Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Föräldralivet

Identitetskris och framtidsångesten

14 Dec , 2019, 18.42 Jenna Matintupa

 

Jag sitter i metron påväg in till stan utan barn för första gången på evigheter! Min kompis ställer till med julfest och en kväll med kompisar är precis vad denna person behöver. Känner att jag på senaste tiden haft en liten gagnade känsla i kroppen.

Dels har jag känt ett stort behov av att hitta min identitet igen, utöver två barns mammafru rollen. Upplever en större identitetskris nu än när jag blev mamma första gången. Antar att det beror på med två barn finns det ännu mindre tid för annat, och efter en höst där jag knappt hängt utan barn känner jag att jag tappat bort mig lite. Just nu är jag mest någons mamma, vilket förstås inte är något dåligt, men har lite gillar inte att det är allt vad jag är. Har inte riktigt förståelse för människor som identifierar sig som någons mamma/förälder först och främst. Jag är MIG först och främst, sen är jag också någons mamma, fru, syster, vän och så vidare. Bara för att en får barn behöver en inte ge upp sig själv. Ens persona kanske modifieras, men i grund och botten är jag jag.

Och det är just det där ”jaget” som jag upplevt väldigt frånvarande de senaste månaderna. Har liksom inte tid att vara något annat än mamma just nu, och det skaver lite. Samtidigt som jag stressar något fruktansvärt (helt i onödan ska vi tillägga!) över att dagarna hemma försvinner ur mina händer och snart är föräldraledigheten slut. Vilket är fånigt eftersom planen är att jag ska börja jobba i augusti och dit är det långt. Samtidigt ska jag göra skolan klar under våren och det är väl det som är roten till min ångest och stress. Vet att det kommer bli mycket och det kommer kräva mycket av mig. Och det stressar mig.

Har överlag njutit mycket mer av att vara hemma den här gången än förra, men alltid ska det väl vara något. Men nu är jag i stan och den här identitetskrisande, hormon och framtidsstressade mamma som helst vill vara sig själv för en stund faktiskt ska gå och vara just det! Sig själv med vänner på julfest. Skål! Kanske lite mindre ångestfylld imorgon.

Passade på att smita in på Marimekko för att dregla lite i min ensamhet. Med julmust under armen för ingen julfest utan must förstås!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *