Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Föräldralivet

På en ö i havet, med hösten som skymtar

15 aug , 2019, 13.42 Jenna Matintupa

 

Sitter med foten på babysittern och gungar en sovande baby i en gammal, knarrig rottingstol. Brasan värme och sprakar, ute är det mulet och blåsigt. Jag dricker te och läser tidningar på ipaden medan Alfons sover och Agnes leker. Sista dagen här. Eller vi kommer ut ett veckoslut till men det här är sista gången under vår gemensamma semester.

Vi har varit här nästan en hel vecka. Någon enstaka dag har det varit sol och sommarvarmt men mest har det varit mulet, lite blåsigt och kring 15 grader. Fast vi tycker nästan det är som bäst här då. Vi trivs här lika mycket alla fyra. Lugnt, mysigt och friskt. Augusti är här och hösten lurar bakom hörnet. Det känns i vinden men är inte riktigt här ännu. Sista lediga veckan tillsammans har spenderats på absolut bästa sätt.

På dagarna har vi varit upp till land, hälsat på hos någon eller haft besök. Men alltid till kvällarna har vi varit här igen. Nattat Agnes, ammat Alfons i soffan, Johan har stått och diskat i köket. Druckit ett glas vin i soffan och lagt oss alldeles för sent. Kanske därför vi inte kommit upp ur sängen före efter tio och suttit med frukosten ännu klockan tolv.

Men idag tar det slut. Vi ska packa ihop och åka upp. Eller förhoppningsvis hinner vi hit ännu nästa veckas helg för att städa undan helt. Upp till land för att tvätta alla smutsiga kläder och packa om. J ska packa för att åka tillbaka till Esbo, jag och barnen för några dagar på landet. Sen imorgon åker vi till landet och svärföräldrarna. På lördag lämnar vi Agnes med dem och åker sen för en heldag med kräftskiva med våra vänner. Och så på söndag åker J ner och vi lämnar här.

Så väntar några veckor av mellanting. Jag och barnen i Österbotten, mannen jobbar och bor på soffa. Jag ska beta genom en hög med böcker, skriva färdigt förlossningsberättelser som är ett evighetsprojekt som aldrig värkar ta slut, vi ska umgås med familjerna här, träffa vänner några sista gånger, börja packa ihop. Sista helgen i augusti får Agnes vara med mormor och morfar när vi andra åker till Åbo. Ett helt veckoslut i Åbo med bröllop. Kanske vi också hinner fira lite bröllopsdag på den söndagen innan Alfons och jag åker upp tillbaka. Sen är det en vecka kvar innan remont. Kanske får vi börja flytta in första helgen i september. Kanske stannar vi i Österbotten ännu en vecka. Oavsett kommer det vips vara mitten av september och då ska vår vardag börja.

Jag längtar efter vardagen. Efter hösten och rutiner. Efter att få vara hemma och börja livet med dagis, föräldraledighet och söndagsjobb. Träffa vänner jag inte sett på evigheter. Visa Alfons vårt hem, hans hem som han ännu inte sett. Att läsa alla hösten böcker. Att få sätta mig ner och skriva. Och gosa med en bebis hemma i soffan.

Men dit är ännu veckor. Nu ska jag istället fylla min tekopp medan Alfons gnyr i sitter och de andra två är gått ut på verandan för att se på korstenen och om de kommer rök därifrån.

2 kommentarer

  1. Det är skönt att kunna se fram emot hösten trots alla mysiga sommarstunder! Och det låter fint det du beskriver med vardag, vänner, böcker, söndagsjobb och bebis 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *