Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Jämställdhet,Till Agnes

Kvalité på barnkläder och rosa till alla kön

28 jan , 2016, 13.26 Jenna Matintupa

 
SAMSUNG CSC

Bebbens ”startkit”.

Jag har alltid förespråkat kvalité som kostar lite framför billigare när det kommer till kläder. Men när det kommer till barnkläder är ju problemet att de växer himla fort, och då kanske det känns dumt att köpa dyrare plagg om de bara ska användas i två månader. Men jag tycker ändå att det är värt att satsa lite på kvalité, även när det gäller barnkläder.

Varför? Jo på grund av materialet förstås. Jag väljer alla gånger ett plagg i ekologiskt material för dubbelt mera framför ett plagg i polyester för en struntsumma. I och med att bebisars hud är väldigt känslig, och dagens kläder (och leksaker!) innehåller en hel del kemikalier tycker jag det är jätte viktigt att tänka på vad vi utsätter dem för. Plus att utbudet för ekologiskt bomull och liknande är väldigt stort idag och det behöver inte heller kosta hur mycket som helst.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Mini Rodini är ett svenskt barnklädesmärke som jag gillar massor. Dels har de väldigt fina plagg men också miljövänliga plagg i hög kvalité. Dessutom löns det alltid att hålla koll på när de till exempel har rea, för då kan man göra finfina fynd (och så finns det massa loppisar på bland annat Facebook). Fördelen med plagg som dessa är också att de har högre andrahands värde, så när man själv inte har användning av det längre kan man sälja det vidare.

Här ovan ser ni bebbens ”startkit”. I och med att hen är beräknad till April så behövs det (förhoppningsvis) inte några tjocka utomhusplagg så därför tänkte jag att en overall i fleece funkar bra. Den här från Mini Rodini är i storleken newborn, det vill säga 50, så hen kommer kanske inte använda den så länge men tänker att vi kan spara den till eventuella andra barn. Mössan, torsorna och vantarna kommer från samma märke och allt det här är tänkt att få följa med till BB. Den urgulliga rådjurs skallran kommer från danska märket Sebra och är i trä och bomull och har till och med vunnit pris!

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Det här var de första plagget jag köpte från Mini Rodini. Älskar mönstret och hundarna är så gulliga. Bloggade om den tidigare här.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Den här hittade jag på Mini Rodinis julrea. Också jätte gullig och även om den nu är i rosa, eller kanske mer mot aprikos hållet, så tycker jag den går åt både en pojke och en flicka. Så oavsett vilket kön det blir på den bebbens så ska hen få ha den här på sig.

Förstår egentligen inte varför vårt samhälle är av den åsikten att rosa plagg inte hör hemma på en pojke. Fick en några plagg av svärmor som killen hade när han var liten och där fanns ett plagg i rosa som hon sade att de använt massor, och he turned out okay. Så tycker vi ska införa lite mera rosa på killar. ELLER sluta göra plagg riktat till ett visst kön utan köra på unisex för alla, och i det ska det det då ingå alla världens färger och modeller!

Hur förhåller ni er till kvalité och kostnad på barnkläder? Och vad tycker ni om rosa till pojkar? 

21 kommentarer

 1. Astrid skriver:

  Tycker det är helt sjukt att rosa ska vara en så laddad färg, varför kan det inte bara få vara en FÄRG!? En fin färg dessutom..

 2. Saragunmarie skriver:

  Vi använder alla färger åt vår son! Jag blir faktiskt irriterad på folk som klär sina söner i bara blått blått blått och sin döttrar i rosa rosa rosa. Alla färger passar åt båda könen, punkt!

 3. Cecilia skriver:

  Jae no lite skeptisk ti rosa ti pojkar. Ja sku aldri klä min pojk i rosa.. Jae gambädax å trångsynt, ja veeet. Elå ja, e beror på lite. Vissa rosa nyanser e no fin på pojkan, men prinsessrosa å skrikrosa.. Njää, ja köper nu int na tåli åt Elias 🙂

 4. Hanna skriver:

  Underbara Clara skrev smart om det här för inte så länge sedan. Att man som vuxen nog kan klä sej i alla färger, men då det kommer till barn så måste man sen klä dem i rosa och ljusblått för att det skall vara ”rätt” 🙂

 5. heidi skriver:

  Det finns inte pojk- och flickkläder, det finns bara barnkläder! Eller ja, det är min åsikt i denna frågan iaf. Min princip är att jag köper ALDRIG ett plagg till min dotter som jag inte skulle klä hennes eventuella framtida lillasyskon. Och ja, jag köper i princip alla sorts kläder till henne, även klänningar. (De enda plaggen jag skyr som pesten är såna med typ spets, som är äckligt tajta eller med text typ ”cutest girl” ”cool guy” *ryser av obehag*. ) Det är ju så konstigt också, att det verkar finnas ett större tabu kring att klä just pojkarna i rosa än vad det är att klä då flickor i blått t.ex. För det är ju så förbannat obehagligt med ”feminina” och söta pojkar eller hur? :O So shocking!! (min provaktiva sida önskar nästan att vårt nästa barn ska va en kille så jag kan klä honom i rooosa, lila och alla möjliga söta gulliga barnkläder.. <3 )

  • Jenna Vierinen skriver:

   Håller helt med! Vissa klädbutiker har t.ex. inte på nätet indelat i flick och pojk men allt för många har fortfarande det. Även när det kommer till nyfödda storlekar vilket jag tycker är helt sjukt! Jag har också lite svårt med spets och just såna plagg du beskriver. Så tacky! Ja hemskt med en pojke som gillar feminina saker! Världen går under…..

 6. the printed word skriver:

  jag tycker det är jättesynd (och säger något om samhällets hat mot allt som är flickigt/tjejigt/kvinnligt) att en rosa body på en pojke känns fel, medan en grön, blå eller spiderman-mönstrad body till en flicka är helt okej. vi får skapa pojkflickor, men feminina killar är skamfyllt. blir så otroligt ledsen av detta! vad är det som är så provocerande med att en kille har rosa och glitter? för att det feminina förknippas med att vara snäll, omhändertagande och känslosam? varför är dessa egenskaper så himla dåliga medan modig, stark och tuff enbart är bra? blir arg! ”rosa – den farliga färgen” av fanny ambjörnsson är annars ett bra boktips 🙂

 7. Nora skriver:

  Ibland är det inte upp till föräldrarna att bestämma. Jag har tvillingsöner som nu är fyra år gamla. Emil tycker om blått, grönt och gult medan Raul bara vill klä sig i rött, lila och rosa. Jag tycker själv inte alls om rosa men har absolut inget emot att klä min son i hans favoritfärg.

  • Jenna Vierinen skriver:

   Nä exakt! Om ens dotter vill klä sig i prinsessklänningar så fine, men det borde vara lika fine om ens son vill det! Barn ska själv få välja vad de vill ha på sig, oavsett vad föräldrarnas åsikt är 🙂

 8. Jill skriver:

  Jag älskar rosa och köper en hel del rosa plagg till min man också. I början var han tveksam till färgen rosa eftersom han som så många andra killar blivit uppvuxen med att killar ska undvika rosa. Nu går det lättare och han tänker nog inte så mycket över om plagget är rosa eller inte. Och förra året när jag tyckte vi skulle börja cykla med cykelhjälm så blev det rosa vita cykelhjälmar. Bara för några år sedan skulle han ha vägrat knäppa på sig en rosa cykelhjälm. Men nu är ju rosa en vanesak för honom. Så visst suckar man när man ser dagisbarn komma på ett led och alla pojkar bär blått medans flickorna alltid bär något med rosa inslag. Då blir det ju ingen vanesak för killar att bära rosa.

  • Jenna Vierinen skriver:

   Fint! Det är ju bara en färg och det finns inga ”regler” som säger vem som kan eller inte kan ha rosa, så det är konstigt att det blivit så att pojkar och män inte ska ha det då. Tur att det finns sådana som er som bara ser det som en färg. Heja er! 🙂

 9. Viktoria skriver:

  Tycker också när det kommer till barnkläder att man bra kan sätta en slant mera för att få bättre kvalité och lämna bort gifterna för barnets hud, men mest har jag blivit chockad över hur mycket både kläder och leksaker som finns på marknaden som egentligen inte är så bra för babyn. Sen är det också svårt då babyn får en massa presenter hela tiden.. Känns som att man kan ju inte varje gång säga, nä men tyvärr i det här huset används inge såna å såna saker men försöker själv iallafall kolla efter mera ekologiskt. En annan sak läste jag också att det lönar sig att köpa sånt som är tillverkat i Europa för de som är tillverkade i t.ex. Kina är det inte riktigt säkert vad de är gjorda av!

  • Jenna Vierinen skriver:

   Ja usch det är helt hemskt när man göra läsa på vad allt innehåller! Det där med presenter kan jag tänka mig är svårt, vet ännu inte hur man ska hantera sånt… Ja de kan jag tänka mig. I Europa har vi iallafall en del regler och så för vad som får finnas i produkter!

   • Sophia skriver:

    Det där med presenter har jag lite blandade känslor för. Får ofta små presenter till Nike, och det är just sådant vi aldrig skulle ge henne själva. Mycket rosa, spets, färggranna kläder och leksaker av plast. Vi undviker plast så mycket som möjligt, både för leksaker och köksprylar osv. Men samtidigt vill jag inte vara så där ”ska ni ge Nike grejer måste de vara ekologiska och inte innehålla giftigt plast!” för de menar ju bara väl!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *