Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Kultur,Tips

Kulturkonsument höst

27 aug , 2020, 11.17 Jenna Matintupa

 

Idag var det första morgon som jag upplevde att det var kyligt i luften när jag gick utanför dörren med kidsen. Så himla skönt. Jag älskar den liten krispiga kyliga luften. Nu har jag dock just kommit hem från stan och är helt svettig efter att ha promenerat och gått upp för massa trappor. Jag ska jobba några timmar och sen är planen att packa oss i bilen. Om allt går som planerat så somnar vi till havsluft ikväll. Dröm.

Nu ÄR faktiskt hösten helt just här. Det bästa av tider när en kan ligga i soffan, läsa eller titta serier utan någon som helst FOMO. Tända ljus, ett glas mustigt rödvin och ingen skam i hur länge en människa kan slöa. Dessutom nu när en ändå mest ska hålla hemma så minskar det på känslan av att en missar något. I höst tycker jag vi ska läsa och titta på serier som aldrig förr! Deal?

Jag har hittat lite grejer som kommit, eller kommer komma, och som är perfekt att konsumera i höst.

Lyssna på

I’m coming med Tove Lo. Tove Lo har gjort en cover på Veronica Maggios gamla dänga Jag kommer och den är… SÅ bra. Det tog ett par lyssningar innan jag förstod vilket låt det var. Den är alltså på engelska och jag lyssnade på texten, kände igen melodin men kunde inte placera den först. Väldigt bra iallafall, lyssna på den!

Avundsjuk på regnet (feat. Miriam Bryant) med Daniel Adams-Ray. Jag älskar den här låten. Både Miriam Bryant och Daniel Adams-Ray är gamla favoriter och denna kombo är klockren. Jag gillar soundet och tempot. Bra pepplåt.

Läsa

Sofia Woods nya kokbok Vinter hos Wood. Jag har förbeställt den någon gång i somras men det kommer först i slutet av oktober. En evighetslång väntan. Den kommer handla om ”Mat med omtanke – för regniga tisdagar i november, för en avslappnad jul, ett vackert nyår och en social men plånboksvänlig start på det nya året. En bok för den som vill göra den mörka årstiden ljusare, varmare och oändligt mycket godare.” Jag har hennes första kokbok och tycker den är så vacker och inspirerande, så ser ännu mer framemot den här!

Maggan året runt av Ellen Strömberg. Den har visserligen inte kommit ut ännu den här heller, men jag ser så framemot att läsa den! Med tanke på hur Ellen skriver och hennes personlighet har jag på känn att hon skriver riktigt bra barnböcker. Känns det inte så? Agnes är kanske lite liten för den ännu men hon pratar ofta om ”sen när hon börjar skolan” så kanske det här kan vara som en liten introduktion till den världen.

Titta på

Nya säsongen av The Crown. Jag räknar dagarna till den 15:e november. Jag gissar att jag inte är den enda som ser framemot ännu en säsong av The Crown. Kan det vara så att det är årtiondets bästa serie? Jag skulle vilja påstå det. Välgjord, intressant och dramatisk. Denna säsong äntrar Diana vilket kommer bli spännande. Ännu mera drama med andra ord.

Kvartssamtalet med Parisa Amiri. Det finns nu på svtplay (kan ses i hela världen!) och är så himla bra. Snyggt gjort, Parisa är ett geni och vågar ställa ärliga frågor utan något filter. Parisa är kanske Sveriges bästa mediepersonlighet just nu. I femtonminutersklipp intervjuar hon aktuella personer som bland annat Ebba Busch, Jason Diakité, Bianca Ingrosso och Nanna Blondell. Se på det idag! Speciellt avsnittet med Jason, det är så bra om politik och musik.

Sen inte något som har med kultur att göra, men desto mer med konsumtion. Jag är besatt av höstens nyheter från Marimekko. Exakt såhär vill jag ha hemma i höst. Mönstret på den stora duken och kopparna är så fint. Jag har det redan på en tygkasse men skulle gärna ha mer av det hemma. Till exempel den här skålen, förklädet och som kuddar till soffan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *