Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Graviditeten

Gravid vecka 30 – Att känna ett stort behov av att vara hemma i lugn och ro

10 apr , 2019, 13.36 Jenna Matintupa

 

Ett tag sen förra graviduppdateringen nu. Har dels inte hunnit skriva klart en, men sen också varit lite dålig med att hinna fota bilder av magen. Och de gånger jag ha gjort det har jag inte varit riktigt nöjd, hehe. Men idag börjar jag senare så nu hann jag med! Tänk att nu är jag i tredje trimestern. Tycker ändå att den här graviditeten gått såååå långsamt. Känns som jag varit i vecka tjugonågonting i en evighet.

Men när en säger att det är 10 veckor kvar, DÅ låter det lite. Eller elva är det ju egentligen inser jag nu hehe. Nå drygt 10 iallafall! Och antar att de här dryga tio veckorna kommer gå snabbt och vips så är babyn ute. Men än ska jag hinna jobba i sex veckor, packa och flytta upp till Österbotten, gå på bröllop och kanske till och med fira midsommar. Eller vem vet det kanske till och med hinner bli juli innan ungen behagar titta ut? Hoppas inte det!

GRAVIDVECKA 30  (29+0)

72,5% avklarat och 77 dagar kvar av graviditeten.

MIN KROPP:

De senaste dagarna har jag igen fått lite ont mellan benen, vid blygdläpparna. Främst när sitter långa stunder. Och på nätterna har jag sån värk i armar och ben. Ligger jag på vänster sida vaknar jag av värk i vänster ben och arm, ligger jag på höger sida samma sak osv. Funkar bäst att ligga på rygg även om det nu inte rekommenderas… Men så länge det nu inte är bekvämt eller gör mig yr så kör jag på det.

Annars mår jag ganska bra tycker jag! Blir större och större hela tiden och känner att jag vaggar mer för varje dag. Om jag promenerar för hetsigt, springer eller går lite längre stunder får jag sammandragningar och måste ta det lugnt men så länge jag går sakta sakta och inte anstränger mig för mycket går det bra.

SÅ HAR JAG TAGIT HAND OM MIG SJÄLV:

Försöker fortsätta hinna med simningen varje vecka. Ibland krockar det med jobb och sånt men annars har jag som regel att inte skippa bara för att jag känner mig trött/är lat. Försöker också äta relativt bra, få med jämna mellanrum dåligt samvete för att jag typ dricker cokis och äter bulle ibland. Vilket är sjukt störande för varför ska jag behöva ha det? Så länge mina värden är bra (vilket de har varit hittills!) så gör det ju inget. Men försöker iallafall varva med andra mellanmål ibland också. Frukt och bär till exempel.

MITT MÅENDE:

Helt bra. Till skillnad från förra graviditeten har jag känt ett stort behov av att bara vara hemma och lite isolera mig. Att umgås med familjen har varit, och är, typ den enda jag haft lust med. Saknar mina vänner förstås och skulle jättegärna umgås, men har liksom inte lust. Vill bara vara hemma och ta det lugnt. All energi att umgås går åt på jobbet och sen vill jag liksom bara vara med Agnes och J. Antar att jag på något sätt förbereder mig mentalt för det kaos och omställning som ett till barn kommer tillföra vårt liv. Passar på att ta vara på lugnet nu medan livet ännu är ganska lugnt. Vem vet hur det blir efter bebisens ankomst.

Men tänker att de får vara såhär nu. Måste lita på min magkänsla och att det är det här jag behöver just nu. Det är bara för en kort tid och vem vet, kanske det svänger snart?

VECKANS CRAVING:

Varit sjukt sugen på melon på sista tiden, så det har vi ätit ganska mycket av. Och så fick jag knäpp för ett par veckor sedan och ville ha memma. Dock stillades mitt behov efter några dagar så nu är jag inte sugen längre.

BEBISEN:

Babyn är kring 40 cm och väger kring 14000 g just nu. Jag är ganska säkert på att hen ligger med huvudet nere nu eftersom jag känner sparkar i övre delen av magen och små buffar åt sidorna längre ner. Ska till rådgivningen på fredag så får väl se vad hälsovårdaren säger då!

Andra gravidrelaterade inlägg hittar ni här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *