Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Bebben,Vardagslivet

Kommer ni få se bilder på bebin?

23 mar , 2016, 16.55 Jenna Matintupa

 

För ungefär veckor sedan kom det upp en kolumn om att publicera bilder på ens barn på internet. Passande nog för det här är ett ämne jag tänkt ta upp länge. Om man surfar runt på Facebook, Instagram och bloggar så kan man konstatera att de flesta lägger upp bilder på sina små barn. Sociala medier är en så stor del av de flestas dagliga liv så det faller sig säkert naturligt att ens nära och kära syns på bilderna man laddar upp. Men då kommer det till det här med individens integritet. Visst, tills 18 är det föräldern som ”bestämmer” över barnet, men gäller det också exponering av barnet på sociala medier? Har vi rätt att bestämma över deras roll på internet i 18 år?

I och med att vi snart nog välkomnar en ny individ till den här världen är det här väldigt aktuellt för mig och min kille. Utöver att vi kommer ha ansvar för ett nytt människoliv har vi också en ny person att ta hänsyn till och respektera. Så hur tänker vi kring vårt barn och internet?

Collage_Fotordfdf

När jag började blogga och blev mer av en ”offentlig” person så hade min kille ganska snabbt att han inte vill synas på bloggen och sociala medier. Och det respekterar jag förstås, eftersom det inte är han som valt att jag ska blogga och vara aktiv på sociala medier. Det är mitt val så då måste han också få välja att inte synas. Visst har det kanske kommit upp någon enstaka bild på Instagram eller Facebook sedan dess, men då har han varit okej med att jag laddat upp dem. Men utöver dem så har det endast varit bilder där man inte ser hans ansikte.

Så till bebben då. Efter första ultraljudet bestämde vi redan att vi inte ska ladda upp den på sociala medier. Det kändes liksom för privat och ville ha de för oss själva (och familjerna förstås). När det kommer till bilder av bebben när hen väl föds så är vi på samma spår som med bilder på killen. Eftersom hen inte själv valt att jag ska vara aktiv på sociala medier och skriva en blogg, så känner jag att jag inte har rätten att exponera hen på internet. Barnet ska själv få välja om hen vill synas, och det tycker jag inte hen kan veta som nyfödd, två eller sex år. Jag vill inte att bilder på hen som barn ska kunna användas emot hen i något skede av livet. När hen uppnått en sådan ålder att det blir aktuellt med internet och sociala medier, då blir det en annan femma.

Barnets integritet är inget vi har rätt att göra intrång i. Oavsett om hen är under 18 eller inte. Så tycker jag (just nu) i alla fall. Om jag tänker på samma sätt om fem år är sedan en annan sak… Isabella Löwengrip tycker jag har lyckats få en bra balans mellan att ha med sina barn på bloggen men ändå inte visa deras ansikten, så jag kommer göra på samma sätt. Hoppas också att alla i vår närhet respekterar detta och inte laddar upp bilder på bebben där ansiktet syns!

Hur har ni resonerat kring att exponera era barn på internet? Och hur ändrades er syn sedan när de väl föddes?

14 kommentarer

 1. Bettina skriver:

  Jag har tänkt på samma sätt och har redan börjat förbereda de ivrigaste ”bild-delande” släktingarna och vännerna på detta, så jag hoppas att det funkar! 🙂 De som vill se babyn sen får komma på besök eller så kan man ju skicka bilder utan att publicera dem.

  • Jenna Vierinen skriver:

   Ah det borde jag kanske också göra, säga åt alla de vad vi vill, smart! Ja eller hur, det finns så många sätt att dela bilder på idag som inte nödvändigtvis är via att publicera dem någonstans!

 2. Annmarias skriver:

  Hej, och tack för ett intressant inlägg. Vi har tänkt på samma sätt i nuläget 🙂 lycka till med det sista 🙂

 3. Sophia skriver:

  Vi tänker lite liknande. Har ju ingen blogg men använder instagram och där är det en hel del för mig okända människor som följer mig. Vi bestämde från början att inte visa så mycket av hennes ansikte, det får bli från olika vinklar där man ibland ser mer och ibland mindre, men ingen rakt framifrån. Är inte lika sträng som jag var i början, då tänkte jag knappt lägga några bilder på henne. Men hon ingår ändå i min vardag, hon är mitt liv. Så därför blir det ändå nblider på henne ibland, fast antingen detaljer eller bakifrån/uppifrån. På Facebook lägger jag ibland upp, men ändå väldigt sällan, för där är jag bara vän med folk jag känner. 🙂 när hon blir äldre kommer jag absolut först fråga henne om jag vill lägga upp nån bild.

  • Jenna Vierinen skriver:

   Jo det där med att de ingår i ens vardags gör det ju liksom svårt att utesluta helt, så en bra balans är viktigt! Tycker ni har gör det på ett bra sätt, och visst vill man ju ibland visa bilder när de är så himla gulliga 😉

 4. Klokt tänkt! Jag har också funderat massor kring detta, och jag bestämde mig för att nog visa bebisbilder men när han blir äldre kommer jag att börja köra en Blondinbella på bloggen, om jag bloggar då. Eventuellt någon ansiktsbild då och då men mycket mera sällan. På Facebook tror jag att jag delar bilder senare också men min sida är inte öppen så jag kan bestämma vem som ser vad, har många nära släktingar som bor annanstans och det är kul att dom får följa oss där precis som jag följer dem och deras barn :).
  Så känns det nu i alla fall!

 5. Julie skriver:

  Vi har en hemlig grupp på facebook där vi, släkt och vänner kan dela bilder. På så sätt begränsas antalet offentliga bilder på vår pilt, samtidigt som vi inte retar gallfeber på bekanta som är måttligt intresserade av vårt barn 🙂 kan själv få i nerven med folk som heeela tiden postar bilder på sina ungar.
  Några bilder har det nog kommit upp trots det, men så har vi ingen nolltolerans heller. Viktigare än att dölja ansikte tycker jag trots allt är att värna om barnets integritet och rätt till privatliv, dvs vad skriver jag om honom, vad berättar jag, hur berättar jag. Ja, och så har jag valt att inte skriva ut hans namn så då är han inte lika sökbar.

 6. Carro skriver:

  Jag tänker ganska samma som du, men jag lägger nog upp bilder på dottern reltativt ofta, speciellt på instagram. Dock har jag tydliga regler till hurudana bilder det är. Absolut inga badkars bilder, pottbilder eller ”pinsamma” bilder. (Alltså såna som hon i framtiden kan tänkas tycka att är pinsamma.) Däremot är jag mer sparsam med att skriva ingående om hennes liv, vad hon gör om dagarna, vart hon varit, vad hon sagt, vem hon träffat, hur hon bajsat.. Det tycker jag känns mer privat än någon enstaka bild på bloggen nu som då. Just i Blondinbellas fall så tycker jag att fast hon inte visar bilder på barnen så känns det ändå som att barnen inte alls är privata.. Om du förstår hur jag menar. Kanske inte lika mycket nu när hon inte är mammaledig på heltid längre, men spec för några månader sen kändes det så i hennes blogg. Det är ju inte bara ansiktet som ska vara privat för barnen, även deras dagliga liv. Och det är väl just det som jag tycker är viktigare att hålla mer nedtonat i vårt fall. Men alla måste ju hitta en balans som känns ok för dem helt klart! Och det balansen tycker jag vi har hittat väldigt bra faktiskt 🙂

  • Jenna Vierinen skriver:

   Jo absolut. Blondinbella skriver ju ändå ganska mycket om deras liv även om de inte syns på bilderna. Håller helt med om att man måste tänka på vad man delar med om deras liv också, ungen vill knappast läsa om allt vad de bajsade under det första året när de är 14.. 😀

 7. Tänkte precis samma. Jag skulle gå ”the Blondinbella way” men sen kom vi överens om att hon nu som då nog får dyka upp på bloggen och instagram.

  Mycket för att jag bloggar en hel del om mode, främst för kids och hon är ju med mig 90% av tiden så att hålla igång bloggen som ju såklart handlar en del om henne kändes det som att hon nu som då kan få figurera där. Använder dock ofta samma bilder flera gånger 🙂

  Är inne på samma spår som Carro. Absolut inga badkarsbilder eller liknande var hon inte är helt påklädd….Vardagliga bilder var hon ser glad och söt ut 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *