Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Föräldralivet

Oroliga nätter och allergiutslag

25 Nov , 2020, 23.26 Jenna Matintupa

 

Barnen sover, Johan tittar på serier och jag har plockat samtidigt som Netflix har rullat på ipaden. Det kommer närmare och närmare avfärd. Jag tror att jag aldrig varit så här långt packat i god tid. Imorgon är det bara små saker, sånt som vi använder i vardagen som vi kommer behöva ännu imorgon. Men det här med att packa alltså, att packa vettigt. Jag kan till exempel inte på något sätt föreställa mig att jag kommer klara mig på tre par skor. Min man är tycker det är helt orimligt, främst för att bilen har begränsat med utrymme. Vi är uppe i en stor kappsäck, en större, en mellan och en liten sportbag med kläder och än är som sagt inte allt klart. Det är bara våra ytterplagg, mina och barnens kläder… Det var lättare när jag packade för tre månader i Österbotten, då tog jag bara typ allt. Nu ska jag ta så lite som möjligt, men ändå ha med allt som vi kan behöva för sex veckor.

Vi är annars inne i en period med två jobbiga saker nu. Det ena är att Agnes vaknar så gott som varje natt och kommer med oss. Så en av oss sover på soffan vaaarje natt. Det i sig är inte jobbigt, men att bli väckt varje natt, hålla på och flytta alla täcken och kuddar, tjafsa med ett trött barn när en själv är trött börjar bli lite… tröttsamt. Antar att hon är inne i någon utvecklingsfas där hon tänker och upplever mycket som gör att hon drömmer vilket sen väcker henne. Men hoppas bara det går över snart…

Alfons sover nätterna igenom, om än med väldigt mycket ljud, men är istället full med utslag. Det började efter hans förkylning i början av oktober. Vi trodde det var kopplat till något virus, men det har inte försvunnit. Istället har det bara blivit värre. Förutom sina nu ”vanliga” utslag som kommer och går har han ett enormt på baksidan av ena låret som ser ganska obehagligt ut. Han verkar inte lida av utslagen men det ser som sagt inte kul ut. Så för snart två veckor sen slutade vi med all mjölk, ägg, sädesslag (förutom havre), de flesta frukter och bär. Eftersom vi inte har hunnit till en hudläkare ännu (vi hade tid men då var han sjuk så vi fick avboka) så äter han ännu vanligt på dagis. Det märktes när han var hemma sjuk och vi höll bort allt, så var han en dag på dagis och nästa dag hade han igen massa utslag. De hade inte försvunnit helt innan, men det kommer mera. Imorgon är barnen sista dagen på dagis för i år, så då börjar sex veckor av diet som förhoppningsvis visar resultat. Vi visade snabbt upp utslagen på rådgivningen igår när barnen fick influensavaccin och hon tyckte det var tydliga allergiutslag. Sååååå. Tur att det finns typ en burkmat som inte innehåller något av det han inte får äta. Nå nej, inte behöver han leva på den burken utan vi har ganska bra lyckats laga middagar eller ta bort lite mat innan jag adderat något han inte kan äta så han också fått lite varierad kost. Och han gillar att dricka havremjölk. Inte helt otippat att något av våra barn skulle få allergier eftersom deras far har varit allergisk mot en himla massa när han var barn, och ännu har ett gäng allergier kvar, men ändå ej kul när det dyker upp.

Spexaren går det ingen nöd på som tur!

Gissar att det flesta småbarnsfamiljer känner igen sig i dessa problem. Sånt som kommer och går. Tur att Alfons är så liten ännu så har liksom inte bryr sig i att alltid få en majskaka när vi andra äter allt möjligt. Och Agnes går det ingen nöd på, hon tycker mest det är mysigt att få sova i vår säng. Helt otänkbart är det dock att vi skulle sova där alla tre, för då blir det ”tråmigt” så en av oss får snällt masa oss till soffan. Blir spännande att se hur det ska gå när vi alla sover i samma rum i Malax. Det om det, livet med småbarn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *