Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Graviditeten,Till Agnes

Vad ska vi packa med till BB?

8 mar , 2016, 19.11 Jenna Matintupa

 

Hade egentligen tänkt spara att packa BB-väskan till om några veckor när jag inte har skola mera, men i och med gårdagens besked och att jag nu fått avboka de sista föreläsningarna så blev det lite mera aktuellt. Men är fortfarande väldigt förvirrad över vad jag ska packa ner, främst för att alla säger så himla olika! Sedan är det också svårt att veta hur länge man kommer vara på BB, och visst kan jag skicka killen att hämta grejer, men en vill ju ha kontroll över situationen… Så nu i veckan tänkte jag packa det som går att packa i förväg, men vad?!

SAMSUNG CSC

På bilden är de saker jag tänkt packa till bebin. En overall till hemfärden, en tunnare och en tjockare mössa, vantar, stickade sockor, vanliga sockor, en omlottsbody, ett par byxor och pyjamas. En i storlek 44 och en i 50 ifall den mindre är för liten. Dessutom tänkte jag ta med en filt, en tygtrasa och en diinglis. Men vad behöver jag? Och vad behöver killen?

Så tänkte kolla med er lite. Vad hade ni med till BB? Vad var nödvändigt, vad använde ni inte alls och vad önskade ni att ni tagit med?

10 kommentarer

 1. Red skriver:

  Shampoo och balsam, lotion och läppbalsan. Godis! Sockor till dig själv, sjukhusets tubsockor är hemska och hasar ner. Amnings-bh. Vi tog med onödigt mycket kläder till bebisen, använde bara sjukhusets. Önskar jag hade tagit med egen kudde, de som fanns där var jätteobekväma. Ett annat tips är att inför hemgång stjäla med dig ett stort lager tena-bindor (tjocka som blöjor och gigantiska) från BB!

 2. Erica skriver:

  För mig blev det akut snitt. Jag var väldigt sjuk och kom mig inte upp ur sängen före andra-tredje dagen. Jag kan ärligt säga att jag inte använde något ur väskan som jag hade haft med åt mig själv! Bara laddaren till telefon. Till och med godiset lämnade orört bredvid sängen. Det enda vi egentligen använde ur väskan var kläderna åt sonen då vi for hem.
  Men jag håller med RED, stjäl hem bindor. Jag tog även sjukhusets fula trosor för de stora bindorna ryms bättre i dem 🙂

 3. Sabina skriver:

  Till barnet behöver man nu inget annat än det som den ska ha på när nu åker hem(om du nu int direkt vil klä hen i egna kläder men för mig kändes de nog som ja hadd tillräckligt mycket ti fundera på från förr så kläderna va nu int de som mest va aktuellt) sen som jag såg att det nämndes EGNA sockor!!och om du har tänkt amma så sku jag nog ta med bröstvårtskräm!! För man får så hiskelig sjuka och såriga…sku säga att mest tänka på vad du behöver för bebisen har nog allt som behövs där men inte du!lycka till när det är dags:)

 4. Mira skriver:

  Ta med amningstopp/bh, amningsgummi och amningsskydd!

  Förutom lite bebiskläder hade jag med mig egen morgonrock, bok, kamera, schampo, balsam och lepomada. Vi bodde så nära sjukhuset så jag hade verkligen inte med mig något extra alls. Idag skulle jag ta med allt jag skrivit redan men också lite extrakläder till mig själv. 🙂

  Lycka till när det väl sätter igång! Ett tips inför förlossningen är att ha en positiv målbild i huvudet. Och som min mamma sa ”varje värk är en värk mindre!” 🙂

 5. Heidi skriver:

  Till bebe: Ett ombyte kläder till hemfärd + en filt. That’s it egentligen, allt annat finns ju där, kläder, blöjor o.s.v. Även om det kanske kan kännas lockande att klä bebis i egna kläder direkt så är det nog inget man orkar tänka på där…

  Till mama: *Godis och snacks och sånt som du gillar äta och dricka! Vi hade med massa trip då jag var sugen på det, killen fick hålla i burken åt mig i ett skede, så det var ju väldans praktiskt med sugrör! Hahah!
  *Laddad kamera!
  *Telefon + laddare
  *Skor, iaf där jag födde så ombads man ta med egna tofflor eller liknande.. Jag köpte ett par fejk-crocs som jag slängde efteråt p.g.a sjukhusbacillsskräck..
  *Amningsbh/topp.. Själv gick jag utan bh på bb men då kom min amning inte igång heller förrän efter vi kommit hem.. Så det är nog bra att ha om det går snabbare än så, + amningsskydd! Mamma-trosor till hemfärden och bindor, i övrigt rekommenderas de ökända nättrosorna på plats 😉 Även bekväma kläder till hemfärd, inget tajt eller sånt obehagligt.. Bekväma skor..
  *Läppomada, nån ansiktstvätt, ansiktskräm om du använder (hudkräm i övrigt orkar en kanske inte med..) schampo/balsam, hårborste och MASSA HÅRBAND(om du behöver..)
  *hörlurar om du vill lyssna på musik där före.. Min förlossning var jäävligt utdragen så jag tyckte det va skönt med något annat att fokusera på, musiken gjorde mig lite lugnare stundvis..

  Sen en sak som vi inte hade med men som vi troligen tar med nästa gång om det blir, är ett babynest. De där sjukhussängarna är ju rätt smala och där ska du då rymmas med din bebis.. Om du inte mot förmodan får en sån som är helnöjd med att ligga bredvid i den där plastbunken förstås 😉 Min rumsgranne på bb hade ett babynest med och jag var så avis på henne då, känns lite tryggare med det liksom, speciellt då man inte ännu är van att sova bredvid en liten mini-människa!

  Stort lycka till med förlossningen! 🙂

 6. Linda skriver:

  Det var ju roligt när man själv packade sin BB-väska, men min personliga erfarenhet är nog att det mesta man lägger dit är helt onödigt. Minns att någon hade tipsat mig om vanliga trosor och vanliga bindor. HAHAHA. Fanns inte en chans på miljonen att jag ens skulle ha funderat på om nättrosorna var fula eller fina då jag blödde som en slaktad gris. 😛
  Jag öppnade min BB-väska först samma dag vi skulle åka hem. Och det enda jag använde därifrån var kläderna vi hade på oss när vi åkte iväg. Allt annat fanns faktiskt på sjukhuset.

 7. Katja skriver:

  Min väska blev första dygnet i bakluckan på bilen och det enda jag saknade var laddare till mobiltelefonen, toalettväskan och chokladen. Tandborste, tandkräm, tvättartiklarna och ansiktskrämerna, hårband, hårborste och deoderant(!) Jag svettades som en gris så använde inga strumpor och använde sjukhusets nattlinnen och sandaler. Amningsskydd och bh och sedan lösa kläder till hemresan. Babyn behöver då bilstolen, en body, byxor, strumpor, vantar, en tröja och halare eller åkpåse. Mössor, en med hål för ansiktet och en varmare utanpå.

 8. Linnea skriver:

  Av egen erfarenhet med båda mina barn, så blev vi inte erbjudna några kläder till bebisen. Så jag var glad att jag hade packat ner mycket kläder till bebisen. Byxor × 3, pyamas×2, omlott bodies× hur många som helst och kläder att åka hem i. Tänk på att kläderna till bebisen ska va enkla att ta av vid eventuella undersökningar.
  Till mig själv hade jag packat ner tights och stora tröjor att gömma mig i och som samtidigt var ”amningsvänliga”. Tofflor, laddare till telefon och godis.
  Som nån annan skrev, ta med egen kudde. Ångrar att jag inte gjorde det med mina två.
  Ta med shsmpo, tvål och läppbalsam, tandkräm och sånt man känner att man behöver för att känna sig lite fräsch. (Vilket är svårt när allt gör ont och man blöder som en gris)
  Sno med bindor från sjukhuset och utnyttja allt du kan få från dom.
  Ett tips är att gå in på 1177 hemsida. Dom har en bra lista över saker som man kan ta med till BB. Oftast används kanske hälften av sakerna man tar med, men hellre för mycket än för lite. Har man inte nära till sjukhuset så är det inte så lätt att ”bara” hämta mer.

  Lycka till 😊

 9. Linnea Grönstrand-Mölsä skriver:

  Definitivt egen shampoo och balsam. Sjukhusets tvål är helt okej att använda.

  Egna sockor (ta många par, för det kan hända att du vill byta till rena efter varje dusch, och om du sedan vill duscha 3ggr/dygnet så…) är också jättebra.

  Kläder att åka hem i, och här blir det knepigt för man vet inte om det blir dåligt väder den dagen eller om man har så ont i rumppan att man inte kan ha något som ens påminner om spända byxor. Jag rekommenderar kjol och ett par lösa mjukisbyxor. (Jag hade min man att hämta kläder åt mig. Han tog tajtaste byxorna jag hade… lite hupsis där.)

  Definitivt amningstoppar (jag hade med alla mina 6 st och använde 5, mjölk och mjölkspytta landar så lätt på dem) och nåt att lägga om axlarna, själv hade jag med tre bomullsboleron. Man KAN vika den hemska sjukhuspyamasen till en unfashionable (kort)kjol, så man inte behöver se de pinka/blåa/gröna sjukhusfärgerna SÅ mycket. (Det gjorde jag, fler än en barnmorska tyckte det var smart).

  Ta inte bara med godis att äta om väntan i förlossningsalen blir lång (första barnet 16 h, andra barnet 1 h) och räkna med att du KAN må spyilla och inte alls vill ha mat. Och vissa babyn får magknip då mamma ätit choko, så inte bara choko heller. (Mitt tips är att dricka kopiöst med saft när du kommer till BB, hjälper både din mage och tissar att börja fungera efter förlossningen 😉 )

  Gällnde barnkläder, så rekommenderar jag att ni hellre tar med en åkpåse (googla eller sök på Lekmer efter märken som Wallaboo eller Bozz så ser du vad jag menar) än tvingar lilla in i en halare för hemfärden. Många ”stora gråten”-händelser och extra stress försvinner då det bara är att lägga barnet i vanliga kläderna i åkpåsen i bilskyddstolen. Tro mig, vi har testat båda och jag rekommenderar mera gråtfria varianten. Räkna annars med åtm ett extra babyplagg för BB, för det KAN hända att den lilla klottar ner kläderna JUST innan hemfärden. Att åka hem kall och blöt är inte så hejsan.

  Det finns tusen bra tips, men de här var nu några av mina 🙂

 10. Linnea Grönstrand-Mölsä skriver:

  Aj jo, jag hade även med egna (nya) ammningskudden min och min rygg tackade mig oerhört för det 🙂
  Kunde amma halvsovande i sängen med den 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *