Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Kultur,Tips

Barnböcker jag älskar

5 mar , 2020, 22.38 Jenna Matintupa

 

För er som missat så älskar jag litteratur av alla dess slag. Har till och med studerat litteratur ett år. Böcker finns det så att det räcker och blir över här hemma (måste föra bort två stora kassar med pockets i början av året för att vi fick inte plats med dem). Jag får en del böcker skickat till mig eftersom jag gärna skriver om böcker så fort jag hinner, fördelen med det jobb jag har, men självklart köper jag en hel del själv också. Detta har gjort dels att vår boksamling ökat markant på senare år, dels att jag sitter in på en hel del favoriter.

Alfons är än så länge endast intresserad av böcker som går att tugga på, men hos Agnes är intresset desto större. Vi läser för henne så gott som varje kväll och gjort det sen hon var liten. Det bästa hon vet är att få gå till biblioteket och välja böcker, vilket vi försöker göra ungefär en gång i månaden. Annars blir det lätt att det läses samma böcker, även om bokhyllan är full. Agnes är en trygghetsperson och vill gärna att det ska vara bekant, så får hon välja läser vi samma bok tusen gånger om… Men jag försöker bli bättre på att läsa lite mer utmanade böcker åt henne. Och inte bara Babblarnas Dadda hälsar på…

Här ser ni ett litet urval av böcker som jag själv älskar. Det händer att jag läser dem även om barnen inte vill också, hehe.

Vi har en hel del olika sorters muminböcker hemma. Allt från de klassiska muminböckerna till söndriga bebisböcker som lästs tusen gånger om och dessa böcker som Bonnier Carlsen gett ut. Just den här, Sagor från Mumindalen, innehåller flera berättelser. Tycker de är så fint illustrerade och berättelserna är nerkortade, men ändå baserade på originalen. Vi har alla i serien förutom en, och den tror jag Agnes ska få till födelsedagspresent.

Fantastiska fakta om djur har Agnes varit lite för ung för men tror att vi kommer kunna börja läsa den mera nu. Den är ljuvlig med sina intressanta faktan och framförallt vackra illustrationer. Som ni märker går jag mycket igång på estetiken när det kommer till barnböcker. Jag gillar enkelhet och vackra böcker, inte alltid det som kanske tilltalar barn, hehe.

Rassel Prassel Strössel är en av böckerna som jag läste till Svenska Yles litteraturpris. Den var en av mina absoluta favoriter. Hanna Lundströms rim är fenomenala och Maija Hurme färgsätter det på ett strålande sätt. Vi lånande hem den första, Rassel prassel puss och den var om än ännu bättre, men finns tyvärr inte till salu mera. Som tur kommer det ut en samlingsvolym i vår! Jag tycker det om att introducera poesi för barnen redan nu, eftersom det är en litteraturform som kan upplevas svår och högtravande. Vilket jag inte alls tycker att den är, utan poesi kan vara absolut underbar. Som i den här boken till exempel.

Böcker som inte alltid är i det format som förväntas gillar jag, och barn! Godnatt på jorden är en liten nätt bok, perfekt som godnattsaga. Den handlar om ungar världen över som ska gå och lägga sig. Mysig och annorlunda!

Min första bok om Elsa Beskow har jag köpt enbart för mig själv. Vi har kanske läst den typ en gång. Jag älskar Elsa Beskows illustrationer och köpte därav den här boken. Funkar när barnen inte ännu är så jätteintresserade av själva handlingen. Ska börja testa den på Alfons snart.

Kaninen gillar fick Alfons i julklapp och jag tycker den är så fin! Jag har faktiskt gett den i present just för att jag tyckte det var en pekbok med lite vettigare innehåll. Pekböcker behöver ju inte ha speciellt avancerad dramaturgi, men det är dödstråkigt att läsa om det är typ bara ett ord. Så länge barnen inte förstår är det mycket för den vuxna läsaren jag vill ha något sorts vettigt innehåll. Hur ska en annars orka läsa, haha?

En kommentar

  1. Josefin skriver:

    Läste godnatt på jorden senast för fem minuter sen. Min dotter på snart 15 månader älskar den och den är riktigt trevlig att läsa också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *