Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Vardagslivet

Sommarens sista dagar ute till havs

2 sep , 2020, 08.27 Jenna Matintupa

 

Godmorgon. Igår sladdade jag in några minuter innan nio efter en hel dag med stressigt skrivande, intervju och sen hela kvällen i skogen. Jag var helt slut, fötterna blå av krossade blåbär och skorna full av barr, kvistar och blåbärsrisblad. Oklart hur allt hittat in i mina skor men. Några svampar kom jag hem med så vi fick varsin svamptoast till kvällsmat.

Idag har jag massa jobb att göra, och en riktigt värdelös natt där Alfons vakat och härjat från halv fyra framåt. Så bara att kötta på. Men först tänkte jag vi kunde titta på förra veckan.

I torsdags började jag dagen med att åka in till stan. Jag har inte rört mig i den här delen av stan sen någon gång i våras. Eller jo var på kaffe med Michaela i augusti förresten, hade glömt det! Hur som helst, tycker det är så himla fint kring Esplanaden och Fredriksgatan.

Jag hälsade på hos Förlaget och kollade igenom vad för nyheter de hade. Och pratade en stund med Andrea och Amanda. Älskar deras kontor, det är så mysigt och fint. Speciellt rummet med böcker från golv till tak. Det här är bara en liten bit av väggen.

Ut i stan igen. Bulevarden är absolut finast när det stora trädkronorna ramar in gatan.

Metron tillbaka till Esbo. Att åka kollektivtrafik nu för tiden, en så konstig grej. Också att det känns liksom normalt att ha mask nu? Undra hur länge vi kommer ha dem.

Väl hemma jobbade jag effektivt i några timmar. Ibland sitter jag vid matbordet, ibland i soffan. Blir dock så trött i soffan så där kan jag bara sitta så länge jag gör saker som inte kräver mycket tankekraft och koncentration.

Ett helt gäng med böcker fick jag med mig hem. Tritonus började jag läsa på veckoslutet och den verkar lovande även om jag förhåller mig lite skeptisk till Kjell Westö efter den svavelgula himlen. Fick så himla dåliga gubbvibbar då.

Efter lunch packade vi snabbt snabbt väskorna och åkte för att hämta barnen från dagis. Vid middagstid var vi framme vid Ikea i Tammerfors där vi skulle äta. Alfons går ju nu och det är det absolut gulligaste jag vet. Speciellt när han håller hårt i mitt pekfinger. Vill att han ska vara ett för alltid tänkte jag skriva men så minns jag inatt och ångrade mig.

Vid åtta var vi framme här. Det som tidigare var svärföräldrarnas hem men nu Sanna och Viktors. Vi skulle hämta båtnycklar, flytvästar och allt sånt. Och titta hur långt renoveringen kommit.

Agnes och jag gick ut på gården för att palla äpplen och lite kvistar.

Och så åkte vi ut hit! Bästa platsen på jorden. Alfons skyndade runt på terassen och utforskade gående för första gången. När vi for härifrån gick han inte ännu.

Solen gick ner när vi körde över fjärden och det var precis så sensommarperfekt som skärgården är i slutet av augusti. Inte ens kallt!

När barnen somnat alldeles för sent så lade jag mig i soffan framför brasan och andes ut i en stund. Vi gick i bastun och jag simmade i månskenet vilket var helt magiskt. Även om det tog någon stund för kroppen att vänja sig med det nästan för kalla vattnet. Men jag hade så längtat efter att få simma i havet. Ett perfekt avslut på dagen.

Nästa dag myste vi i soffan medan Johan gick och jobbade. Agnes tyckte det var lite kallt så hon gick runt med fleecehalare över sin pyjamas hela förmiddagen. Vi hade en riktigt skitnatt med Alfons så han och jag gick upp på vinden och sov en stund medan Agnes kollade ipaden.

Jag började göra äppelkaka av äpplena vi hämtade igår. Världens godaste efter Johanna Bradfords recept. Jag tweakade den lite och brynte smöret, blev supergott.

När Johan jobbat klart åkte vi upp till land för att handla till helgen. Var och plockade solrosor från självplock, köpte raketer och massa god mat förstås.

Tillbaka till havs satt jag blommorna i vas. Här en solros tillsammans med en ekkvist och lite krondill.

Och här en mix av solrosor, rönnkvistar och krondill. Kändes väldigt augustigt och passande till villaavslutning. Resten av kvällen bestod av mat, natta barn och ligga på soffan.

Ny dag och villaavslutning! Vi skulle få sällskap till eftermiddagen så jag började förbereda för festmåltiden genast efter fruktost. Först gjorde jag rödvinbärsmousse som blev fräsch och härligt. Sen vidare till skaldjurspaj. Livets godaste på bild: räkor, kräftor, dill och gräslök!

Under tiden trimmade johan gården och sen hjälpte barnen till att räfsa och piffa upp ute. Eller Alfons hjälpte knappast så mycket hehe men Agnes är världens bästa hjälpreda. Hon älskar att få vara med och hjälpa till.

Skaldjurspajen klar. Hur fin blev inte den? God också, även om jag inte är så förtjust i pajer.

Redo för att fira villaavslutning! Jag dukade och fixade det sista medan Alfons åt ett bröd och Agnes och Johan åkte med båten för att hämta alla. När de kom skålade vi i skumpa på bryggan och umgicks en stund innan det var dags att fixa klart middagen.

Det blev fisk och säsongsbetonat. Lax och röding i olika former, skaldjurs- och kantarellpaj och potatis och sallad till. GOTT. Jag var så mätt efteråt.

Vi hade sparat en hög med ris och kvistar som behövde eldas upp. Så den tände vi på, men tyvärr stod den för nära träden och skogen bakom. Löven i björken närmast började brinna så brasan fick snabbt snabbt släckas innan vi skulle ha eldat upp hela ön. Det var några läskiga och spännande minuter.

Kvällen kom tillsist efter en lååång väntan från Agnes håll. Vi hann bada, äta efterrätt och kaffe med kaka, lägga ut alla faklor och natta Alfons. När det till sist började skymma sköt vi ett par raketer till Agnes stora lycka. Sen var det läggdags för henne och hon grät sig till sömns eftersom villaavslutning var slut. Den stackarn. Men en lyckad dag blev det ju iallafall då.

När hon somnat gick jag och Sanna i bastun, och jag tvättade mig i havet. För sista gången i år dock, det börjar bli för kallt nu. Men det var mysigt att simma i skenet av facklor, månen och raketerna. Efter det dukade vi upp med supé på bryggan och satt i mörket till efter tolv när vi blev för trötta. Vilken villaavslutning ändå, vädret var prefekt från början till slut.

Nästa dag började vi städa utan och packa ihop genast efter fruktost. Vi skulle starta hemåt och ville göra det så fort som möjligt. Så efter 11 packade vi i båten, satte på flytvästarna och sade hejdå till skären med hopp om att komma tillbaka ännu en gång i september.

Det var helt spegelblankt och perfekt båtfärd hem. Hela helgen går 100 % under ordet magiskt. Klyschigt men sant. Blommorna fick komma med hem även om de inte uppskattade den långa biresan och blev lite deppiga efter det.

Vi stannade i Jalasjärvi för att äta lunch. Agnes uppskattar glassen som barn får till efterrätt. Är förövrigt så avundsjuk på hennes mysiga tröja.

Gullig kompis. Vi var hemma vid sex och packade upp samtidigt som jag kokade gröt till middag/kvällsmat och barnen badade. Puh alltid en pärs att få allt att klaffa så de är i säng i någorlunda okej tid. Så var helgen slut, sommaren över och jag helt redo för ny säsong!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *