Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Vardagslivet

Från höggravid försommar till mjuka bebiskinder i julljus

26 Nov , 2019, 00.15 Jenna Matintupa

 

Herregud det känns som en evighet jag var höggravid, samtidigt som om jag blundar skulle det ändå bra kunna vara igår. Bilderna som vi tog i slutet av maj, då jag ännu trodde att ungen skulle kolla ut snart. Lite visste jag att jag skulle få vänta ännu över att en månad. Och vips så ligger en snart fem månaders unge bredvid mig. Som idag åt potatis för första gången och säkert kommer krypa snart.

Jag gillar att han blir större, men en kan nu inte göra annat än bli lite blödig när en tänker på den lilla minimänniska som föddes den där varma julinatten. Som jag stånkat, stönat och kämpat för den här geniala, glada, konstant leende tokungen. Som jag led under graviditeten, och visst viste jag att det skulle vara värt det, men känns ändå som om han kompenserar lite extra med att vara exceptionellt härlig. Som om han ger mig lite extra kärlek och tacksamhet genom att vara den bästa baby som finns (om än lite mer regelbunden nattsömn men men hehe). Och nu står vi mitt i allt på tröskeln till julen och det jag fantiserade om, juletiden med en gullig bullig baby och finurlig (om än lite väl kaxig) treåring är här. Vips vips säger det bara hela tiden.

Den här veckan börjar med två lediga dagar för fröken dagis, vilket gör att det antigen blir dagar av tjat om tv:n eller program varje sekund för att underhålla. Idag har vi lutat mer mot det senare. Städat rum och sorterat leksaker, varit ute i parken och plockat kottar, gjort pepparkaksdeg, julpyntat lite till och röjt överlag. Imorgon är Agnes ännu ledig och då står pepparkaksbak på schemat. Sen får vi väl se vad annat vi hittar på.

På onsdag är det tillbaka dagis och jag ska slå in klappar och fixa grejer till lilla jul och helgen. Och så kommer farfar. På torsdag åker han för att baka pepparkakor till dagis så då slipper jag föra (hurra!) och har noll planer. Får väl packa och fixa inför helgen. För på fredag åker vi upp till Österbotten. Ska bli spännande att se hur det går med Alfons och bilåkandet. Agnes får iallafall vara på dagis halva dagen så hon är säkert nöjd att sätta sig i bilen efter det. På lördag väntar full on julmys. Vi tar lilla jul på allvar i min familj. Det ska bakas pepparkakor, hämtas liten gran och så ska vi äta julmiddag. Sen lämnar vi barnen hos mormor och morfar och smiter iväg på KAJ10, ser så mycket framemot det! På söndag tänker jag gå på julmarknad om det är väder, och gå på kusinkalas. Och så åker vi hem på måndag. Maxad julhelg i Österbotten helt klart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *