Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg

Vi kan rädda miljön, tillsammans!

17 okt , 2018, 13.51 Jenna Matintupa

 

Tack för tankarna på förra inlägget, som sagt så är det verkligen inte svart vitt. Eller enkelt. Miljön och klimatpåverkan är både väldigt närvarande samtidigt som det är så svårt att greppa. Är det verkligen den enskilda personen som kan göra skillnad? Varför ska vi bry oss när inte ens USA:s president tycker vi borde göra något? Frågorna är många och åsikterna likaså. För mig handlar det om ungefär 50% dåligt samvete över mina val, 40% ångest över Agnes framtid och 10% frustration på grund av andras ignorans. Jag vill tro att vi är bättre än så här, att människor faktiskt bryr sig om vad som händer med vår miljö. Samtidigt blir vi konstant påmind om hur många som bryr sig skit. Eller kanske ännu värre, skyller ifrån sig. Och inte ser sin egen del i det.

Ingen är perfekt. Alla gör vi både bra och dåliga val. Som jag skrev så finns det så mycket jag kunde göra för att minska mitt utsläpp. Jag försöker hela tiden bli bättre, försöker tänka på vad jag gör som kanske är dåligt och ändra gamla dåliga vanor. Samtidigt faller jag dit hela tiden. Är lat och skiter i att sortera. Köper ännu en tröja fast jag kanske inte behöver. Åker bil hit och dit. Äter kött. Köttet är kanske det jag skäms (ja, skäms!) mest över, det som jag önskar vi skulle vara bättre på än vad vi är. Det är något jag minskat på, men ännu äter. Men det handlar egentligen inte om allt dåligt vi gör, utan hur vi försöker bli bättre. Att bli medveten om ens val och att ha viljan att förändra beteendet. Att uppmuntra andra till att göra mer medvetna val och också stötta och peppa!

Det hänger faktiskt på oss nu. Vi kan inte ignorera problemet längre utan vi måste ta tag i detta nu. På ett sätt eller annat. Om det så är att flyga mindre, byta bil, ha köpfri november eller ja, vad som helst. Bara vi kommer igång. Bara vi tror på vår förmåga att förändra och förbättra.

3495 -55 . N48776
3755 -34 . N40053Helsingfors 2018Källa bild ett: Gunnar Lönnqvist. Bild två: Kari Haki. Båda bilderna från Helsingforsbilder.fi. 

Så här såg Helsingfors ut 1918, 1968 och så igår 2018. Hur kommer det se ut om 50 år, 100 år? Det är upp till oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *