Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Vardagslivet

Österbotten, lilla jul, advent och vardagen i mörket

10 Dec , 2019, 08.49 Jenna Matintupa

 

Lite sent men, kanske vi tar oss en titt på lilla juls helgen? Eller så kör vi en hel vecka i ett svep. Har ändå inte så många bilder från förra veckan. Ja, så gör vi! Bättre sent än aldrig hehe.

På fredag förra veckan körde vi in här och vaknade på lördag upp till detta. Efter mycket grått och regn var det drömskt att få lite snö! Ska bli konstigt att inte anlända hit mer nästa år.

Efter lite lek med kusiner åkte vi hem till mamma och pappa. Det var ju lilla jul och en hel del att förberedas! Agnes och Mommo hade en lång lista på saker de skulle göra. Jag kände mig mest fräsch eftersom vi fick sova ganska länge.

Jag åkte via den lokala blombutiken för att köpa en bukett till mamma och pappa. Blev väldigt nöjd med den! Amaryllisarna är så fina just nu.

Saga, som trots sin ålder på sju år, fortfarande tror att hon är valp och härjar runt. Lite problematiskt bara då hon inte inser sin egen storlek, hehe.

Agnes var till skogs med moffa och pappa för att hämta en lilla julgran (och åka pulka!) som vi sedan klädde tillsammans. Ganska gullig ändå! Dock var det nog jag som klädde mer än henne, hon tröttnade ganska snabbt.

Sen kom släkten och det dukades fram julmat. Åh så gott. Strömingar, lax, rosolli, skinkor och lutfisk med lådor (dock går det inte hem hos mig så höll mig till det här bordet). Mums!

Så kom lilla jultomten med paket åt barnen och peppen var total. Vi åt efterrätt, drack kaffe och umgicks. Så mysigt att hinna träffa alla. Så här har vi alltid firat lilla jul när jag var barn och tycker om att ha en liten mini julafton för att liksom kicka igång julsäsongen.

Efter middagen pussade vi hejdå till barnen och lämnade dem hos mommo och moffa. Vi hade nämligen biljetter till KAJ’s 10 års konsert i Botniahallen. Även om vi hade lite dåliga platser så var konserten en full pott. De är verkligen så skickliga, och roliga! Den kommer komma upp på arenan så rekommenderar verkligen att se den!

På söndag stod Stundars julmarknad på schemat. Tror jag inte varit på den tidigare och tänkte att det kunde bli skoj att kolla in. Så Agnes och jag åkt tillsammans med min mamma och min kompis Nora. Vi som tänkte att de inte skulle vara så mycket folk på eftermiddagen hade helt fel, det var ju hur mycket folk som helst. Men mysigt så!

Köpte en klassisk Stundarsgris, lite små saker och sånt. Allt var så idylliskt och mysigt. Titta bara på de gulliga små burkarna.

Agnes tyckte också det var roligt. Kanske främst för att hon fick leka fritt, och blev bortskämd med godis och tripp. Och fick all uppmärksamhet.

När det blev alldeles för kallt om tårna sade vi hejdå till Nora och åkte tillbaka till Malax. Vi hade fler program att pricka av på dagens agenda så.

Vi åkte upp till min morfar för ett snabbt besök innan middagen. Det är nog fortfarande väldigt konstigt att komma dit utan att min mormor är där. I somras när vi var där fick jag välja mellan gran eftersom hon skulle be en vän att sticka strumpor åt barnen. I helgen fick jag dem. Känns så sorgligt att hon hann dö före de blev färdiga.

Efter en middagen åkte vi till min morbror eftersom min kusin just fyllt 12. Fick en himla massa goda bakverk, bland annat denna Arsenaltårta.

Vi släppte av Agnes hos farmor och farfar och åkte själva till min farmor eftersom hon hade lite dukar och svamp åt oss. Lämnade förstås och prata och dricka julmust en stund. Alfons var som vanligt sitt charmiga lilla jag.

På måndag packade vi ihop för att åka hem igen. Men innan dess hann Agnes och jag vara ute en stund. Lekte i snön och gick till skogs för att hämta enris. Och så åkte vi via Vasa för att kolla på svärisarnas lägenhet som de håller på och renovera. Tre perfekta vinterdagar och så hem till regnet. Suck. Men fint att få åtminstone tre dagar!

Veckan gick snabbt förbi och gjorde inte så mycket förutom att pyssla hemma. Göra små julstileben. Här är vad enriset skulle till (och till adventsljusstaken då). Har ni sett så gulliga päron också? Små och väldigt goda.

I fredags var det ju röd dag och vi gjorde absolut inget. Hängde hemma, handlade och tog det lugnt. Jag gjorde lite julgodis. Bland annat denna goda Rocky Road med marshmallows, dumble, jordnötter, valnötter, mjölkchoklad och vitchoklad.

I och med mörket eldar vi en hel del ljus här hemma. Men vad gör en inte för att försöka härda ut mörket.

Den här gullungen alltså. Har inte alls fatta konceptet med att sova på kvällarna utan hänger med oss i soffan, men kanske snart. Nu har har två kvällar i rad somnat i soffan/famnen kring 21-22 så den här veckan ska vi göra ett nytt försök att natta honom i sängen. Vi gjorde det tidigare men gav upp pga han sov bara en kort stund och sen började leka. Hoppas att vi skulle få in någon ordentlig kvällsrutin nu också när vi äntligen fått ordning på hans sovrutiner på dagen.

På lördag var vi och simmade som vanligt, och sen städade och fixade vi mest hemma. Som det kanske märks gillar vi att vara hemma hehe. Alfons blev också fem månader i lördags så då tog vi några bilder, om än efter mycket tjat och mutor för storasystern. Så det blev sen en liten fotosession med hennes docka också, haha!

Och söndags kom solen! Äntligen! Vi hade adventsfika inbokat med mannens bror och barn så började med parklek. Alfons fick testa gunga första gången och det var en hitt. Undrar om det finns något barn som inte gillar att gunga? Tror inte det. Efter parken gick vi in, barnen lekte och vi åt lussekatter, drack glögg och hängde i soffan. Skön söndag!

En kommentar

  1. Emma skriver:

    Jag tror verkligen att alla barn älskar att gunga!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *