Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Graviditeten

Gravid vecka 37 – otåligheten är här

29 maj , 2019, 12.57 Jenna Matintupa

 

Sitter med balkongdörren och försöker dränka ljudet av borrandet i trapphuset (de har börjat med remonten i trapphuset bredvid nu…) med serier. Som tur har det ganska långa pauser mellan borrandet så behöver inte lyssna på det konstant. Det har gått nästan två månader sen jag uppdaterade om graviditeten sist. Eller uppdateringar kommer ju smått hela tiden, men en mer grundlig en.

Nu är det bara en månad kvar, och det märks verkligen tycker jag. Jag är verkligen SÅ redo att föda nu. Eller egentligen inte eftersom jag ännu inte tvättat något, alla babyn saker är ännu nerpackade hos svärföräldrarna och vi är ännu i södra Finland. Samtidigt som jag gärna skulle träffa babyn nu och få hela förlossningen och väntar överstökad, så skulle jag gärna ha något klart. Men nästa veckas lördag flyttar vi upp så då är ungefär det första jag ska göra att packa upp ALLA babysaker, tvätta och ställa babyn säng i ordning. Så då är något färdigt åtminstone.

GRAVIDVECKA 37  (36+0)

90% avklarat och 28 dagar kvar av graviditeten.

MIN KROPP:

Magen börjar bli stor nu. Har fått frågan ett par gånger om jag är säker på att det bara är en (suck!) och så vidare, men känner mig faktiskt inte SÅ stor. Tycker också kanske att magen ser lite annorlunda ut än tidigare. Upplever inte att det syns så mycket bakifrån, men i och för sig kommer jag inte riktigt ihåg hur det såg ut förra gången mera. Så kan hända att det var precis likadant förra gången också.

Sammandragningar är en konstant kompanjon just nu. Och den senaste veckan har de också börjar göra ont. Tidigare var det mest att magen blev hård men nu kommer det med lite smärta också. Antar att det är kroppen som övar sig. Nätterna är också si sådär. Måste springa på wc, har värk i kroppen och så vidare. Det gamla vanliga med andra ord. Vår säng är antagligen lite för hård för mig, men som tur är sängen i Malax bättre så hoppas att de sista veckorna blir lite bättre.

Jag är som tur fortfarande inte det minst svälld, halsbrännan finns kvar men är mycket mindre än tidigare och huvudvärken har inte varit på besök på evigheter. Så det är åtminstone positivt!

SÅ HAR JAG TAGIT HAND OM MIG SJÄLV:

Försöker vila och sova så mycket som möjligt. Inte ta i för mycket och så. Annars ja, försöker dricka mycket. Typ så.

MITT MÅENDE:

Det går i vågor, och ofta beroende på hur jag sovit eller hur mycket program jag har haft. Har jag en bra dag är det helt okej, är jag trött är jag på gränsen till breakdown. Vissa dagar är jag så trött på att vara gravid att jag vill spy, vissa dagar är det helt okej. Antar det är ganska klassisk sista månadens känslor. Jag kommer ihåg med Agnes så fick jag sista veckan ny energi och kände att jag inte orkar älta längre utan lika bra att leva livet så mycket som möjligt. Så just nu är mitt mål att komma till det sinnestillståndet.

Tänker att när vi väl är i Österbotten och har allt på plats blir det lite bättre. Just nu är det så mycket stress med flytten och allt som ska fixas de kommande veckan så kan inte riktigt slappna av före allt är klart.

VECKANS CRAVING:

Is, precis som förra gången. Vill helst att allt jag dricker ska vara iskallt och älskar att tugga på isbitar. Annars kommer jag inte på något annat jag är speciellt sugen på. Det märks att magsäcken är ganska liten just nu för orkar inte äta så mycket i gången utan blir mätt nästan genast. Orkar inte äta så mycket på dagarna så lever mest på smörgåsar och flingor.

BEBISEN:

Babyn är kring 45 cm och väger runt 3 kg just nu, beroende på gener och så. Gissar att vår bebe ligger lite under tre kilo. Babyn ligger med huvudet neråt och ganska ofta känner jag hens rumpa puta ut genom magen. Agnes påstår att hen pruttar på henne hela tiden, haha! Babyn har haft en period av att trycka hårt på revbenen vilket gör så förbannat ont, men tycker det var lite bättre de senaste dagarna. Nu bökar hen mest runt, mest på kvällarna. Och trycker sjuuuuukt mycket neråt.

Andra gravidrelaterade inlägg hittar ni här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *