Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Graviditeten,Inspiration

Om gravidkroppen och att klä sig den här omgången

7 maj , 2019, 20.48 Jenna Matintupa

 

Har tänkt jag ska skriva någonting om det här så länge, men har inte riktigt kommit till skott. Kanske för jag dels haft svårt att formulera tankar kring det, men också antagligen för att jag inte helt enkelt haft tid. Men nu! Förra graviditeten skrev jag om min ”gravidstil” och hur jag förhöll mig till den. Kände mig väldigt bekväm och snygg i min gravidkropp och det mesta kläderna var roliga att ha på sig. Att stoltsera med gravidmagen och kanske klä sig lite tightare och annorlunda än jag annars gjort. Det var nice att var gravid med andra ord.

Den här graviditeten har på många sätt varit väldigt annorlunda. Antagligen för att jag den här gången hade en treåring, men också för att kroppen gått igenom en graviditet tidigare och förstås inte är riktigt i lika bra skick som förra gången. Krämporna har varit flera, orken sämre och magen större mycket tidigare. Men det som kanske varit den största skillnaden är att jag inte alls känt mig lika bekväm i min gravidkropp som förra gången.

Jag gillar att ha en gravidmage som syns eftersom då liksom SYNS det ju att en är gravid. Men iallafall min gravidmage har varit väldigt annorlunda den här gången. Antagligen för att nu finns det lite mera hud och grejer som hänger, och det fylls nödvändigtvis inte ut av själva livmodern. Det vill säga den är inte lika rund och ”fin” som den var första gången. Iallafall inte för mig. Vilket har då gjort att jag ofta när jag ska klä på mig inte alls känner mig så gravid som jag vill, utan mest stor och obekväm. Inte det jag längtat efter precis.

Och det är förstås inget fel på det, men när en VILL se gravid ut och magen mest bara är stor rund och väldigt diffus blir en ganska lä. Hormonpåslaget gör förstås också sin del i känsligheten kring detta. Jag har med andra ord inte alls känt mig speciellt ”gravidsnygg” den här gången. Har känt mig så obekväm i alla kläder jag haft hemma och det är inte bara en gång det tagit läänge innan jag bestämt mig för vad jag ska ha på mig för dagen. Byxor har varit obekväma, strumpbyxor tröttnade jag ganska snabbt på och allt som ens spänt lite har gjort mig illamående. Typ.

Mest har jag längtat efter värmen. Att få skippa byxor, strumpbyxor och sån skit och få gå barbent med slip-ins och andra sommarskor. Längtar ihjäl mig till sommarkläder. Hela våren har jag ganska långt levt i leggings (som jag tidigare förkastat som klädesplagg en får ha utanför hemmet…) och några enstaka klänningar. Nu börjar jag äntligen vara där var jag känner mig relativt snygg i magen. Passligt till att mina flera av mina gravidbyxor börjar bli FÖR spända och magen är så pass stor att en del klänningar blir för korta framme. Just typiskt.

Mina ledord har/är den här graviditeten blusar/skjortor med en twist, smickrande klänningar och svarta leggings. Så gott som alla mina blusar passar fortfarande vilket är nice, gravidleggings är livet och klänningar där det händer något lyfter humöret lite. Nu är maj här och jag har försökt skippa strumpbyxor så långt det går (kan eventuellt vara anledningen till min veckas flunsa…). Sommarskorna har fått åka fram och längtar efter att få gå all in på mina sommarklänningar.

Inspiration från min pinterest.

Om vi nu ska titta lite på hur jag gärna skulle klä mig denna graviditet så beskriver det här kollaget ganska långt det. Flowiga och lite mer lantliga/bohemiska klänningar tycker jag är fint. Och allt i svart funkar oftast alltid. Tricket tycker jag är att gå all in på snygga skor så lyfter det vilket klädesplagg som helst. Och fick tipsat av Sofia Wood att satsa på blusar med en twist, vilket jag anammat och tycker är ett jättebra tips! Och om en kan bara gå upp en storlek på ett vanligt plagg fungerar det också efter graviditeten så behöver en inte slösa på ett gravidplagg.

Men värt att ändå köpa något gravidplagg som sitter bra och ger utrymme att växa i. Många vanliga plagg kan lätt bli lite konstig passform när magen putsar. Och en vill inte känna sig mer obekväm än en redan är. Tacksam ändå för att min garderob har väldigt mycket plagg som funkar både preggo och post preggo!

Nu ska jag avsluta århundradets längsta inlägg. Om det är lite rörigt skyller jag på min röriga gravidhjärna hehe.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *