Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Inredning,Vardagslivet

Det är åtminstone jul inne

5 Dec , 2019, 11.47 Jenna Matintupa

 

Någon annan än jag som känner att sju plusgrader och en hinna av grått inte rimmar fint med femte december? Att tjata om vädret är kanske det tråkigaste som finns men det äääär så svårt att låta bli när det påverkar så mycket. Men hemma hos oss råder iallafall en lite mysigare stämning.

Igår när Agnes kom hem från dagis hade jag lussebullsdegen färdig att bakas ut. Om det är något jag gett vidare till henne är intresset för bakning. Hon hoppade högt av glädje när jag sade att hon skulle skynda att klä av sig så vi kunde baka. Men intresset, eller avsaknaden av intresset, för att äta de färdiga bakverken har hon ärvt av sin far. Bullarna var i ugnen medan vi åt och sen frågade hon om hon kunde få ett päron till efterrätt. Inte en av de nygräddade bullarna. Gullunge.

Även om barnet inte var speciellt intresserad av bullarna gick de iallafall hem hos mig. Kanske eveutellt de godaste jag någonsin lagat. Och fina blev de också. Jag gjorde dem efter det här receptet. Ja, och vad höjer nu inte julstämningen än doften av nybakade saffransbullar?

När vi ändå är inne i julstämningen så tänkte jag vi kunde titta på vad som kom med hem från Österbotten. Först ut är adventsljusstaken som min mammas morfar gjort. Har sökt med ljus och lykta efter en adventsljusstake i min smak men inte hittat nån, tills denna dök upp hemma hos mamma och pappa. Perfekt! Näst i tur är två gråa bockar från julmarknaden på Stundars. Tror de va gjorda i Jakobstad. Nu pryder de iallafall vår stringhylla i vardagsrummet och vi har äntligen lite julpynt i min smak. Från marknaden kom jag också hem med några bivaxljus och julte. De ska sparas till något speciellt tillfälle. Kanske julafton? Ja, inte julteet då, det har jag redan druckit många koppar av. Av mamma fick jag både röda bomulls och linneservetter. Nu är jag redo för julmiddag. Jag har ju kollat ganska länge efter servetter, ännu bättre att hitta gamla att använda än köpa nya. Och sist ut hämtade jag med ett par kvistar enris för att ha i vas. Enkel men ändå inte tråkig som bukett. Agnes kallar det vår lilla julsgran.

Så, nu är vi (eller iallafall jag) lite mer juluppiggad. Ska bara undvika att titta ut, sätta på Linnéa Henrikssons julskiva blandat med klassikerna av Tommy Körberg och mysa i min egen lilla julbubbla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *