Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Graviditeten

Humörsvängningar i vecka 39

21 mar , 2016, 18.40 Jenna Matintupa

 

Vecka 39, 38+1, 13 dagar till bf. För varje sekund som går är vi lite närmare det lilla livet. Som jag skrev igår så börjar jag bli väldigt otålig. Killen försöker konstant lugna mig och säger säkert tio gånger per dag att det är bara bra hen är där någon veckan till och att bebben nog kommer när hen är redo. Och jag försöker ta det till mig, men så en timme senare är jag inne i otåligheten igen. Alltid är det inte lätt.

Den här veckan har vi ganska mycket planer till skillnad från tidigare veckor. Förutom rådgivning på onsdag så kommer mina föräldrar hit på torsdag och killens på söndag så blir en intensiv påskvecka med familjerna. Även om jag är ganska trött så har jag inte lika ont i kroppen mera, så det är skönt för då kan vi kanske göra lite mera saker än vi skulle ha kunnat för en månad sedan.

Nåja, nu tänker jag sammanfatta graviditetsveckan på ett lite nytt sätt!

SAMSUNG CSC

Så här såg jag ut i fredags när vi åkte till stan för att äta. Så fascinerande att jag inte ser gravid ut rakt framifrån och magen knappt syns. 

Rörelser: Igår var det en lite lugnare dag så jag blev nästan lite fundersam om vi måste åka in och kolla, men till kvällen kom de där 10 sparkarna som behövs som tur. Och idag har det varit sånt himla bökande så jag tror bebben har tagit igen det hen inte rörde på sig igår. Nu tycker jag det varit ett konstant rörande i flera timmar och börjar fundera om hen alls tänker sova idag.
Hjärtljud: ca. 150
Sf-mått: Förra veckans måndag var det 36.
Viktökning: +2,2 kg sedan inskrivning.
Halsbränna: Inte överhuvudtaget. Så lycklig över att jag åtminstone slapp detta under graviditeten!
Ryggbesvär: Inte så farligt längre. Bara om jag sitter ”fel” i soffan så kan jag få ont, men allt det jag haft tidigare är som bortblåst.
Bäckenbesvär: Inte speciellt mycket nej.
Muskel och vadkramp: Kramp har jag inte haft på länge heller, men värk istället.
Åderbrock: Nej.
Nästäppa: Ja. Alltså har så mycket snor just nu, vet inte om det beror på graviditeten eller om jag har något förkylningsvirus.
Urinvägsinfektion: Inte vad jag vet.
Känsligt tandkött: Lite.
Bättre hy och hår: Det har varit mycket bättre, men som jag skrev igår så har min hy blivit sämre de senaste veckorna.
Illamående: Nope.
Trötthet: JA! Måste nästan sova två-tre timmar mitt på dagen varje dag för att orka och hålla humöret på en okej nivå.
Upp och ner i humöret: Eeeh, ja. I fredags grät jag såå mycket när mitt påskpyssel bara sket sig (liksom suprise suprise jag är ju inte ens bra på att pyssla) och idag grät jag i säkert en timme och var så nere hela dagen eftersom jag hade sönder en marimekkoskål. Så humörsvängningar deluxe här.
Strimmor på magen: Jepp.
Putande navel: Nej och så besviken haha. Hade så sett framemot att den skulle börja puta pga tycker det ser så roligt ut, men har tydligen för djup navel för ännu har det inte hänt.
Svullnader: Fötterna lite men inte speciellt mycket.
Yrsel: Stjärnor uppenbarar sig så gott som varje gång jag stiger upp.
Förhöjd kroppstemperatur/svettningar: Ja. Har så varmt på nätterna!
Blodbrist/ järnbrist: Förra veckan när vi var på rådgivningen hade jag hb 111 så började dricka någon sliskig järnsaft för att få det lite högre.
Sammandragningar: Det har minskat avsevärt sedan jag blev tillsagd att vila så de kommer ytterst sällan nu.
Sömnproblem: Jepp.
Nytt konstigt matbehov: Is. ÄLSKAR is! Tömmer minst en isform om dagen. Fast det är väl egentligen inte mat men.

IMG_1382

Och här är en halvbra telefonbild från i torsdags. Lite annorlunda syn från sidan än framifrån… 

v. 29 // v. 32 // v.33 // v.34 // v.35 // v.36 // v. 37 // v.38

4 kommentarer

  1. Nora skriver:

    Alltså ja kan si ide påskpyssel-utbrotte framför me! Kämpa Jenna, ja kan ju säj att ja sko kona hamn i samma situation om ja sko pyssel även om int ja ji gravid! 😀 high five för pyssel!

  2. Wow, bara 2,2kg viktökning! Så lyxigt, jag gick upp 18kg, kände mig ganska tung där mot slutet, haha! Säkert mest vätska dock, för det mesta kom under dom två sista månaderna.

    • Jenna Vierinen skriver:

      Jo, tror de beror på att jag gick ner så mycket i början eftersom jag åt så lite och spydde konstant. Det blir spännande att se sedan hur mycket jag går ner när bebben väl kommer ut… Jo det jag gått upp har egentligen kommit nu den senaste månaden, så månne inte de e vätska också. Intressant ändå hur olika det kan vara!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *