Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Inspiration,Vardagslivet

Om veckan och klimatångest

15 okt , 2018, 22.48 Jenna Matintupa

 

Efter en helg med förvånansvärt mycket sömn, om än lite orolig, känns det faktiskt ganska skönt med ny vecka. Förra veckan var jag dels ledsen över begravning och allt som kom med det, hade PMS i slutet av veckan, var utpumpad i och med allt nytt med jobb och så fick jag världens klimatångest. Allt snack om klimatpåverkan som florerade slog mig verkligen hårt. Började analysera allt jag gör, hur mycket vi använder bilen (usch!) och fick extremt dåligt samvete för vårckommande resa. Samtidigt som jag inte flugit sedan 2015, men ändå. Vill ju att Agnes och hennes avkommor ska ha en värld att leva i.

Någon annan som påverkats av klimatdiskussionen? Och är det någon som funderat kring #flygfritt2019? Jag tänker att jag så gärna skulle kunna skriva under på det, samtidigt som jag får ångest över att ”förbjuda” mig själv. Även om jag nu inte nödvändigtvis kommer resa speciellt mycket nästa år heller. Det jag dock har svårt att förstå är hur människor som flyger flera gånger per år kan leva med sig själva? Jag håller på att gå av på grund av ångest bara för att jag flyger två relativt korta flygresor ungefär vart tredje år. Vill alltså inte shame:a någon, utan funderar mer kring hur andra reflekterar över val de gör som påverkar klimatet. Det behöver ju inte bara vara flygresor utan konsumtion (som är min största skam…), sortering och så vidare. Emma Sundh skrev väldigt bra om flygandet, läs! Det här ett väldigt laddat ämne, som lätt kan kännas som personliga påhopp på det sättet en väljer att leva, samtidigt har vi ett ansvar för kommande generationer. Tycker jag.

källa.

Den här veckan innehåller dels lugn men också roligheter. Det pratas om höstlov men det är inte något som märks speciellt mycket i vårt liv. Här jobbar vi på som vanligt.

Måndag: Idag har jag jobbar som vanligt inne i stan. Planerat veckan, gjort lite grafiskt material för kommande evenemang och sånt. Efter jobbet, en misslyckad tur till Vanda och en snabb middag åkte vi för att hälsa på det nya tillskottet. Så liten och gullig!

Tisdag: Imorgon ser kanslidagen ut ganska långt som idag. Efter det ska jag på marthakursen som jag sen kommer blogga mera om.

Onsdag: Inget speciellt, vanlig jobbdag och sen hem. Så skönt för finns massa att göra här hemma.

Torsdag: Då ska jag in till stan för hälsokoll och sen hem för frilansdag. Välbehövligt med en annars lugn hemmadag, har massa webbjobb att göra. Och hinner sällan på kvällarna i och med en två åring som tar allt fokus. Som sig bör förstås!

Fredag: Då har dagis stängt och jag ska ha tumisdag med Agnes. Vi ska till Lasten Kaupunki med Ida och Ines! Äta mysig middag hemma sen kanske.

Lördag: Malins 25 års fest med ABBA-tema. Innan kommer Ina till oss och hänger och sen ska vi doppa oss i glitter och gå på fest!

Söndag: Ska jag sova länge, hänga hemma och mysa.

4 kommentarer

 1. Jag måste säga att det nog inte är sådär simpelt att bara tänka att ”hur kan folk leva med sig själv”. Till exempel för mig som har långdistansförhållande? Borde jag skämmas för att jag väljer att flyga för att träffa min pojkvän? Jag tänker som så att eftersom jag flyger (vilket jag såklart försöker göra så lite som möjligt) så kompenserar jag med annat. Har till exempel ingen bil, äter inte kött, shoppar inte etc. Men förstår nog din poäng, tycker bara att alla gärningar borde räknas istället för att bara ge dåligt samvete åt en grupp 🙂

  • Jenna Matintupa skriver:

   Jo absolut, det är inte så lätt som det låter! Och det är ju de som gör det så svårt. Samtidigt tänker jag att en kanske kan välja mer miljövänliga resealternativ, typ tåg och båt. Absolut ska alla gärningar räknas, och som jag sa så vill jag absolut inte shame:a utan mer sätta mig in i hur de som flyger mer resonerar! 🙂

 2. Linda skriver:

  Svårt, finns alltid olika vinklar. En vegan som alltid alltid cyklar men som flyger ett par gånger om året är ju inte nödvändigtvis en ”sämre” människa ur miljöperspektiv. Och om man väljer att flyga men inte skaffa barn, borde man inte få lite dispens?

  • Jenna Matintupa skriver:

   Jaa, intressant synpunkt. Att kompensera med annat är ju förstås bra, samtidigt som det kanske också blir fel tänker jag. De handlar ju inte om att alla ska vara på samma nivå gällande koldioxidutsläppet utan att minska på det så mycket som möjligt. Och då blir det ju fel om du flyger jättemycket men inte äter kött. Visst bättre än inget, men du minskar ju i princip på utsläppet då, utan håller det på samma nivå. Förstår du hur jag tänker? Vi ”borde” få ner utsläppet till 2 ton per person, nu ligger det väl kring 4-5 om jag minns rätt. Men alla är inte perfekta, och verkligen inte jag heller!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *