Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Inredning,Inspiration

En dag i vårt hus på landet

1 mar , 2020, 15.27 Jenna Matintupa

 

Idag tänker jag vi inte alls ska vara i denna tråkiga, gråa slasksöndag utan istället drömma oss bort i en alternativ verklighet. Alla bilder kommer från min Pinterest. Nu ska vi se, välkomna hem till vårt hus på landet!

Godmorgon! Solen lyser över vårt hus och det är sådär varmt som det bara kan vara en junimorgon. Det är lite väl sent för magnolian att blomma men naturer är ju helt upp och ner i och med klimatförändringen. Jag menar november sträckte ju sig över december januari och februari i år. Men nu är allt det glömt och det känns som det kommer bli en ljuvlig dag!

Solen lyser in i sovrummet när barnen väcker oss. Bara att stiga upp då. Min man bäddar sängen, som vanligt. Mina bäddningar får ändå aldrig godkänt, och ärligt bryr jag mig inte om det är speciellt slätt heller. Men han drar och plattar till. Nå, om han nu så gärna vill så!

Medan barnen röjer runt runt stänger jag i mig och sätter mig framför spegeln en stund. Smörjer ansiktet noga. Och att stänga dörren var ju onödigt, för in rusande kommer de iallafall… Sätter spännen i luggen så ansiktsmasken inte kladdar i sen och så drar jag på mig en bomullsklänning. Provar med hatt. Funkar det? Kanske lite stor men får ändå bara migrän av solen så den måste på men ännu får den vänta på kroken innanför köksdörren.

In till barnen för att hitta kläder. Så här ser det bara ut typ en gång per år. De få gånger jag orkar städa deras rum. Eftersom Agnes ändå ska bestämma vad som ska på så är det lika bra att ha kläderna att hänga fram såhär. Slipper jag komma springande för att ta ner något åt henne.

Bäddar sängarna också eftersom vi ändå ska få gäster ikväll. En kan ju åtminstone försöka låtsas vara en ordningsam människa.

Vidare till köket. Barnen kryper upp här med ipaden för vem försöker jag lura, enda sättet att få något gjort. Och enda sättet att få slut på tjatet. Bästa beslutet någonsin, att bygga in den här lilla bänken. Där sitter de hela tiden och smyger till sig godisar från skåpet bredvid.

Annan genialisk grej: Att gömma in kaffekokaren på det här sättet. I och för sig dricker jag inte kaffe, men min man dricker desto mer. Den är redan igång för det är det första han gör när han stiger upp. Efter att ha satt igång gröten till sig och barnen förstås.

Frukosten är framdukad! I veckorna äter vi bara gröt och smörgåsar (om ens det) men till veckoslutet slår jag på stort. Även om jag egentligen inte är en frukostmänniska. Men det är så mysigt att duka upp på det här sättet, och instagramvänligt också förstås, hehe.

Nu klättrar barnen på väggarna så dags att släppa ut dem. Alfons har just börjat gå och är så himla gullig när han tultar fram. Och Agnes om än ännu gulligare när hon hjälper honom. Vi plockar blommor från trädgården och så lämnar de ute med pappa. Det var något i garaget som skulle fixas, har slutat fråga vad han bygger på nu. Alltid är det något nytt projekt…

Går in med blommorna och sätter dem i vaser. Några lite större och sen flera små. Så fint att sprida ut lite här och där. Agnes ska också ha minst två i sitt rum men de får vi ställa högt upp för annars välter Alfons dem i golvet.

Tar en bukett med mig upp till kontoret som också fungerar som bibliotek. Alla mina böcker måste få plats någonstans. Jag sätter mig och jobbar en liten stund. Det finns alltid något att skriva på. Fast till slut slutar det ändå mest med att jag läser något inredningsmagasin eller bloggar. Smyger till mig ett glas cokis när igen märker, enda sättet att få ha det ifred.

Lunchdags. Efter korv och makaroner blir det plättar. Hallon som farfar har plockat och citroner från mormors växthus. Kiwi från butiken.

Efter lunchen bakar vi en tårta till kvällen. Alfons har också börjat vara med på ett hörn nu, även om mina nerver inte riktigt klarar av att ha honom kladdandes med. Agnes är rutinerad vid det här laget och vispar grädden själv.

Det blir lite kallare mot kvällen så vi sätter på lite varmare kläder. Alfons över på att använda trapporna. Två våningar kändes som en bra idé tills vi kom ihåg att vi har en liten unge också. Nu är det ett himla vaktas hela tiden. Som tur är det en kort period. Vad tycker vi om gröna trappor föresten? Funkar det eller ska vi måla dem i samma nyans som väggarna?

Plockar undan rester från gårdagens middag i matsalsrummet och funderar kring dukningen för kvällen. Är linneduk fortfarande inne eller ska vi bara köra på ett cleant bord med tallrikarna direkt på? Måste nog öppna dörrarna ut också så vi får in den svala brisen, här är som en bastu efter att solen legat på hela dagen. Tacksamt för våra växter iallafall!

Byter om till byxor och blus. Klänningen är full med fläckar som vanligt. Agnes har också bytt kläder för tusende gången. Festfin, som är hennes bästa tema, fick det bli även idag.

Lite rosa ögonskugga också när jag ändå är i gång. Ser ni glowet i ansiktet? Fint va? Det är svett. Sommar + småbarn + matlagning gör det med en.

Våra vänner som bor här nära kommer över. Jag fixar drinkar för varför inte? Jag gillar egentligen inte grapefrukt men det gör sig fint i drink och så länge en bara har det som dekoration funkar det. Fint blir det åtminstone. Pyntar med några kvistar rosmarin från trädgårdslandet.

Vännerna har just fått en liten bebis så gosar lite extra med de mjuka bebisfötterna. Det är så roligt när ens nära vänner också får barn, så är vi inte så ensamma i småbarnslivet mera. Plus roligt för barnen att få livslånga kompisar!

Vem är ens sugen på varm mat på sommaren? Dessutom är det inte alltid så lätt att tillfredsställa barnen och med plockmat kan alla få något av det de gillar. Och så ser det fint ut. Vi dukar upp i matsalen och sitter och äter medan det sover något barn här och där. Något barn springer ut och in i terassdörren. Vi hämtar en flaska bubbel från vinkylen och njuter av solnedgången över åkrarna.

När alla barn somnat sätter vi oss ute. Med tanke på hur vädret är opålitligt så måste en maxa när det väl är ljuvligt väder. Plockar fram chips och lite fiskrom som min morfar kom via med tidigare när han kom från sin fisketur. Tänk att han fyller 80 i år och ännu är ute och fiskar!

När gästerna åker hem går jag in i mitt badrum. Älskar den här platsen så mycket. Tvättar noggrant av ansiktet och smörjer lite extra. Avslutar med antistress återfuktande masken som doftar rosor från Lancome. Mmm. Nu är det dags att krypa ner i sängen. Imorgon kanske vi åker ut med båten?

6 kommentarer

  1. Tidstjuven skriver:

    Vilket mysigt inlägg! En liten drömvärld att försvinna in i 😍

  2. Mållan skriver:

    Oj härrijess vad jag skrattade! Helt fenomenalt författat med lagom uns ironi. Gillade!

  3. Noris skriver:

    Alltså jag har en häil mapp me bara ”frukostskåp” på pinterest. Bästa som nain naingang ha håxa på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *