Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Kultur,Tips

Kulturkonsumenten 2.0

11 sep , 2018, 12.57 Jenna Matintupa

 

Är det bara jag eller känns hösten som den bästa tiden för att konsumera kultur? Lite så som vad ska en annars göra tycker jag. Våren och sommaren vill en kanske hänga ut och så, men på hösten vill iallafall jag mysa ner mig hemma. Okej vill alltid göra det oavsett årstid, men MEST på hösten.

Det här rör nu mest kultur jag konsumerat hemma, men i höst tänker jag att jag ska ge mig ut på lite mer. Idag ska jag i och för sig gå på bio, men det känns inte så ”kulturellt”. Är sugen att gå och se Ulla Jokisalos utställning Föreställningar om frihet på HAM, och Utopi nu – berättelsen om finsk design på Designmuseet. Och så känns det nästan som om en borde gå och se Chess när den nu ändå går på Svenskis.

Men förstås, all kultur är bra kultur. Och det här är vad jag konsumerat på sistone.

Sett

Evigheter efter alla andra har jag börjat se på 13 Reasons Why. Har ännu ett par avsnitt kvar eftersom jag försöker dra ut på det så länge som möjligt. Är väldigt tagen av dels serien men också känslorna bakom. Så mycket en glömmer efter att en blivit vuxen och lämnat tonåren bakom sig. För sån fruktansvärd ångest över att tänka att Agnes en dag kommer att vara där de är nu. För mycket av det som händer i serien är sånt som de flesta går igenom i sina tonår.

Igår började jag och mannen (fortfarande konstigt att skriva…) se på Stranger Things. Är ännu skeptisk om jag ska fixa se på den, men än så längre går det bra. J däremot är så härdad eftersom skräck är hans favoritgenre, så han tycker ännu inte det är speciellt scary. Ska ge det ett par avsnitt till!

Lyssnat på

Jag skrev faktist om Seinabo Sey i mitt förra kulturkonsumenten inlägg också, men då det finns geni som henne så. Seinabo Sey kom i dagarna ut med ett nytt album, I’m A Dream. Och föga förvånande, det är genialiskt. Alltså att någon kan vara så bra? Undrar om folk ens fattar hur himla bra Seinabo Sey är?? Lyssna på den genast!

Högst upp på min podcastlista just nu ligger utan tvekan Billgren Wood. Den podcasten har allt jag vill ha, eller skulle eventuellt inte ha något emot ännu längre avsnitt. Dagens avsnitt om fredagsbuketten 3.0 var spot on. De sa så många saker som jag tänkt på. Framförallt det att jag är såå trött på den klassiska grågröna eucalyptus i buketter. Köpte igår några kvistar till vår nya vas och tyckte direkt att det liksom kändes.. Tråkigt? Synd bara att utbudet på gröna kvistar i butikerna är ganska dåligt. Måste hitta något snyggt substitut. Fast nu finns det i och för sig massa fina kvistar i naturen, så tror jag satsar på det istället. Gillade också tanken på monokroma buketter. Olika blommor i samma färg. Iallafall, väldigt bra avsnitt!

Läst

Tänka sig, under semestern läste jag faktiskt ut en bok! För någon som älskar litteratur känns det nästan skamligt att läsa så lite som jag gör just nu. Men jag har verkligen så svårt att få till det! Speciellt hemma när det lätt blir att en lämnar framför tv:n istället. Vi krisade så mycket när vår tv gick sönder att vi lyft datorn till tv:ns plats… Tänkt så många böcker jag skulle hinna läsa istället. I och för sig är serier lite av vår kvalitetstid tillsammans så lite okej är det ändå, hehe.

Men boken! Den fick jag hem på posten just före vi åkte till Österbotten. Eva Frantz senaste, Den åttonde tärnan. Eftersom jag gillade Eva Frantz förra deckare om Anna Glad väntade jag med spänning på denna. Och visst var den bra! Typ en helt klassisk deckare med lite mera genustänk. Inte något litterär klassiker precis, men det brukar nu deckare inte vara heller. Skulle hellre läst den i december eftersom den utspelar sig då, men kunde inte hålla mig. All in all, riktigt bra. Dock kan jag inte förstå hur de forsätter göra glansiga typiska deckaromslag på dessa böcker, kom på något nytt tack! Tappar direkt lite jag ser omslaget, som tur väger innehållet upp. Men ett snyggare omslag skulle göra sååå mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *