Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Kultur

Lyssna istället för att läsa

3 feb , 2021, 16.49 Jenna Matintupa

 

Ska vi prata ljudböcker. Förra året läste jag 60 böcker, var av de flesta var ljudböcker. Jag skulle aldrig hinna läsa så många fysiska böcker. Inte för att en MÅSTE läsa en viss mängd böcker förstås, men jag älskar att läsa böcker. Med småbarn finns det inte mycket tid för att sitta i soffan med en bok, plus att jag är ganska rastlös och då är ljudbok den perfekta lösningen. Alla böcker funkar inte som ljudböcker, men många funkar. I bland till och med bättre!

Här kommer nu ett gäng böcker som jag lyssnat på som ljudbok som jag gillat extra mycket, och som jag tyckte passade extra bra att lyssna på. Som den rastlösa person jag är så lyssnar jag dessutom alltid på böckerna i 1.5 i uppspelningshastighet. Tycker det blir lite får långsamt tempo när det är normalt, men det är ju förstås smaksak!

Maria Langs deckarserie
Jag har under förra året och lite in på det här lyssnat igenom hela serien med 43 böcker. Den första boken kom ut 1949 och sista 1990 så en för följa med olika karaktärer från lilla Skoga, med kriminakommesarie Christer Wijk som huvudperson. Riktigt klassiska svenska deckare att mysa ner sig med. Dessutom är de ganska korta vilket göra att det inte tar en evighet att lyssna lust på dem.

Klubben av Matilda Voss Gustavsson
En av förra årets mest omtalade böcker, även om den nu kom ut redan 2019. Handlar om den numera ökända kulturprofilen och allt som händer kring honom och medlemmar ur Svenska Akademien. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien. 

Vildhavre: Sista brevet till pappa av Otto Gabrielsson
Otto är son till Jörn Donner och den här boken är ett öppet brev till sin pappa. Avundsjukt och på avstånd har Otto fått iaktta sina två yngsta halvbröders liv med fadern. Varför har de fått vara söner fullt ut, medan Otto förskjutits? Han läser upp boken själv vilket jag tycker gör att boken kommer nästan ännu närmare än annars.

”Borde hålla käft” – En bok av Märta Tikkanen av Johanna Holmström
Johanna Holmströms omsusade biografi om Märta, kanske den finlandssvenska bok som fick mest uppmärksamhet 2020? Jag började läsa den som bok men fortsatte sen som ljudbok och det är jag glad för eftersom Ylva Ekblads uppläsning av den är strålande.

Heiman av Ann-Luise Bertell
Heiman är en koncentrerad släktkrönika som frågar sig vad priset är för att inte få vara sig själv, för att hänga kvar vid någon annans drömmar. Jag tyckte den gjorde sig fin också som ljudbok och berättelsen kändes närmare när Ann-Luise läste den. Den är stundvis sorglig, fin, upprörande och frustrerande. Jag älskar när man får följa någon genom hela livet och allt som sker runtomkring. Den beskriver på ett fint sätt hur människor gör misstag och inte nödvändigtvis är perfekta men ändå menar väl. 

Denise Rudbergs serie om Marianne Jidhoff
Jag tycker egentligen att deckare är det absolut bästa böckerna att lyssna på som ljudböcker. Det är något med spänningen som passar bra i det formatet. Jag gillar Denise Rudbergs elegant crime-serie eftersom den är ganska lättsam och kräver inte så mycket av en. Plus för att det kommit ut sju böcker, så det finns ett gäng att lyssna på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *