Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Samarbeten,Tips

Att leva bra med liten budget och enkla medel

18 okt , 2018, 12.38 Jenna Matintupa

 

* I samarbete med Finlands svenska Marthaförbund *

Marthakursen
Marthakursen
Marthakursen

I tisdag efter jobbet pyste jag iväg till Busholmen. Det var nämligen dags för överlevnadskurs för studerande som jag skulle delta i. Visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig inför kursen. Visste att vi skulle få lite ekonomirådgivning, kostrådgivning och att vi skulle fixa något enkelt recept. Kursen var alltså gratis och öppen för alla, studerande eller inte. Men ändå med fokus på unga.

Marthakursen
MarthakursenMarthakursen

Vi träffades i Marthaköket. De har varit i utrymmet i ett år nu och där hålls många av deras kurser. Utrymmet kan en också hyra om en vill. Det är bara att vara i kontakt med marika.danielsson(a)martha.fi då. Men hur som helst, tillbaka till kursen. Möttes av en hel massa olika broschyrer fyllda med tips och recept. Efter lite småprat med alla som var där började vi.

Marthakursen
Marthakursen

Efter det kickade vi igång! Ekonomirådgivare Marina Nygård gick lite igenom vardagsekonomi. Hur en ska tänka kring sparande, budgeterande och vardagsekonomi. Verkligen smarta och intressanta grejer som förenklar vardagen. Oavsett om en lever på studiestöd, har en tight budget med småbarn eller bara vill bli bättre på att hantera pengar. Efter det pratade hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson om kost och så fick vi ett gäng recept i handen. Vi delades in enligt recepten och gick till köket!

Marthakursen
Marthakursen
Marthakursen

Vi var elva stycken under kursen och tillsammans tillredde vi soppa på bondböna, varm middagssallad, fröknäcke, scones, örtost, mellanmålskex och en snabb äppeldessert. Ganska mycket med andra ord hehe. Men alla var snabba recept, och eftersom vi alla hjälptes åt gick det snabbt och effektivt. Det var mysigt att hänga en kväll med människor med helt olika bakgrund, vardag och åsikter. Att få mötas över något så enkelt som matlagning.

Det var också flera som önskade flera matlagningskurser eftersom de sällan lagar mat själva, inte kanske tycker de är så bra på det och gärna skulle få mera tips.

Marthakursen
Marthakursen

Så dukade vi borden och satte oss ner för att äta det vi gjort. Precis som många sa, det blev så mycket godare än vi först trott. Vi använde oss av råvaror som en annars kanske inte annars använder, typ bondböna, lagade allt vegetariskt och glutenfritt och framförallt: billigt! Sallad var bara någon enstaka euro för 10 personer! Med andra ord, något som en kan fixa ihop när en cill ha något billigt och näringsrikt. Dessutom kan en anpassa det efter säsong. Välja råvaror som passar nu, som finns som inhemskt nu.

All and all, det här var en av de roligare sakerna jag gjort på länge! Älskar samarbeten som det här när en verkligen lär sig något. Får ta del av ett koncept som är genomtänkt och anpassar sig efter målgrupp. Det Marthaförbundet gör är alltid för samhällets, människors och miljöns bästa. Det känns fint ta del av något sånt. Om ni blir sugna på att också testa på någon Marthakurs så kan ni kolla in utbudet här. Det finns kurser över hela svenskfinland!

FYI: Det här samarbetet har inget att göra med mitt jobb på Helsingfors svenska Marthaförening utan är något som jag gjort i samarbete med bloggen. Att det sedan råkade sig att jag nu börjat jobba för en av Marthaförbundets föreningar var bara ett sammanträffande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *