Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Första bebistiden

Babyprylar: Bra att ha från början

20 feb , 2020, 14.34 Jenna Matintupa

 

Jag frågade ju er efter de saker som ni anser är de viktigaste/sådana en inte klarar sig utan när det ska komma in en bebis i hushållet. De svar jag fick motsvarade ganska långt hur jag hade tänkt också. Jag diskuterade saken med min man här hemma och han sade på samma sätt som Linnéa också skrev, att egentligen behöver en ingenting från början. En vagn, kläder (vilket en i princip får allt som behövs från babylådan) och blöjor. Bilstol om en har bil.

Det finns alltså faktiskt inte något som verkligen är 100% nödvändigt, så i den bemärkelsen behöver ni inte stressa över allt som ska skaffas inför kommande barn. Utan det finns gott om tid att känna efter och se vad som verkligen behövs i just ert liv. Men sen finns det ju en hel del grejer som underlättar livet med en bebis, och det är väl främst de sakerna som listan innehåller. Absolut inte nödvändiga, men kan vara sköna att ha hemma första tiden. Så att ni nu inte behöver rusa till närmaste babybutik eller tömma nätet första veckan.

Därför tänker jag dela in listan i tre kategorier: Bra att ha från början, skönt att ha i förvar tills det behövs och lyx som underlättar. Jag delar in det i tre inlägg, annars blir det här evighetslångt. Sen får ni gärna komplettera i kommentarerna om ni föräldrar vill tillägga något.

Bra att ha från början

Babynest. Det är en sån sak som vi använt från sekunden vi kom hem från BB. Användningstiden är kanske inte så lång, iallafall inte för oss, men ändå värt att ha det hemma. Det som vi inte haft men som jag önskat var att ett babynest med handtag. Mycket lättare att flytta runt när bebisen sover (ni som bär runt en sovande bebis i ett babynest vet hur otymligt det är). Med ett babynest kan du ha babyn att sova precis var som helst vilket underlättar i början när en ändå gärna har babyn nära hela tiden. Skulle vi få en till bebis skulle jag lätt köpa en sån här (vi har lånat den vi haft), men det finns förstås förmånligare alternativ också!

Barnvagn och babyskydd. Självklart kanske, men får ändå vara med på listan. När vi köpte vår Brio Smile (heter Britax Smile idag) så köpte vi allt i ett. Det vill säga vi fick ett paket med hjul, liggdel, sittdel, babyskydd och isofix som allt passade ihop. Och just det att babyskyddet (babyns första bilstol) går att klicka på hjulen är guld värt. Det har vi använt massor och jag tycker det löns att köpa så att de båda hör ihop, för då behövs det inga adapters utan det är bara att sätta på. Britax har till exempel så. Isofix är också en sån sak som kanske kan ses som lyx men ändå kvalar in på grund av att det dels är mycket säkrare, men också lättare att lägga in babyskyddet då du bara behöver klicka fast skyddet i isofixet i bilen och så är du good to go.

Muslinfiltar. Muslinfiltar är den perfekta multiprodukten. De kan användas just som filt, som spytrasa, som snuttefilt, som skydd över vagnen när babyn sover, att linda in i, när en ammar. Den är mycket mjukare än de traditionella ”spytrasorna” och blir inte hårda i tvätten tack vare vävningen. De finns oftast i ekologisk bomull eller bambu och blir mjukare och mjukare ju mer de används. Vi har bland annat dessa från Liewood som fungerade perfekt som filt åt Alfons i somras när det var varmt, och nu använts mest för att torka upp dregel och spyor när han leker. Finns tusen olika modeller och ofta i flerpack.

Hygienartiklar. När ni kommer hem från BB med babyn kan det vara skönt att ha lite hygienartiklar uppladdat hemma. På BB går de igenom hur ni ska tvätta första tiden så de borde ni har på klart vid hemkomsten. De saker som behövs till babyn är främst tops och bomullsrondeller. Sen kan det vara bra att ha små handdukar att tvätta med, wipes att komplettera med om en så vill och salvor. Vi har använt den här och den här eftersom babyolja inte funkat så bra på våra barn. Finns i vilken matbutik som helst. Och en tub bepanthen kan också vara bra att ha. Sedan större bindor åt mamman. Väldigt viktigt!

MAT. Mat kanske låter konstigt, men låt mig förklara. Första tiden är ingen sugen på att varken handla eller stå i köket. Plus att det är så mycket nytt, dygnet är kanske upp och ner och allt lite rörigt. Så då är det skönt att ha frysen fylld med färdig mat att värma. Typ lådor av olika slag, färdig portioner eller likande. Ett tips är att antingen be familj eller släkt som gärna vill hjälpa till att laga något ni kan frysa ner. Eller så lagar ni själva dubbelt av typ soppa eller makaronilåda i förväg som ni sen fryser ner i portioner och kan ta upp när ni är hungriga.

Skötbordunderlägg. Ett skötbordsunderlägg kan se ut på lite olika sätt men tanken är en lite tjockare madrass som en antigen kan ha på ett skötbord, eller på en bänk. Att köpa ett skötbord är inte helt nödvändigt. Med Agnes hade vi till exempel underlägget på tvättmaskinen, men nu med Alfons fick vi rum med ett skötbord i badrummet så då skaffade vi ett. Vi har ett sånt här från Färg & Form, och ett skötbord från Ikea. Båda fyller sin funktion helt bra. Det finns enormt utbud så det är bara att hitta det som känns rimligt för en själv. Vi har också ett underlägg som går att vika ihop, från samma märke, i skötväskan så att en kan byta blöja på språng.

Sovpåsen från babylådan är en favorit!

Bonustips. Har ni möjlighet att få FPAs babylåda, ta den! Där i finns massa saker som är bra att ha i början, sånt som ni då inte behöver skaffa själva. Och där får ni lite kläder att börja med. Vi har dock inte använt så många plagg eftersom våra barn har varit ganska små och späda, vilket gjort att de flesta kläder alltid varit alldeles för stora. Men alla andra saker som kommer med är riktigt användbara!

2 kommentarer

  1. Linnea skriver:

    Snyggt sammanfattat och presenterat! Det var ju ett alldeles galet virrvarr av prylar i babyjungeln där till en början och ibland alldeles omöjligt att reda ut vad som var smart och behövligt, eller bara en tämligen förhastad/onödig utgift. Kunde bli så stressad av att bara inte VETA. Märkligt hur man glömmer också — blir det fler barn för oss ska jag titta på den här listan, hehe. Och på tal om det kom jag på en sak som jag nog inte hade velat vara utan: Skötbord eller skötbädd! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *