Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Vardagslivet

Kalasstämning och vårkänslor

8 apr , 2020, 11.09 Jenna Matintupa

 

Barnen leker tillsammans i Agnes rum så jag passar på att spendera lite tid med att läsa bloggar och nu skriva av mig. Våren är här med besked nu. Det har varit ljuvligt väder i några dagar nu och kanske det verkligen här för att stanna. Vi försöker spendera mycket tid utomhus. Cyklar, promenerar och leker i parken. Nu till påsk skulle jag gärna åka på utfärd någonstans här i knutarna. Ska fundera på vad vi kunde hitta på. Om ni har några tips innanför Nylands gränser får ni gärna kommentera!

I torsdags kom ännu en leverans från The Floral Society. Den är så fin och vårig med rosa och gula toner. Ljuvlig!

Här hänger vi ofta nu. Nere vid havet. Vi bor bara ett stenkast bort och det är tacksamt att ha havet nära när en ändå är uppväxt med havet närvarande. Agnes älskar också havet lika mycket som oss och får hon bestämma är det hit hon vill och kasta småstenar i vattnet.

I lördags var förberedde vi inför morgondagen. Paketerade in paket, hängde upp vimplar och ballonger. Lyckades bränna min hand på fett och vätska från laxen jag stekte vilket gjorde att allt tog extra länge. Men till sist var allt klart och firade med skumpa över att ja, det var lördag. Och att vi varit föräldrar i fyra år nu. Stort!

På söndagmorgon hade vi väckning halv sju för att säkert hinna före födelsedagsbarnet. Väckte henne med sång och presenter. Som hon väntat på sin fyraårsdag.

Agnes fick välja vad vi skulle ha på oss och jag skulle vara festklädd. Johan fick ha det han hade på sig, det vill säga mjukisbyxor och t-shirt… Rättvist! Men kände mig fin iallafall!

Efter lunch cyklade vi ner till stunden för picknick. Kaffe, te, saft och kex med lite stenkastning.

Väl hemma igen var det middagsdags och Agnes hade önskat pizza så det fick det bli. Hon fick till och med en egen liten pizza. Orkade med en fjärdedel haha.

Så var kalaset igång. Först ut fiskdamm som födelsedagsbarnet älskar!

Sen saft och kaka. Agnes åt godiset från fiskdammen och drack lite saft… Ville inte ha något annat. Men vi fick kaka iallafall!

Blåsa ut ljus och sjunga ja må hon leva, väldigt viktigt. Gjorde precis allt som vi burkar på kalas, för det var ju ett riktigt kalas. Bara lite mindre folk den här gången. Sen var födelsedagen slut för den här gången. Det blev en riktigt bra födelsedag även om vi inte kunde fira med släkten. Det får bli sommar istället.

I måndags kände jag mig såhär. Griniga barn, lite sömn och pms. Ej den gladaste personen i världen. Hade en presentation för en kurs jag går genast från morgonen så piffade till mig lite. Dels för det men också för att känna mig mer som en människa och mindre som ett vrak.

Igår klädde vi på oss som alltid för att gå ut. Hur gullig är han inte i sina vårkläder? Halare från Kuling och Agnes gamla mössa och sneakers från Mini Rodini och Zara.

Efter en stund i parken styrde vi siktet mot Iso Omena för att hämta ut ett födelsedagspaket från hennes morbror och flickvän. Men innan dess hittade vi årets första tussilago! Blev så glad av det och kände lite hopp i att något bra växer ur all den här skiten.

Nu väntar lunch och sen ska vi faktiskt till dagis! De ordnar en påskbana på gården som vi får delta i även om vi är hemma (med turvaväli förstås!). Agnes är omåttligt peppad.

Läs också

2 kommentarer

  1. Inge Mikkelsen skriver:

    Hej – altid hyggeligt at læse dine indlæg – jeg følger trofast med fra Danmark og nyder at få en lille bid af Finland med jævne mellemrum 👍😉 Hvordan arrangerer I fiskedammen? Hvad fisker børnene op, og hvordan ‘fanger’ de det? Jeg tror, mine piger ville være glade for samme aktivitet på deres fødselsdage. Mange hilsener fra Inge

    • Jenna Matintupa skriver:

      Vad roligt! Fiskdamm är något som har funnits med sedan jag var barn, och jag upplever som att det är en vanligt förekommande lek på kalas och likande åtminstone i Finland och Sverige. Intressant att det inte finns i Dannmark. I fiskdammen får man alltid en fångst, oftast bestående av en påse med innehåll av godis eller likande. Vi brukar ha typ något godis eller fruktbit, någon liten leksak och pyssel osv. Vi gör så att vi spänner upp en filt eller ett tyg i en dörröppning, så lägger vi en korg eller ett snöre från ett ”metspö” (valfritt långt objekt) och så kastar man över det tyget. Där bakom sitter någon och knipsar på eller lägger i korgen fångsten. Och så har de fått fångst! Nu senast hade vi en påse var åt barnen. Agnes fick sur rem, russinlåda, en liten dinosaur och en liten pruttkudde. Alfons fick majskrokar och en liten dinosaur. Flying Tiger är en bra butik att hitta grejer att lägga i påsarna! Hoppas dina barn gillar det 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *