hemma idag eftersom hon behöver ha en feberfri dag innan dagis. Hoppas hon hålls feberfri ikväll, för att skjuta upp allt jobb börjar bli ohållbart. Så medan vi nu ändå bara hänger hemma, tänkte jag vi kunde kolla lite på vad för sorts kultur jag konsumerat på sistone. Helt enkelt ett kulturkonsumenten inlägg alá Ellen.

Tittat på

Är helt amazed av Där vi en gång gått. Kan inte förstå att jag missade detta när det kom ut för ett par år sen, men i och för sig ganska glad för det betyder att jag fick gotta mig extra mycket i det nu. En finlandssvensk serie baserad på Kjell Westös roman Där vi en gång gått. Utspelar sig i Helsingfors under början av 1900-talet och sträcker sig från inbördeskriget enda fram till 30-talet. Jag som har en liten speciell fascination av krig och framförallt inbördeskriget, blev helt såld direkt. Dessutom är skådespelarna riktigt bra, scenografin så snygg och kläderna i toppklass. Och Jessica Grabowsky och Jakob Öhrnman fenomenala. För att sammanfatta, jag blev kär. Synd bara att den bara finns en begränsad tid på Arenan, och att det för tillfället bara finns avsnitt tre till sex där, men kanske den går att se någon annanstans.

Läst

Jag har en tendens att börja läsa en bok, och sen börja läsa en ny. Och en ny. Just nu har jag på gång ett par böcker om vi säger så, men de som fångar mitt intresse mest är dessa. Alma läser vi i bokklubben och även om jag inte är klar med den ännu, och ska spara mina tankar och åsikter till träffen, så är den väldigt väldigt lovande. Har heller aldrig tidigare läst något av Merete Mazzarella så kände att Alma är en bra början.

Den andra boken plockade jag med mig hem från Förlaget när det hade sommarrea förra veckan. När vi tipsade om vad vi läser just nu på Århundradets bokklubb skrev jag om bland annat om Förlagets specialutgåva av Det osynliga barnet och hur mycket jag gillade den novellen. Så när jag stod i Förlagets ljuvliga bokrum måste jag plocka med mig den här. Dessutom samlar jag alla Tove Janssons muminböcker till Agnes och den här saknades i samlingen. Jag började läsa på den när jag nattade Agnes för någon dag sen och de små novellerna är verkligen jätte jätte fina.

Lyssnat på

Igår släppte det första avsnittet av den finlandssvenska podden Allt vi måste tala om som tar upp saker kring föräldraskap, graviditet och småbarnsliv. Podden görs av Carola Ekman och Rebecka Hägert och måste säga att första avsnittet var väldigt väldigt lovande. Gillade deras dynamik, ämnet verkar lovande och roligt att det kommer en finlandssvensk podcast som känns välproducerad. Det ska bli spännande att lyssna på de kommande avsnitten.

En låt som jag är helt obsessed med just nu är Seniabo Seys nya Breathe. Seinabo Sey är verkligen en av Sveriges bästa artister just nu och hon har verkligen lyckats med den här låten. Catchy, fin text och skitsnygg video. In med den på era spellistor direkt! Klicka på bilden för att komma till videon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *