Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Första bebistiden

Babyprylar: Skönt att ha i förvar tills det behövs

26 feb , 2020, 18.13 Jenna Matintupa

 

Nu ger vi oss in i babyprylvärlden igen. För de som ska få barn för första gången kan den ses som väldigt, extrem för att utrycka det milt. Det finns nämligen triljoner och triljoner olika saker. Och olika modeller av dessa saker. Så det kan kännas lite övermäktigt i början. Men i slutänden tycker jag det bästa inställningen är att hålla det enkelt. Det behöver inte vara så himla komplicerat! Om en grej känns alldeles för avancerad och invecklad, är den antagligen också det. Marknaden för babysaker är enorm och att sälja till smått vettskrämda nybörjare är superenkelt, många köper nämligen vad som helst om det lyfts fram som livsviktigt. Även om det alla gånger inte är så.

Förra veckan skrev jag om sånt som kan vara bra att ha från början, och nu tänkte jag vi skulle gå in på vad som kan vara skönt att ha i förvar tills det behövs. Alltså inte 100 % nödvändigt, men ändå sånt som använts om en har det.

Skönt att ha i förvar tills det behövs

Babysitter. Det är en sån grej som nästan kvalade in på första listan, men eftersom den inte används helt från början fick den hamna här. Att ha en babysitter skulle jag vilja säga är guld värt. Att ha någonstans att sätta ner babyn när en behöver besöka toaletten, laga mat, vika tvätt eller bara få en paus. Våra barn, och framförallt Alfons, tog också många tupplurar i babysittern. Vi satte bara ner honom där, gungade en stund med foten och så somnade han.

Nu med Alfons fick vi låna en Babybjörn babysitter i Mesh och den är kanske den bästa jag testat. Dels har den bra gung, lätt att vika i hop och olika sittlägen. Men absolut bäst är att den är att tyget är i mesh. Det gör den stabil, att den andas jättebra och blir inte alls speciellt varm under sommaren men framförallt så är den superenkel att rengöra. Vi har haft ett par bajsolyckor, både större och mindre, och det har gått bra att torka av den med t.ex. wipes för nödlösning och få bort så gott som allt. Sen när den tvättas i maskin torkar tyget så snabbt att den går att använda typ en timme efter. Så om ni har möjlighet att lägga lite extra på babysitter, köp en sån här!

Nässug. Det här är också en sån grej som är super att ha, men som en nu inte behöva köpa genast. Vi började inte använda den före Alfons var ett par månader. Men när han sen fick sin första förkylning användes den flitigt. Också för att ta bort stora snorkråkor eller liknande. Från början har vi kört med den här klassiska och så i något skede köpte vi en nässfrida. Den har vi dock inte använt med Alfons ännu, men under Agnes fyra år ha den använts massor! Fick också tipsa om Baby-Vac som en kopplar till dammsugaren, jag vet många använder eftersom den är väldigt effektiv. Om ni känner er osäkra, fråga på apoteket, de hjälper alltid till!

Bärsjal. Helt ärligt var jag lite skeptisk till bärsjal med Agnes. Tyckte det verkade svårt och lite väl flummigt. Oklart varför. Men efter att ha hört så mycket bra om dem, och sett sjalar med små bebisar i överallt, köpte jag en när Alfons var några veckor. SÅ värt. Han ville, som de flesta nyfödingar, bara sova nära hela tiden så det underlättade verkligen att kunna ha honom nära men ändå göra saker samtidigt. Tänkt lite på vad ni köper för material beroende på årstid, för det blir lätt svettigt på t.ex. sommaren. De kan kännas lite för små för en bärsele den första tiden, och då är sjal perfekt. Vi har haft denna men de finns miljontals så det är bara att kolla runt vilken ni gillar bäst.

Första användningen. Det tog ett par gången att få till den rätta tekniken för att knyta den. Tacka vet jag youtube!

Bärsele. I något skede upplevde jag att Alfons inte tyckte om sjalen eftersom han gärna ville se sig runt, så då bytte vi till en bärsele. Och där har han även hängt en hel del. På stan när han inte ville vara i vagnen mera, när jag gått ut med skräpet, när jag gått till butiken, städat, lagat mat. Ja i princip så fort han inte varit nöjd på golvet men jag ändå måste göra saker. Vilken bärsele som är bäst är en diskussion i sig, och det finns himla många åsikter om det. Vi har fått låna en Babybjörn som vi varit riktigt nöjda med, så kolla runt vilken som ni tycker verkar bäst och ta inte åt er så mycket av folks åsikter. Det är helt individuellt vad en gillar och inte gillar. Och så gott som alla som produceras idag är gjorda för att vara ergonomiska för bebisen (Babybjörns har varit uppe för debatt en hel del pga detta men vi är som sagt nöjd med den!).

Nappar och nappfalska. Vi har haft ett barn som varken tagit napp eller flaska, och ett som tar båda. Kan säga att livet är mycket enklare med det senare. Att Agnes inte tog någon napp var inte hela världen, visst skulle det varit skönt ibland, men hon klarade sig bra utan. Dock att hon inte tog flaska var lite jobbigare. Så med Alfons hade jag med napp till BB och gav det åt honom så fort jag såg att amningens fungerade, för oss så gott som genast. Sen började vi öva med flaskan nästan genast vi kom hem från BB, så att han skulle lära sig. Det tog sin tid, och krävde att vi var konsekventa med att ge den för annars glömde han. Men han tar nu flaska vilket har underlättat om jag velat åka bort några timmar.

Det finns alla möjliga olika sorters nappar och flaskor. Jag gillar inte riktigt silikon, plus att naturgummi är mjukare och jag hört att den närmare i konsistens till bröstvårtan, så vi har kört på naturgummi både på napparna och flasknapparna. Sen vilken napp er unge gillar är ett mysterium i sig, det är bara att testa sig fram. Vi har Bibs och Ainus MAM. I början gillade Alfons inte alls Bibs, men har plötsligt börjat ta dem så nu varvar vi. Jag ville gärna ha en flaska i glas, så efter lite research landade det på EcoViking. Jag har varit väldigt nöjd med den. Vi hade dock också kvar Ainus flaskor från att Agnes var bebe, så de har också använts. Till båda kan en köpa till naturgumminappar vilket vi då gjort.

Hoppas ni blev lite klokare. Ännu väntar ett inlägg med grejer som går under ”lyx som underlättar”. Och kommentera gärna ifall ni tycker något saknas!

2 kommentarer

  1. A skriver:

    Jag skulle tillägga en helt basic bröstpump. Tammejfaaaan vilken lättnad det var att få hjälp med att tömma brösten emellanåt de första veckorna. Lillis tog inte flaskan, men pumpen räddade mej från mjölkstockning och var bekvämare än att mjölka för hand.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *