Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg

Min studiehistoria

30 jan , 2020, 22.47 Jenna Matintupa

 

Jag fick en fråga om vad jag pluggar för något och tänkte skriva lite om det eftersom det kanske inte alla vet.

Efter studenten 2012 kom jag in på Litteraturvetenskap på Åbo Akademi i Åbo. Visste jag ville göra något med kultur och litteratur och detta kändes som ett bra alternativ just då. Dock vara akademiska studier inte riktigt min grej och redan efter jul kändes det lite motigt. Så under våren började jag fundera på andra banor.

Jag bestämde mig för att avbryta studierna i Åbo och sökte in till kulturproducent på Arcada i Helsingfors. I juli fick vi en tvåa i Arabia och en veckan innan skolan skulle börja fick jag veta att jag sluppit in. Jag hade redan fixat jobb för året, men skippade det och satsade på studierna istället.

Kulturproducentstudierna var, eller är, så mycket mer min grej. Mer praktisk, jätte mycket branschinsyn och kontakt, kunniga lärare och roliga kurser. Dessutom perfekt att anpassa efter vad en vill jobba med. Evenemangsproduktion, 3)teater, musik, konst, producentskap och så vidare. Bara att skräddarsy.

Men ja, det är ju ett par år från 2013 till 2020. Det har varit en del pauser sen dess. 2015 fick jag jobb på Studentbladet för ett år, så då var det ganska låg fart på studierna under den tiden. Och så på sommaren 2015 blev jag gravid med Agnes, så hösten gick mest åt att försöka jobba heltid samtidigt som jag mådde fruktansvärt. I januari 2016 gick jag några kurser innan Agnes föddes men höggravid som jag var blev det inte så mycket gjort.

Sen var jag ledig med Agnes fram till sommaren 2017. I augusti fick jag jobb på Svensk Ungdom så då blev det jobb igen istället för studier. Jag slutade där i januari 2018 och gjorde lite studier till och från samtidigt som jag frilansade med olika skrivprojekt och evenemang. I oktober fick jag jobb på Helsingfors svenska Marthaförening och bara två veckor efter det var jag gravid igen. Tanken var att jag skulle hinna med lite studier men ja, det gick som det gick. Mådde igen väldigt dåligt, plus mycket jobb och en unge hemma.

Så här är vi nu, min studierätt tar slut till sommaren och innan dess ska jag skriva slutarbete och göra undan ett gäng kurser. Blir intensivt och jobbigt men har siktet inställt på att det ska gå!

Så det är min story. Något ni undrar?

4 kommentarer

 1. anna skriver:

  Får man inte dispens från studierna för att man är gravid/föräldraledig? Tänker att det inte borde påverka studierätten (=tiden man ”får” studera med studiestöd och studielån)

  • Jenna Matintupa skriver:

   Jo och har nog varit frånvaroanmäld de två år som man sammanlagt får, men nu är jag inne på min sista period att vara närvaroanmäld så därför måste jag bli klar!

 2. Tidstjuven skriver:

  Låter som en mycket bekant situation. 😉 Jag kan med erfarenhet säga att småbarn som man inte vill försumma och en studierätt som går ut är den absolut bästa motivationen för att bli klar med studierna! Heja heja 👏🏻

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *