Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Jämställdhet

Ingen glad kvinnodag

8 mar , 2017, 12.00 Jenna Matintupa

 

Idag tänker jag inte säga grattis på kvinnodagen. Inte ens glad kvinnodag. För hur jäkla glad dag är det egentligen?

Här ligger min dotter, hon är än så länge ganska omedveten om världen utanför och vilka förväntningar de ligger på henne eftersom hon föddes med snippa. Men för varje dag som går förstår hon mer och mer, vilket betyder att jag som hennes mamma måste förklara för henne om varför hon förväntas vara och bete sig på ett visst sätt. Förklara att hon är visst lika mycket värd även om hon har snippa, fast samhället gång på gång säger att hon inte är det.

Jag måste också förklara åt henne hur priviligierade vi är, hon och jag. Att vi är vita, har tak över huvudet, gratis vård och rättigheter. För hon behöver veta att det finns flickor som inte har det lika bra som vi. Som könsstympats, våldtas och säljs. På grund av deras snippa.

Så för varje år, den 8:e mars, tänkte jag inte säga glad eller grattis, jag tänker prata med min dotter om varför kvinnodagen finns och hur världen ser ut för kvinnor just den stunden. Om hur vår ställning är, och hur mindre priviligerade flickors ställning ser ut. Och att även om samhället förväntar sig att hon ska vara på ett visst sätt, så gör inte jag det. För jag vill att hon ska få möjligheten att vara precis som hon vill, välja själv om hon vill bli president, sjukskötare eller konstnär.

Och så vill jag att hon ska veta att hon KAN välja själv, men att de också finns många flickor som inte kan det. Ännu. Men om vi fortsätter kämpa, kanske det någon gång kommer den dagen då alla flickor kan välja! 👧🏻👩👵🏽👱🏼‍♀️👷🏿‍♀️👩🏻‍⚕️👩‍🌾👩🏼‍🍳👩🏽‍🎓👩🏿‍🎤👩🏻‍🏫👩‍🏭👩🏼‍💻👩🏽‍💼👩🏾‍🔧👩🏿‍🔬👩🏻‍🎨👩‍🚒👩🏼‍✈️👩🏼‍🚀👩🏽‍⚖️🤶🏾👸🏿👰🏻

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *