Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Vardagslivet

En midsommardröm

23 jun , 2020, 00.49 Jenna Matintupa

 

Vilken midsommarhelg vi fick ändå. Agnes halvgrät imorse eftersom hon var så besviken över att midsommaren var över. I feel her, även om jag är lite glad att få fortsätta vanlig sommarvardag. Jag är så himla trött efter helgen. Mycket program, lite sömn och massa sol gör sitt. Nu behövs några lugna dagar för att återhämta sig. I veckan får vi också 100 % ökning på invånarantalet här på ön. Det ska bli skönt med lite mer sällskap. Och lekkompisar åt barnen är aldrig fel heller.

I torsdags spenderade vi hela dagen på land för att fixa inför midsommar. När vi kom ut till kvällen städade vi och fixade inför helgen. Jag lade blommor i vaser. En hel plastpåse med blommor, humlorna var glada.

Midsommarafton. Började morgon med havregrynsgröt som alltid. Idag med färska inhemska jordgubbar. Livets bästa.

Efter det spenderade jag en timme med att göra blomkransar åt Agnes och mig. Inte riktigt något vi hade tid med just då, men glömmer alltid hur länge det faktiskt kan ta. Fina blev de iallafall så värt det i slutänden. Sen fixade vi till oss snabbt och så iväg för det första programmet för dagen.

Varje år samlas vi hos min farmor med släkten och äter grisar med röd lemonad innan alla åker vidare till sina respektive midsommarfester. Vi har gjort det så länge jag kommer ihåg och jag tycker det är så mysig tradition. Så även i år. Agnes var pepp och åt nästan två grisar, gull.

Efter farmor åkte vi till mina vänners villa. De höll på och fixa en midsommarstång när vi kom, det var brännhett ute och allt var på topp. Sällan att allt klickar men i år, i år var allt on point.

Vi började fixa maten och dukande fram världens dundermiddag. Titta bara vilken hög med mat. Dröm! Allt gott på en tallrik typ.

Ungarna var sina vanliga glada jag och underhöll oss och sig själva. Titta bara vilken stjärna. Alltid lika glad oavsett vad. Ett par skor och så är han nöjd resten av dagen.

Vår uppgift var att hämta efterrätt så gjorde en vallmo- och citronkaka och denna jordgubbstårta. Inspirerad av Elsa Billgrens kaka men med lite syren ännu. Den blev riktigt god!

Här satt vi sen i kvällssolen. Bra gäng!

När middagen var över blev vi lite rastlösa så då påbörjades badmintonturnering. Världens mest ologiska sport om ni frågar mig. Men kul ändå!

Satte ute tills solen gick ner. Så vaknade Agnes och ville åka hem så då var det bara att packa ihop och sätta oss i båten. Agnes var så vaken när vi kom hem att vi passade på att ha en liten mystund tillsammans. Satt i soffan med tända ljus, brasa och åt chips. Halv två gick vi sen och lade oss. Agnes tyckte det var det mest spännande som hänt på länge. Det är så roligt när hon blivit större och vi kan göra såna saker med henne ibland.

Midsommardagen och vi inväntande nästan hela kollektivet. Stresstädade lite innan alla skulle komma och fick just och just upp björkar vid trappan innan det var dags att hämta gästerna.

Ny dag ny krans. De lever ju inte speciellt länge så gårdagens var ett minne blott. Den här dagen hade jag inte tid att göra någon avancerad så de fick bli en med björk. Skålade i sommarens bästa drink: bubbel och rabarbersaft.

Vi dukade ett magiskt fiskbord. Om vi åt gott dagen innan toppade vi det denna dag. Allt på bordet var också inhemskt vilket kändes fint.

Vi spenderade dagen med att äta och umgås. Agnes var lyckliga över att få leka med kusiner. Det var verkligen varmt den här helgen. Minns inte ens när det var såhär varmt en midsommar sist. Sjukt.

När alla gäster åkt hem och det var endast vi plus Sanna och Viktor badade vi bastu, simmade och bytte sen om för att sitta ute på bryggan i solnedgången.

Livet bästa snacks: romdipp och chips. Skulle kunna leva på detta alltså. Romen har jag fått av morfar också, störta lyxen.

Solnedgången satte vi sen och såg på innan den gick nedanför horisonten och det blev både för kallt och myggit. Vi har än så länge haft turen att inte ha speciellt mycket mygg ännu i år (förutom en mardrömsnatt med massa massa knott), hoppas det håller i sig. Dock var det redan lite mer ikväll…

I söndags var det om än ännu varmare än de tidigare dagarna och vi passade på att åka med upp när S & V skulle upp. Tog den mindre utflyktsbåten och det var första gången för Alfons. Oklart vad han tyckte om fläktandet.

Vi spenderade resten av dagen hemma hos dem. Som tidigare var Johans barndomshem men nu renoveras till att bli deras framtida hem. Agnes hjälpte till och städade lekstugan, Johan med något byggprojekt och jag och Alfons hängde på en filt i skuggan. När jag inte tvättade och hängde tvätt.

Bra sätt att avsluta midsommarhelgen. Vi åt middag i trädgården innan det var dags att åka ut till havs igen. Den här helgen lever jag länge på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *