Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Tips

Saker att göra för att få tiden att gå

19 mar , 2020, 13.40 Jenna Matintupa

 

Det är inte himla lätt att vara alla hemma dynget runt. Framförallt att gå från att hälften är på jobb och dagis till alla hemma tillsammans. Plötsligt ska en snart fyraåring stimuleras, det är fyra personer som ska äta frukost/lunch/mellanmål/middag/kvällsmat och sen ska det finnas arbetsro och så. Mycket som ska trixas med med andra ord. Lyxproblem förstås, men ändå. Gissar vi är ganska många som är i den här situationen just nu. På ett sätt eller annat.

Mitt största ”problem” är att underhålla Agnes. Hon är ju ändå van att vara på dagis och alltid ha något att göra där. Skapande, utelek, kompisar och rörelse. Dels är jag ingen pedagog och sen inte heller den som är så delaktig i hennes lekar. Alfons är till stor hjälp och de leker ändå ganska mycket tillsammans. Underhåller varandra. Men en åtta månaders kan bara funka som lekkamrat en liten stund. Nu har jag varit sjuk så vi har inte kunnat gå ut, men så fort jag mår bättre ska vi gå ut minst en gång per dag (drömtänk, får se om jag lyckas hålla det!). Men utöver det måste det hittas på andra saker.

Och sen behöver ju också JAG saker att göra. När jag inte kan göra skolarbete så behöver en förstas något att sysselsätta sig med. Så här kommer nu lite tips på att göra. Funkar både med och utan barn. Jag är lite mer en sån som tar med barnen på det jag gör framom att göra ”barnsaker”. Kanske inte helt pk men hatar verkligen att leka i sandlådan och sitta på golvet och leka doktor (ibland måste en ju förstås göra det).

  • Baka! Jag gillar ju att baka och gör det ofta annars också, men nu finns det ännu mer tid för det. Hittills har vi bakat lite mer barnanpassat för att det ska vara lite mer kul för Agnes. Vi har gjort enkla blåbärsmuffins och klassiska kokosbollar. Någon dag tänkte jag vi ska baka bullar. En kan baka i alla svårighetsgrader. Antigen så att barnen kan vara med eller lite mer utmanade för en själv!
  • Måla/rita. När jag var till matbutiken i förrgår gick jag via Tiger och köpte akvarellpapper i A3. Det tyckte Agnes var superskoj för då kunde hon måla ”tavlor”. Hon vill alltid att jag ska sitta med och måla med henne, så jag fick sitta och måla med vattenfärg själv också. Det är förvånansvärt avslappnade så absolut något en kan göra även utan barn. Annars funkar det lika bra att släpa fram alla pennor som finns och låta dem gå loss. Då är de iallafall sysselsatta ett tag. Agnes älskar också att klippa, så papper plus sax kan hon pyssla med hur länge som helst. Var kreativ helt enkelt.
  • Yle Arena. Nu ska vi vara ärliga, det kommer bli en hel del tv tittande under den här tidsperioden. Både för barn och vuxna. Ibland behöver barnen underhållas utan att vi måste vara med, och lättast är förstås att sätta på tv:n. På arenan finns en himla massa bra tv-program av olika slag. Såg att de till exempel lagt in 28 avsnitt av Ryhmä Hau, man tackar man tackar. Utöver det äskar Agnes allt som finns med Bärtil. En strålande produktion! Hennes senaste favorit är när Isa Gris lagar mat med Micke Björklund. De har hon sett säkert tjugo gånger. Och så har det nu börjat komma nya Muminavsnitt! Något som jag mer än gärna ser med henne. För vuxna finns det massa massa serier att grotta ner sig i.
  • Plantera om växterna. Det är tid för att plantera om växterna ni har hemma, och det är perfekt att göra nu när en ändå måste hållas inne. Vi var till Plantagen i början av veckan och köpte lite jord och en Dr Westerlund aka doftpelargon. Den ska vi vårda och hoppas att få den jättestor!
  • Så frön. När jag var till Tiger köpte jag också lite blomfrön som Agnes ska få så. Det blev ringblomma och luktärt den här gången, men det fanns en himla massa andra också. Tänkte först så i äggkartong och sen lägga ner dem i jord på balkongen (vi har en större grej där).
  • Läs! Läs böcker är ändå de bästa sättet att fördriva tiden. Hälsosamt för hjärnan, avslappnade och intressant. Med barnen tänkte jag att vi kunde försöka läsa igenom så många böcker i bokhyllan som möjligt. Det vill säga en (eller flera!) ny bok varje dag! Och kanske ska införa typ en timmes läspaus för mig själv. Då jag fokuserar på att läsa bok istället för att skrolla nyhetsflödet. Tåls att funderas på.
  • Hjälp till. Viktigast av allt. Hjälp till. Hjälp varandra, släktingar och vänner. Om ni är friska och har tid så hör av dig till någon som kan behöva hjälp och fråga om det är något du kan göra. Det har också börjat duka upp flera olika Facebookgrupper där en kan skriva om en antingen behöver hjälp eller hur en kan hjälpa till. Gå med i en sån och engagera er. Men om ni, som vi är flunssiga, vänta i två veckor tills ni mår bättre så ni inte smittar någon i onödan. Om det är något vi har överflöd av just nu så är det TID. Så ingen stress.

Sen finns det förstås tusen andra saker att göra som att städa, rensa och så vidare. Huvudsaken är att försöka hålla sig sysselsatt så att inte oron och ångesten tar över! Men glöm ändå inte att låta dig känna efter. Det ÄR okej att tycka det är jobbigt. Ingen mår bra av att inte känna. Och var snälla mot varandra. Det är ingen som gillar det här, men det hjälper inte att vara otrevlig.

Hjälp till, var snäll och solidarisk. Butikerna kommer inte att stänga helt, maten finns kvar. Det är onödigt att köpa upp allt mjöl och wc-papper första dagen av isoleringen. Någon annan kanske behöver det där extra paketet som du egentligen inte behöver. Tänk på det. Och kan du inte själv gå till butiken finns det andra som kan hjälpa med det, eller så beställer du hem. Det går också! Till sist, köp lokalt! Det tåls att upprepas. Hjälp små företag, restauranger och bageri med att köpa från dem istället för att länsa Prisma på det billigaste torra brödet. Köp hämtmat från de små lokala restaurangerna om du kan. Som sagt, var snäll och hjälp till så gott du kan. Det är så vi klarar det här med vettet i behåll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *