Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Bebben,Graviditeten

Små saker till babyn

22 maj , 2019, 19.42 Jenna Matintupa

 

Det börjar närma sig babydags. Drygt en månad kvar och det mesta börjar vara klart. Lite saker ska vi ännu hämta från diverse familjemedlemmar men utöver det borde vi ha allt klart. Eftersom vi har så gott som allt i klädväg sparat från när Agnes var bebis, och så har vi fått lite påfyllning från kusiner och babylådan, så har denna baby inte fått speciellt mycket nytt. Lite tråkigt eftersom det finns så himla mycket fint i butikerna, men mängden som finns kvar från Agnes babytid är alldeles tillräcklig…

Men, den här babyn föds ju på sommaren, och kommer vara som minns när det är som varmast. Agnes hade redan storlek 62/68 under hennes första sommar, så de flesta sommarkläderna finns det risk för att kommer vara för stora nu. Beroende förstås på hur stor/liten hen kommer vara. Och om hen kommer tjocka till sig så snabbt som Agnes gjorde…

Så några enstaka plagg som är bara babyns har hen fått. En egen åka hem från BB-outfit, något till dopet och andra fester, en sommardräkt och lite sommarmössor. De mesta fyndat eller köpt på rea dessutom. Ibland har en tur! Ska vi ta en titt?

Det här har jag tänkt hen ska få ha på dopet om det passar (ja har redan planerat dop före ungen ens är ute..). Eventuellt med strumpbyxor och body om det är lite kyligare. Och mössan är eventuellt för lite eftersom den är för riktigt nyfödd (den kom med babylådan). Dräkten kommer från H&M Exclusive och bibs-tutten har jag beställt från Lykkeliten.

Det här har jag tänkt vi ska ta med till BB och babyn ska få ha på sig när vi åker hem. Älskade mönstret på bodyn som kom förra året men var inte aktuellt då, men som tur hittade jag den på rea i vintras och då fick den komma med hem! Både bodyn och byxorna hittade jag på Lindex rea.  Mössan är från Newbie och nappen samma som förra.

Vissa saker tycker jag inte hen ska behöva ärva, eller åtminstone få ha en som var hens babygrej. Snuttisen blev en enhörningsdinglis i den ljuvligaste lila färg och den som spelar hade faktiskt Agnes när hon var baby men förstås får babyn ha den ändå hehe. Filtarna har min mamma gjort till babyn. En vit och en med mormorsrutor i olika lila nyanser. Lila har fått bli babyns färg, kanske för att jag är lite besatt av lila just nu, hehe.

Sist ut en rutig romper från H&M Conscious och mössan från Lykkeliten. Tänker att om det blir varmt vill en ha lite tunnare bomullsplagg och något som inte blir så himla svettigt. Fast gissar att blir det lika varmt som förra året så blir det bara blöja dagarna i enda.

Är precis som förra gången lite allergisk mot typiskt pojk- och flickplagg. Det vill säga att bara för att det skulle vara en flicka så är det rosa och rött med rosetter, tyll och prinsessor eller till en pojke tuffa plagg i blått och grönt med bilar, djur och ”coola” plagg. När de är stora nog att själv bestämma vad de vill ha får de självklart det, men så länge jag klär på dem vill jag ändå försöka tona ner det lite. Visst kan både Agnes och babyn ha något gulligt/coolt, men då tänker jag att utgångsläget ska vara att både en flicka och en pojke ska kunna bära det. Det gör mig fruktansvärt provocerad när folk utgår från att ”ah okej men det är en pojke då ska han få något med bilar!” eller ”oj en flicka måst ju absolut få en rosa prinsesskjol!”.

Alla får göra som de vill med sina barn, men det är inte något som jag vill ha med mina. Nu gillar Agnes till exempel klänningar och rosa, och då får hon förstås ha det. Men vill också att hon ska känna att alternativet ”typiskt pojkönade plagg” är för henne. Ja, mycket tankar kring detta och svårt att formulera. Kanske kan fundera vidare på detta senare när jag inte har gravidhjärna.

2 kommentarer

  1. Petra L. skriver:

    Vår E har blivit flera gånger kallad han för jag har tydligen köpt så ”pojkiga” kläder åt henne. 🙄 Hittade bl.a. en body+byxor på Stocka med häftigt valmönster (alltså olika sorters valar 🐋), hur coola plagg som helst! Så jo, delar frustrationen kring de sk. ”flick-/pojkkläder”…

    • Jenna Matintupa skriver:

      Suck! Varför måste de vara skillnad på barnkläder… Allt borde vara unisex! Och inte då att alla plagg skulle nödvändigtvis vara helt neutrala utan att alla sorters kläder ska vara för alla! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *