Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Graviditeten

Gravid vecka 24

28 feb , 2019, 14.23 Jenna Matintupa

 

Det önskades mer uppdateringar om graviditeten så här kommer en klassisk genomgång såhär passligt till att jag bytte vecka igår. Hade egentligen tänkt det skulle komma upp igår men hann aldrig fixa med bilder för när jag väl kom hem från jobbet hade kameran inget batteri.

Så nytt försök idag!

GRAVIDVECKA 24 (23+1)

57,9% avklarat och 118 dagar kvar av graviditeten.

MIN KROPP:

Jag tycker mina ligamentsmärtor som jag haft på sistone har blivit väldigt mycket bättre. Jag kan gå och röra mig längre utan att det börjar göra för ont, och kvällarna är inte så jobbiga längre. Visst kan de göra ont ibland, men inte alls på samma sätt som tidigare. Så skönt att det börjat släppa lite! Kanske kommer det ännu tillbaka men får väl njuta nu så länge det inte är så mycket. Det som är nytt är att jag börjat få lite små sammandragningar om jag håller igång för mycket. Det gör inte jätteont men spänner och blir liksom obekvämt. Vissa dagar mer och vissa inget alls.

Annars börjar jag ha svårt med att böja mig ner, och märker att jag få tungt att andas om jag står på huk/sitter eller ligger i en ställning som liksom trycker magen uppåt. Att klä på Agnes och lyfta henne hit och dit är inte lika skoj mera. Försöker minimera så mycket som möjligt men det är ju lite svårt med en treåring. Men hon måste ju också förberedas på att det kommer komma ett skede när jag inte lyfter henne speciellt mycket alls, så det är väl bara bra att börja vänja henne med det.

SÅ HAR JAG TAGIT HAND OM MIG SJÄLV:

Jag har börjat på vattengymnastik för gravida. Bästa jag gjort på länge. Det är så hiiiimla skönt. Träning kombinerat med mycket avslappning. Det bästa är nästan att i en timme bara stänga av allt, simma, basta och prata graviditet och allt kring det med människor i samma situation. Är så *zen* efter. Vi är ganska få varje gång så det kanske finns rum ifall någon annan preggo i huvudstadsregionen är sugen? Går på folkhälsan i Brunakärr tisdagar klockan 16:00. Kom med!

MITT MÅENDE:

Jag har sovit ganska dåligt de senaste veckorna. Först var det att jag hade ont och obekvämt, och störde mig väldigt mycket på alla ljud J har. Nu den senaste veckan har jag haft halsbränna som har börjat spöka, jag måste kissa typ två gånger per natt och vaknar lätt till. Så störande för fast jag ligger i sängen drygt 8 timmar varje natt gör uppvaken mig SÅ trött. Är helt död på morgonen. Hoppas det är en fas som går över, eller att jag åtminstone vänjer mig med det. Att vara konstant trött är så psykiskt tungt. Som tur får jag ofta vila på helgerna och då märker jag direkt att jag mår så mycket bättre. De dagar jag jobbar hemifrån brukar jag också ta en tupplur mitt på dagen och det hjälper också massor så jag orkar på kvällarna sen.

Jag har ju varit väldigt orolig under den här graviditeten i och med missfallet som vi hade tidigare, och det som jag nu börjat oroa mig över är om jag ätit något som haft listeria i sig. Det har hänt att jag ätit något som inte rekommenderats (typ smakat lite lax och så vidare) och nu kan jag typ inte släppa tanken på att tänk om ungen får listeria!! Har liksom inte ätit stora mängder men ändå. Kanske något jag borde diskutera på rådgivningen nu när vi ska dit på fredag. Borde göra en lista med alla saker jag ska komma ihåg att ta upp…

VECKANS CRAVING:

Kommer inte på någon speciell craving jag haft denna vecka? Överlag under graviditeten har jag varit sjuuukt sugen lakrits och salmiak. Just det som inte längre rekommenderas… Cokis är också fortfarande något som jag mer en gärna dricker, ha verkligen varit tvungen att begränsa mitt intag. Annars inget jättetydliga cravings.

BEBISEN:

Jag märker verkligen en så stor skillnad från med Agnes då jag hade moderkakan i framvägg. Nu känns rörelserna på ett helt annat sätt och mycket tydligare. Kan också känna kroppsdelar nu som då, och ibland till och med tydligt var babyn ligger när jag känner med handen. Så häftigt! Tycker det är så mysigt med alla rörelser. Tidigare var det mest på kvällarna och när jag gick och lade mig men nu känner jag också babyn på dagarna när jag t.ex. sitter och jobbar. Också skönt för ångesten att känna av ungen med jämna mellanrum, då vet jag att hen mår någorlunda bra!

Lista från Michaela Forni.

2 kommentarer

  1. Johanna skriver:

    Vilken fin mage!
    Jag hade dundersug på salmiak i ett skede. Lax är okej att äta bara man inte äter det dagligen och så länge den är ordentligt tillagad t.ex. i ugn 😊
    Hoppas du snart får sova bättre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *