Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Kultur

En finlandssvensk succébok

30 mar , 2020, 12.45 Jenna Matintupa

 

Böcker! Det ska vi prata om nu. Jag skrev om att jag ska försöka läsa en timme per dag. Funkar sådär. Hinner inte riktigt en timme men en stund varje dag går att få till. Jag har iallafall fått hem ett gäng finlandssvenska böcker som kommit ut nu i vår. Jag måste säga, om än lite partisk, att jag tycker finlandssvenska utgivningarna levererar konstant. Läser absolut mest finlandssvenskt och tycker det håller riktigt hög nivå. Visst har det delvis att göra med att jag får hem en hel del recensionsex men det får jag också av svenska böcker nu som då och ändå dras jag främst till ”våra egna”.

Nu till våren är de böcker jag varit mest sugen på Ann-Luise Bertells Heiman och Axel Åhmans Klein (av de jag fått hem). De andra känns som dock väldigt lovande. Jag har spenderat min beskärda del av studietiden på en nation så Kugges Nationen ska bli väldigt intressant. Och Ångestgudinnan känns rätt i tiden med allt som händer nu. Mitt kapital är en bubblare som jag vet väldigt lite om. Starten på bokåret känns åtminstone minst sagt lovande.

Men den bok jag helst vill prata om är Klein, som jag sträckläste förra veckan. Det är alltid spänt att läsa en bok skriven av någon en känner. Tänk om den inte är bra? Med Axels bok var jag dock inte speciellt orolig eftersom jag vet vilken strålande skribent han är, allt han (och Kevin och Jakob) gjort med KAJ säger redan mycket. Och precis som jag trodde älskade jag varje berättelse i boken.

Klein är en novellsamling om hur en man ska vara, om att inte vara klen eller mesig på något sätt. Den utspelar sig ganska långt i Österbotten och för mig som är uppvuxen där kände jag igen mig i precis allt. Samtidigt behöver en inte ha rötter i Österbotten för att känna igen sig. Den är ärlig, hjärtskärande och humoristisk på samma gång. Klein beskriver hur det är att försöka passa in, vara rätt på alla sätt, även om det inte känns bra. Till skillnad från andra finlandssvenska män som skrivit om manlighet de senaste åren vars analyser mest känts överlägsna och travande lyckas Axel tar sig an manlighet på ett ödmjukt sätt vilket gör att det blir mycket mer trovärdig än något jag tidigare läst. Det här är precis en sån bok som behövs just nu. Och Axel lyckas träffa rätt i tiden på alla plan, även om utgångsläget i boken inte på något sätt speglar någon viss tidsperiod.

Om ni bara får läsa en bok i år. Läs denna! Ni kommer inte bli besvikna.

(Åsikterna är det här inlägget är 100% mina egna och även om jag fått böckerna som recensionsex är detta inget köpt inlägg utan helt på mitt eget initiativ. Jag är stolt över att de finlandssvenska förlagen ger ut så mycket bra böcker och lyfter mer än gärna fram det när tillfället ges!)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *