Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Jämställdhet

Om att inte få vård på sitt modersmål

14 Dec , 2016, 00.19 Jenna Matintupa

 

Tidigare idag var jag gäst i Myteriet och pratade om att inte få vård på sitt modersmål och lite hur vårdreformen påverkar. Det som hänt idag är verkligen upprörande och jag kan för inte något i världen förstå att det blev så här. Att alla ska få vård på sitt modersmål borde vara en självklarhet, men det tycker tydligen inte vår regering. Så sorgligt. Jag hoppas verkligen att det inte är slut här och att vi kan fortsätta kämpa för att det här inte ska bli verklighet.

Vi hade verkligen tur när Agnes föddes och vi fick svenskspråkig vård både under förlossning och på avdelningen. Men också så många gånger som jag i vårdsammanhang behövt ta till min knaggliga finska eller till och med engelska för att göra mig förstådd. Att inte få prata sitt känslospråk i vårsammanhang (och väldigt många andra sammanhang också för den delen!) påverkar i största grad trygghetskänslan. Och att inte känna sig trygg i utsatta situationer som till exempel när man behöver vård är något som ingen skulle behöva uppleva tycker jag. Men Sipilä och hans regering är tydligen av en annan åsikt…

Skärmavbild 2016-12-14 kl. 00.09.39

Här kan ni iallafall läsa hela artikeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *